Mikor végezzük el és mire ügyeljünk a szőlő metszése során?

Agrofórum Online

Tavasszal a metszést addig végezzük el, míg a szőlő nedvkeringése nem indul el, ezzel csökkentve a rügyek bevakulásának kockázatát.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A szőlő metszését általában a lombhullásától tavaszig tartó időszakban, a szélsőségesen hideg napok kivételével bármikor el lehet elvégezni. Az őszi metszés előnye, hogy a szőlő olyankor nem könnyezik, vagyis a rügyek fulladásától, bevakulásától nem kell tartanunk. Az ősszel visszavágott rügyek azonban téli fagyokra érzékenyebben reagálhatnak. A tavaszi metszés során, vagyis február végétől április elejéig, lehetőségünk van arra, hogy a tél folyamán esetlegesen keletkezett fagykárt, több rügy meghagyásával orvosoljuk. Tavasszal a metszést addig végezzük el, míg a szőlő nedvkeringése nem indul el, ezzel csökkentve a rügyek bevakulásának kockázatát.

A szőlő metszésével elsődleges célunk az, hogy a tőkék kezelhetőségét, termőegyensúlyát és formáját fenntartsuk. Pár alapvető szabályt fajtától, valamint a tőkék kialakításától, metszésmódjától függetlenül érdemes betartanunk. A szükségtelen vesszőket csonk meghagyása nélkül, nem túl mély vágással metsszük le. A több éves részek levágásánál azonban érdemesebb kisebb csonkot meghagynunk, ezáltal csökkenthető a fás részeket megtámadó betegségek fertőzésének veszélye.

Ne feledkezzünk el továbbá a tőke törzsi, valamint nyaki részén képződött fattyúvesszők eltávolításáról sem. A fennmaradt vesszőket a meghagyott rügytől távolabb, legalább 3-4 cm-re, az ízközökben vágjuk vissza. A vágás során keletkező metszlap irányára is ügyeljünk, lehetőség szerint ne a rügyek felé lejtsen, hanem a hasi vagy a háti oldal irányába, ezzel akadályozva a könnyezési nedv rügyekre kerülését.

A metszés folyamatát a letermett részek levágásával kezdjük meg. A vesszők közül csak az egészséges, kellő hosszúságban beérett, sérülésektől, illetve károsítóktól menteseket hagyjuk meg.  A szálvesszők kiválasztásánál az átmérőjük is fontos szempont, ezért a rügyterhelést mindig a fajtára jellemző átlagos (ceruza) vastagságú vesszőkre alapozzuk.

Jobb kondícióban lévő erősebb tőkéken több, még gyengébbeknél kevesebb rügyet hagyjuk meg a termőegyensúly fenntartása érdekében. A meghagyott részeken fennmaradt kacsokat, hónaljvesszőket és a fürtkocsány maradékait is távolítsuk el.

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján - interjú Balassa Istvánnal

2018. október 16. 02:37

Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.

Globális Szőlő Kongresszus

2021. július 3. 04:39

Európában a COVID-2019 pandémia hatására kialakult új étkezési szokások a szőlőfogyasztásra is hatást gyakoroltak.

Olaszország a második legnagyobb szőlőtermelő a világon

2021. február 14. 11:01

A globális szőlőtermelői listán is Kína vezet, ugyanúgy, mint sok már kultúra esetében. A szőlőről és a borról híres Olaszország csak a második listán, a magyarországi termés a tizedik helyen álló Dél-Afrika mennyiségének a negyedét sem éri el.

Szőlőtermesztés a vulkánok árnyékában

2019. augusztus 17. 04:36

Lanzaroté borainak többsége az édességéről ismert Malvasia szőlőből származik és a terroir talajának ásványtartalma összetéveszthetetlen ízt ad az itt termő vörös-, fehér- és rozé boroknak.