Milyen bélyegek alapján állapítható meg a sütőtök érettsége?

Agrofórum Online

Segítségüket szeretném kérni. Többféle sütőtököt is nevelek a kertemben, kaptam a palántákat, és nem tudom, hogy mikor érdemes levenni őket, mikor érettek. Milyen bélyegek alapján állapítható meg érettségük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A hagyományos nagyméretű sütőtökfajták mellett új fajták is megjelentek a hazai kertekben, alakjuk, héjuk színe különböző. Fejlődési menetük is kissé eltérő, ami a szüretelésüket alapvetően befolyásolja.

Általában a sütőtökök meleg, napos termőhelyet igényelnek, bizonyos hőmennyiség nélkül nem indul meg a nővirágok képződése, és az azokból fejlődő termések növekedése és beérése. Az idei nyár kedvezett számukra, a palánták kiültetése után volt megfelelő mennyiségű csapadék, majd utána beköszöntöttek a tartósan meleg, napos hetek.

A sütőtök érése folyamán annak húsában minőségi átalakulás történik, színe is megváltozik, megnő cukortartalma, és belsejében kifejlődnek az adott fajtára jellemző méretű, színű, megkeményedett héjú magok. A tök víztartalma csökken, a korábbinál alacsonyabb lesz.

Színes tökök
Színes tökök kavalkádja (fotó: Pixabay)

Érettségüket a következő külső bélyegek jellemzik:

  • Héjuk színe megváltozik, a korábbi általában zöld szín lassan a sárgára, erős narancssárgára vált a hagyományos fajtáknál. Vannak fajták, melyek héja éretten fehér vagy ezüstös színű, de maradhatnak zöld színűek is. Ha különleges, eddig nem termesztett fajtát is nevel, csak a szín alapján nem tudja biztonsággal az érettséget meghatározni.
  • Az érett tök oldalát tenyérrel ütögetve, mivel a termés húsának állaga megváltozik, más, kongó, üres hangot ad. Ezzel a gyakorlati próbával könnyen kiválogathatók a szedésre alkalmasak.
  • Az érett sütőtök szára már nem zöld, részbe vagy teljesen barna, száradt. Jelzi, hogy megszakadt kapcsolata a lombjával, ekkor már leválasztható. 
  • Az érés folyamatának megbízható tünete a tök héjának megvastagodása, keménysége. A még éretlen sütőtök héja puha, a köröm könnyen belenyomható, azzal megkarcolható.

A korán, idő előtt leszedett tök is besárgul, utóérik, helyesebben kényszerérik. Íze meg sem közelíti a természetes módon beért egyedét, mivel héja sem keményedett meg a kívánt mértékben, rövidebb ideig tárolható, könnyen romlik a héján keresztül. Azok a tökök, melyek augusztus végéig nem érik el teljes méretüket, nem lesz idejük beérni hazai időjárási körülmények között, nem érdemes a tövön rajta hagyni azokat. Más étkezési célra felhasználhatók, például vegyes savanyúság vagy egyéb nyers saláta alapanyagaként.

A sütőtök betakarítását mindig száraz, napos időjárásnál végezzük, és kizárólag száraz állapotban helyezzük el tárolónkban. A tököt 10-20 cm-es szárcsonkkal, éles eszközzel (metszőolló) vágjuk le, hogy ne sérüljön meg a szártő (csuma), mert az a tök rothadását indíthatja el!

Kiemelt kép: Pixabay

Idén is gigantikus tököket nevelnek a somogyi gazdák

2023. augusztus 26. 09:10

Több mázsásra is megnőnek a tökök Somogyban, ahol rendszeresen versenyt rendeznek a helyi kis- és őstermelőknek. Már működő csónakot is faragtak egy gigantikus termésből.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Miért érdemes a sütőtököt kukoricával és babbal együtt termeszteni?

2024. augusztus 31. 08:10

Régen folyópartokon termesztették, általában a kukoricával és babbal együtt. Ezt a módszert a „Három Nővér Módszerének” nevezték.

Szeretettel keverve: fűszerek a téli levertség ellen

2024. január 6. 17:10

Előttünk van még számtalan hideg, nyirkos, sőt ködös januári, februári nap. Jó páran szaunázással védekeznek, mások kellemes éghajlatú vidékek felkeresésével, és akadnak olyanok is szép számmal, akik előszeretettel fogyasztanak ilyenkor fűszereket és illatos meleg italokat. Ez utóbbiaknak teljes szívből ajánlom a Fűszeres Lány termékeit.