Milyen betegség miatt hullik az éretlen meggy a fáról?

Agrofórum Online

A meggy zöld állapotban elkezdett ugyan pirosodni, de megállt a növésben. Nincs rajta semmiféle folt, vagy lyuk, és egy idő után le is esik. Nem tudom beazonosítani a betegséget, így nem tudok védekezni sem ellene. Mi lehet ez?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfajok érése során számos tényező okozhatja a még fejletlen termések lehullását. Lehet akár egyrészt a fa természetes önszabályozó képességének hatása, de abiotikus és biotikus tényezők is kiválthatják. Az sem kizárt, hogy önmagában csak egy tényező áll fenn, de akár egyszerre több stresszfaktor hatása is érheti a fát, melyek a kérdésben említett tünetet kiváltják. A természetes gyümölcshullás az érés előtt több ütemben is bekövetkezik. Ennek során a fa csak annyi termést hagy meg, melyet kondíciójához képest meg tud érlelni. Ezzel a folyamattal védi ugyanis a gyümölcsfa magát a túlterheléstől.

A termések mellet a fa egészségét is érdemes szemügyre venni, a törzs állapotát is megvizsgálni, azokon folyást, lyukakat keresni. Emellett esetlegesen a levelek szín- és alakváltozása is árulkodó lehet, hiszen az betegségről, kártevők jelenlétéről, de tápanyagok hiányáról is árulkodhat. Az ilyen fákat ajánlatos mihamarabb kezelni, a fa erőnlétének visszanyerését elősegíteni.

Külsérelmi nyomok, tünetek nem láthatók a fa termésein
Külsérelmi nyomok, tünetek nem láthatók a fa termésein (fotó: a kérdező felvétele)

A gyümölcsök hullására a környezeti körülmények közül főként a hőmérséklet van nagy befolyással. Az elmúlt időszakban tapasztalt lehűlések is szerepelhetnek a terméshullás okai között. Emellett, a termésnövekedés időszakában bekövetkező terméshullás a virágzás idején uralkodó hűvösebb időjárásra egyaránt visszavezethető. A virágzáskor fellépő tartós hideg miatt a cseresznye és a meggy esetében is előfordulhat, hogy a termékenyülés nem megfelelően megy végbe.

A kellő termékenyülés elmaradását akár a szeles időjárás is kiválthatja, így a termések képződése ugyan megtörténik, de később a bennük fejlődő embrió elpusztul. Az ilyen terméskezdeményekre jellemző, hogy színük kezdetben sárgászöld, majd sárgás-pirosas lesz, végezetül pedig kocsánnyal együtt lepotyognak, így bennük csonthéj nem alakul ki, a magházban a mag pedig apró és összetöppedt.

A nem kívánatos környezeti behatásokat nem könnyű kivédeni, sem ellene védekezni. A kereskedelemben van lehetőségünk azonban olyan készítményeket vásárolni, melyeket a virágzás időszakában felhasználva, azokat kipermetezve a környezeti stresszhatások kivédésében lehetnek segítségünkre (pl. Atonik).

Kiemelt kép: Pixabay

A molytetvek tömegszaporodásának időszaka van

2018. május 31. 04:30

A tartósan meleg, nyarat idéző időjárás felgyorsította minden kertészeti növény fejlődését. A növények zöme most 2-3 hetes előnyben vannak a korábbi években megszokotthoz képest.

Ez most nagyon meggy!

2021. június 29. 08:33

Jó minőségű, finom, de az átlagnál kevesebb meggytermésre számítanak a gyümölcstermelők. A meggyfogyasztás ösztönzésére az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) elindította kampányát „Ez most nagyon meggy!” szlogennel. A promóció célja, hogy minél többen termelőktől vásároljanak meggyet, ezzel is segítve az ágazatot, valamint megismertesse a fogyasztókat a meggy pozitív élettani hatásaival. A meggy a nyár egyik hűsítő csemegéje, kiváló antioxidáns, természetes vírusölő, ráadásul sokféleképpen felhasználható.

A hazai gyümölcsültetvények fagykárainak értékelése

2018. március 14. 11:15

Jelenleg csak rügykárokról lehet beszélni, terméskárokra vonatkozóan csak nagyon áttételes és pontatlan következtetések vonhatók le.

Kevesebb meggy teremhet az idén

2019. június 5. 10:03

Az idei tavasz hektikus időjárása, a száraz és hűvös napok váltakozása, az erős szél és a csapadékos idő miatt a megtermékenyülés nem volt olyan mértékű, mint az előző évben, illetve "megfáztak" a terméskezdemények.