Milyen gombás betegségekre számíthatunk szamóca termesztése során?

Agrofórum Online

H. Ferenc kérdése: Kertembe szeretnék szamócát telepíteni. Milyen gombás betegségekre számítsak? Esetleg vannak olyan fajták, amik kevésbé fogékonyak a betegségekre?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő! 

A hazánkban termesztett szamócának számos kórokozója van, melyek gyengítik a növény kondícióját ezzel együtt veszélyeztetve a termés biztonságát is. A gyümölcsét a botritisz, a fitoftóra és a gnomónia is megtámadhatja.

A botritisz a szamóca egyik súlyos betegsége, mely csapadékos, párás időben jelentős terméskiesést okoz. A fertőzés forrása a talaj, valamint a beteg növénymaradványok. A kórokozó a virágokat is megfertőzheti, melyek megbarnulnak, majd végül elpusztulnak. A túlzott nitrogénadagolás, a túl sűrű és gyomos állomány a betegség mértékét növeli. A betegséget mérsékelhetjük, ha a telepítés előtt a talajt fekete fóliával takarjuk.

A fitoftóra a zöld, félérett terméseket is megfertőzi, amelyeken ovális, puha, besüppedő barnuló foltot láthatunk. Míg botritisz esetén szürkés színű penészgyep jelenik meg, ennél a betegségnél az éretlen gyümölcsök is összetöppednek, míg az érettek gumiszerűvé válnak. A betegség a termés károsításán túl, a tövek pusztulását is okozhatja, főként hűvös, csapadékos időjárás esetében. Kezdetben a külső levelek fertőződnek, majd végül a szívlevelek is elbarnulnak, elhalnak. A gyökértörzset kettévágva, barna rajzolatokat láthatunk, a gyökereken a fertőzés jelei nem láthatóak.

A gnomónia a leveleket és a gyümölcsöt is megbetegíti. Levelét ezen kívül még a lisztharmat, a mikoszferellás és diplokarponos levélfoltosság is megtámadhatja. A levélen előforduló betegségek esetében is a fertőzés elsődleges forrásai a lehullott levelek. A szamóca levélbetegségei ellen a vegyszeres védekezést már a virágzás előtt el kell kezdeni. A kezelések szükség estén 10 naponként ismételhetőek.

Amennyiben a szüret után a lombot kaszálással nem távolítjuk el, akkor a további időszakban is fontos a lomb fokozott védelme. A levélfoltosságok ellen a folpet, kaptán, azoxistrobin, lisztharmat ellen pedig a kéntartalmú hatóanyagok használhatóak.

A károk megelőzése érdekében a rendszeres vegyszeres védekezés mellett már a fajta megválasztásával is elkezdhetjük állományunk védelmét. Az Alba nagy termőképességű, jó ízű, nagy gyümölcsű fajta, amit nemesítője biotermesztésre is ajánl, hiszen a legtöbb kórokozóval szemben toleráns.

Az olasz származású Clery egy korai, zamatos ízű fajta, amely a talajlakó gombákkal és a levélbetegségekkel szemben viszonylag jó ellenálló képességet mutat.

A jó ízű, kevésbé savas Joly széles körben termeszthető, talajminőségre nem érzékeny. Töve erőteljes, gyökérbetegségeknek ellenálló, viszont lisztharmatra kicsit fogékonyabb.

A Thutop nagyméretű és dekoratív gyümölcse zamatos, kellemes ízű. Gombás betegségekre kevésbé fogékony, viszont a levélfoltosságot okozó kórokozók fertőzhetik.

Áldás vagy átok - A szőlő szürkerothadása

2018. október 7. 16:57

A szőlő szürkerothadásáért felelős kórokozó kozmopolita, polifág faj. Gazdasági jelentősége igen nagy; bár a szőlő minden zöld részét fertőzheti, elsősorban az éredő fürtök károsításával okoz jelentős kárt. A Botrytis cinerea által okozott tüneteket és a gomba elleni védekezési lehetőségeket foglalja össze a Szerző.

Miért nem érett meg a szeder gyümölcseinek nagy része?

2023. február 16. 04:36

Vajon miért nem érett meg tavaly a szeder gyümölcseinek nagy része? Kérem szépen szakmai véleményüket!

Miként előzhetem meg, hogy "barna borzalmakká" váljanak a szőlőfürtök?

2023. szeptember 1. 04:38

A kertemben lévő, két általam ismeretlen nevű szőlőfajta idei várható terméséről egy-egy fényképét mellékelek. Több, mint tíz évi termesztés során, még ennyire szörnyű szőlőfürtöket nem láttam. Úgy 3-4 hét alatt változtak normálisnak látszó fürtökből a képeken látható borzalmakká. Milyen módon és egyáltalán, meg lehetett volna akadályozni a probléma kialakulását?

Két betegséget egy csapásra!  

2018. május 30. 11:19

Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a szőlő az a kultúrnövény, amely a legtöbbet tett hozzá termesztett növényeink közül az emberi kultúrához. Jézus születése előtt 400 évvel Thukydidész görög történetíró már így írt.