Milyen magaságyást érdemes vásárolni?

Milyen magaságyást érdemes vásárolni?

Agrofórum Online

Divat lett magas ágyásban kertészkedni. Egyik lényeges előnye, hogy az ágyás földje magasabban helyezkedik el, mint a kert talaja, nem kell mélyre hajolni a növények gondozása közben. Közelebb van az emberi szemhez is, hamarabb feltűnik bármi elváltozás, betegség a növényeken.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Az ágyást tápanyagban dús talajjal kell feltölteni, a benne nevelt növények erőteljesek, jól fejlődnek, bőven teremnek. Hátrányai is vannak: nagy mennyiségű növényi és állati szerves anyag szükséges feltöltéséhez, amit részben vásárolni kell, nem kis pénzért, és a töltéshez használt keverék mozgatása komoly fizikai erőt igényel. Viszont több évig hasznosítható évenkénti dúsítással.

Méretek: Magas ágyás oldalfala 40 cm magasságnál kezdődik, elérheti a 100 cm-t is. Szélességét a felhasználó igénye és a hely adta lehetőségek határozzák meg, általában 80-100 cm között változó. Méreténél mérvadó, hogy körbejárható legyen, és ágyásba ültetett növényeket minden oldalról könnyedén el lehessen érni (ápolás, szedés stb.). A 40 cm-nél alacsonyabb oldalfalú ágyást kiemelt ágyásnak nevezik, bár sokszor egy csoportnak tekintik azokat.

A magas ágyást kertbe – talajra fektetve – telepítik, így közvetlen kapcsolat áll fenn az alatta lévő talaj és az ágyás földje között. A talajban élő rovarok, giliszták, mikroorganizmusok számára szabad mozgás, vándorlás biztosított. Balkonon, teraszokon és erkélyen kertészkedők is szoktak magas ágyást elhelyezni, ezeknek aljuk van, ami a talajt megtartja, és ezekről természetesen nem hiányozhat alul a vízkifolyási lehetőség.

Magas ágyások falát különböző anyagokból lehet kialakítani. A klasszikus magas ágyás kezeletlen vagy kezelt fa oldalfalai 1-4 cm vastagok. A fa természetes anyag, jó hőszigetelő, levegőt átengedi, a folyamatosan nedves talajtól viszont hamar korhadásnak indul, néhány év alatt cserére szorul.

Terjednek a fém alapanyagú, horganyzott acélból készített, változatos alakú és méretű magas ágyások. Ezek hosszú életűek, nem rozsdásodnak, a bennük lévő föld hőmérséklete azonos a környezetével (könnyen felmelegszik, gyorsan lehűl, átfagy), nem engedi át a levegőt, nem szellőzik benne a talaj, csak felülről.

Árusítanak összetett, műanyaggal kombinált anyagú, hosszú élettartamú magas ágyás kereteket is. Általában az elemek könnyűek, könnyen összerakhatók, nem igényelnek hosszan tartó szerelést, összeállításuk, alakjuk variálható, igények változása esetén átalakíthatók. Tartósak, és valószínű a fához hasonlóan, hőszigetelő hatással is rendelkeznek.

A választék bőséges, ha végig gondolta a tervezett magas ágyás helyét, felhasználását, kedvére tud választani. Beültetés után kertje ékessége válhat belőle.

Hol ideális a konyhakert kialakítása a kertépítés során?

2022. november 28. 05:36

A konyhakert kialakításhoz hoztam pár gondolatot, amivel hosszútávon és fenntartható módon lehet veteményeskertet létrehozni.

A 10 legideálisabb növény a magaságyásba

2024. március 8. 09:10

Az emelt ágyások különösen alkalmasak ízletes zöldségek, aromás fűszernövények és édes gyümölcsök termesztésére. Nézzük, melyek azok a növények, amik mindig jó választásnak bizonyulnak.

Magaságyás júniusi teendői: mit vethetek és mit szüretelhetek?

2021. június 9. 11:03

A magaságyás azok közé a termesztési módszerek közé tartozik, melyek más izgalmakat rejtenek, mint a szabadföldi termesztés, mások az érési idők és gyakorlatilag minden más. Akár a fajtára jellemző termesztési idők is lerövidíthetők a kiegyensúlyozott vízgazdálkodásnak és tápanyagnak köszönhetően.

Hogyan tervezek fenntartható kerteket? - Íme az alapok!

2022. december 29. 05:37

Egy fenntartható kert esetében már az alapoknál úgy kell eljárni, hogy körültekintőek legyünk minden téren. Ezeket az alapokat hoztam mai témának, melyeket mi betartunk minden egyes kert tervezésénél.