Milyen növényvédelmet igényel a kajszi szüret után?

Milyen növényvédelmet igényel a kajszi szüret után?

Agrofórum Online

Kajszibarack fáimon a késő tavaszi fagyok hatására csak pár gyümölcsöt szüretelhettem. A nyár folyamán jelentkezhetnek-e még kórokozók a fákon?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Azon kajszifákon, ahol a szüret után a lomb védelmét elhanyagolják, a sztigminás és a gnomóniás levélbetegség jelentős mértékű korai lombhullást okozhat. Az apiognomóniás levélfoltosság (Apiognomonia erythrostoma) tünetei kizárólag a levélen észlelhetőek. Egyes évjáratokban járványszerű fellépése a nyár közepére akár teljes lombvesztést is okoz, mely az ültetvény kondíciójára és a következő évi termésre is hatással van. A tünetek 4-5 mm átmérőjű, először halványsárgás, majd később elmosódott szélű foltok formájában jelentkeznek a leveleken. A foltok nagyobbodnak, a levél nagy részére kiterjednek, kezdetben vörösesbarnára, majd szürkésre színeződnek. Az így kialakult foltokat sárga udvar veszi körbe.

A beteg levelek kanalasodnak, majd lehullnak. A sztigminás levélfoltosság (Stigmina carpophila) hatására a kajszi levelén pár mm átmérőjű sárgászöld foltok jelennek meg, amik barna, keskeny szegéllyel határoltak. A foltok közepe később kieseik, barna szegélyük azonban megmarad. A hajtásokon is jelentkezhetnek a tünetek, hosszú ovális barna foltok formájában, amik a nyár vége felé kiszürkülnek. A fertőzött vesszők bőrszövete felrepedezhet, amennyiben a folt a vesszőt körülöleli, akkor a vessző elszárad.

E levélfoltosságok elleni védelem a kajszibarack növényvédelmének egyik sarkalatos pontja, ezért elsősorban a betegség kialakulásának megelőzésre kell törekednünk.  Az ősszel lehullott levelek összegyűjtésével és megsemmisítésével vagy talajba forgatásával és bomlásuk elősegítésével a következő évi fertőzés mértéke csökkenthető. Ősszel és tavasszal a rügypattanás előtt nagy lémennyiségű rezes lemosó kezeléssel alapozhatjuk meg a kórokozók elleni védekezést. Csapadékos időszakban nagyobb a fertőzés veszélye. Súlyos járvány általában az intenzív májusi esők hatására alakul ki.

A kémiai védekezéseket ezért ajánlatos ennek megfelelően időzíteni. Bimbós állapotban, virágzáskor, valamin sziromhullás után a moníliás fertőzés elleni védekezéssel összehangolna makoceb, ciprodinil, penkonazol hatóanyagú szerekkel permetezzünk. A vegetációs időszakban a további kezelések szükségessége esetében ugyanezen készítmények is felhasználhatóak a kórokozók terjedésének megelőzésében. A sztigminás betegség esetében metszéskor a beteg vesszők levágása és megsemmisítése is akadályozza terjedésüket.

Megfertőzte a kajszi virágait a monília - érdemes még permetezni?

2024. március 28. 04:36

Mit tudok tenni a kajszifámmal, szinte minden részén elhaltak a virágok, a monília megfertőzte. Nem tudtuk permetezni. Érdemes-e még permetezni, mit tehetek vele?

Még nagyobb veszélyben a vadgesztenyék és rajzik a cserebogár is

2019. április 10. 04:48

A gyümölcstermő növények túlnyomó többsége már virágba borult, csak a birs és a naspolya nem bontotta ki szirmait.

Korán érett, ami el nem fagyott, a pénz meg elúszott

2018. július 20. 04:12

Kitalálták. A kajszibarackról van szó. Az alma után egyik meghatározó gyümölcsünk a kajszi/barack, ami az idén ugyancsak csalódást okozott a termelők jelentős részének a fagykárok miatt.

Mit lehet tudni a kajszin nemrég megjelent levéltetűről?

2021. július 24. 10:53

A kajszi fáit, többi társával, a cseresznyével, szilvával és őszibarackkal ellentétben, a levéltetvek kevésbé kedvelték. Egy-egy alkalommal kisebb méretű kolóniák ugyan megjelenhettek hajtásaink, de nagyobb mértékű kártétellel eddig nem kellett számolnunk.