Milyen problémák nehezítik a házi burgonyatermesztést?

Milyen problémák nehezítik a házi burgonyatermesztést?

Agrofórum Online

Miért zöldülnek meg a gumók és lesznek felületükön kitüremkedések, varas foltok?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A termesztett burgonyának sajnos számos betegsége és kártevője is ismeretes, valamint élettani betegségek okozta tünetek is megjelenhetnek a növényeken. Az abiotikus tényezők okozta elváltozások főként a gumókon jelentkeznek, ezáltal jelentős gazdasági értéket képviselnek.

Ikernövésről akkor beszélünk, amikor a gumó kettő vagy több, csaknem azonos méretű gumórészből áll. Fiasodáskor az eredeti gumón több, kisebb méretű gumócska képződik. Ezek az elváltozások, akárcsak a héj felrepedése, időjárási okokra vezethető vissza. Száraz időszakban a gumók növekedése ugyanis megáll, majd csapadék hatására újra növekedésnek indul. Ilyenkor nem csak külső, hanem belső változások is végbemennek a gumóban, a keményítőveszteség miatt úgymond üvegesednek. A gumók a fent említett esetekben étkezési céllal ugyan felhasználhatók, de a hámozási vesztesség jelentős. A gumók felvágásakor üregesedést is tapasztalhatunk, amely a túlzottan gyors növekedésre vezethető vissza. Ezek az üregek esetenként kórokozóval is fertőződhetnek.

Fehérszemölcsösség leginkább öntözött területeken, vagy levegőtlen talajú termesztés esetében fordul elő. Ez nem más, mint a keményítő kitüremkedése a paraszemölcsökön keresztül a héj felületére. Anyagcserezavar hatása, de fajtatulajdonság is lehet a rozsdafoltosság, vagyis a gumó húsában kialakult vörösesbarnás csomók, amelyek elhalt sejtekből állnak.

A gumóhús szürkés elszíneződése főleg ütődések hatására alakul ki. A napfénynek kitett részeken fordul elő a gumók megzöldülése. Az ilyen zöld gumókat a mérgező szolanin felhalmozódása miatt nem célszerű étkezésre felhasználni, de a vetőgumók értékét ez nem befolyásolja.

A kórokozók közül a sugárgombás varasodás és a burgonyahimlő okozhatja a gumók felületének elváltozását. A sugárgombás varasodás szabálytalanul felszakadozó, barnán elhaló, varas foltok megjelenését okozza. A foltok a felület jelentős részét beboríthatják, a húsa azonban ép marad. A burgonyahimlő könnyen felismerhető szimptómát okoz. A héjon himlőre emlékeztető, szabálytalan alakú és méretű, fekete un. álszkleróciumok alakulnak ki, amelyek csak nehezen távolíthatók el a felületről, ezáltal piaci értéküket is rontja.

Fertőzött vetőburgonyát találtak Somogy megyében

2020. április 2. 16:02

Az ellenőrzések során mindkét szállítmány hiánytalanul rendelkezésre állt, így a teljes fertőzött tétel hatóság által elrendelt megsemmisítése megtörténhetett.

Miért és hogyan érdemes a burgonya gumóját ültetés előtt csíráztatni?

2021. március 17. 08:36

A burgonya előcsíráztatása házikerti körülmények között is bevált módszernek számít.

Ne ültessünk ellenőrizetlen vetőburgonyát!

2020. március 24. 12:04

Nem érdemes takarékoskodni az ültetési anyag költségeivel, sokkal többet veszíthet egy bekövetkező fertőzéssel vagy terméskieséssel.