8℃ 5℃
november 14. Aliz, Vanda, Huba, Klementina

Milyen rezisztens almafajták közül választhat?

Agrofórum Online

K. Ilona kérdése: Hallottam, hogy kaphatók már rezisztens gyümölcsfák a faiskolákban. Tudnának ajánlani ilyen almafákat? Érdemes ezeket ültetni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Kérdező!

Több gyümölcsfélénél is már árusítanak bizonyos kórokozókra rezisztens vagy toleráns fajtákat, de jelenleg a legnagyobb választék talán az almaféléknél található.

Rezisztenciát (ellenálló képességet) csak egy adott károsító ellen alakítanak ki a nemesítők. Az alma esetében a legjelentősebb almabetegségnek az alma ventúriás varasodását tekintik a termesztők az egész világon, ezért e betegség elleni rezisztenciát építették be általánosan az új ellenálló fajtákba a nemesítők. A ventúriás varasodás a leveleken foltos elhalást és a termés héján parás foltokat, gyakran repedést idéz elő, ezt követően másodlagos moníliás fertőzés léphet fel, ami rothadást okoz. A külföldi rezisztens almafajtáknál a ventúriás varasodás elleni rezisztencia jellemző.

Az évtized elején jelentek meg a következő külföldi fajták: Luna®, Sirius®, Orion®, Rozela® és Red Topaz® fajták, majd az Allegro®, a Bonita®, a Galiwa®, a Galarina®, a Bay 3341®. Értékelésükre már több éves tapasztalatok állnak rendelkezésre.

rezisztens almafajták

Forgalomban vannak varasodás rezisztens étkezési alma fajták, pl. Topaz, Rajka, Rubinola, Resi, Retina, Rebella, Releika, valamint a kettős (iparilé-felhasználásra is és étkezési célra is alkalmas) Prima, Florina, Reglindis, Reanda fajták. Igen eredményesen termeszthető a toleráns Pinova fajta is. A fajták névválasztásánál a nemesítők az első szótagban (Re) jelzik a rezisztencia tulajdonságot.

Artemisz

Artemisz

Hazánkban is folyik almanemesítés, de a hazai nemesítési koncepció több kórokozóval (betegséggel) szembeni ellenállóságot vesz figyelembe. A ventúriás varasodás mellett hazánkban az almafa lisztharmat és az erwiniás ágelhalás (tűzelhalás) is jelentős betegségek, és rendszeres védekezést igényelnek, ezért a hazai nemesítésnél az új fajtáknál ezek elleni rezisztenciát, legalább toleranciát igyekeznek a fajtákba beépíteni. Ennek a munkának eredményeként már több minősített rezisztens almafajta született, melyekből telepített gyümölcsösök is vannak, ahol az új fajták bizonyítanak. Ígéretesek a Hesztia, az Artemisz, a Rosmerta, a Bellona, a Feronia, a Cordelia, az Isolda, a Bellona, a Damara, a Rodonit és a Karneol fajták.

Karneol

Karneol

Választék van, a faiskolák már szaporítanak az új rezisztens fajtákból, honlapjaikon részletes fajtaleírások alapján lehet tájékozódni az egyes fajták tulajdonságairól. A gyümölcsfák rezisztenciájának segítségével csökkenthetők vagy egyes esetekben elhagyhatók az adott betegség elleni kémiai beavatkozások, a növények védelme egyszerűsödik. Érdemes a fajtaválasztás előtt alaposan felmérni a lehetőségeket. Ne feledkezzünk meg tisztázni a kiválasztott fajta beporzási igényét, az ön-meddő fajtához – vele egy időben virágzó – pollenadó fajtára, annak ültetésére is szükség lesz. Hiányában ugyan virágzik az almafa, de nem fog gyümölcsöt fejleszteni.

Javítanának az almapiaci helyzeten

2019. május 28. 08:33

Javaslatként felmerült az almaültetvények felszámolását követő területpihentetés támogatása is, amihez az új uniós finanszírozási időszak alatt akár célzott támogatásokat lehetne igénybe venni.

Az alma növényvédelmének sarkalatos pontjai

2018. május 23. 04:30

Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni

Mitől lesz hosszúkás az alma?

2024. december 16. 14:40

A szűkebb értelemben vett bioregulátorok olyan növényi hormonok, amelyeket a növények maguk is készítenek, a mindennapi működésükhöz nélkülözhetetlenek.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.