Milyen tápelem hiányától sárgulnak a növények levelei?

Milyen tápelem hiányától sárgulnak a növények levelei?

Agrofórum Online

Több virágomon a levelek sárgulnak, tápanyag hiányra gondolok. Milyen tápelemek hiánya okoz sárgulást a leveleken?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, okleveles kertészmérnök, növénydoktor,  ny. egyetemi adjunktus
  

Üdvözölöm!

Több tápelem alacsony szintje is kiválthat sárgulást a növények levelein, a sárgulás csak egy tünet a sok között. Az ok felderítésénél, pontosításánál az egyéb elváltozásokat, kísérő tüneteket is figyelembe kell venni.

NITROGÉN (N) hiánya levelek zöld színének kivilágosodását, elsárgulását okozza. A sárgulás az egész levél felületén egyenletesen jelenik meg, levél erek és környékük is sárgák, a sárgulást levélelhalás követheti. A feltűnő színelváltozás alulról, az idős levelektől felfelé terjed a fiatal részek felé. A hajtások növekedése lecsökken, a levelek is kisebbek. A gyökerek növekedése is gyenge, emiatt a gyökérzet nem képes felszívni a megfelelő mennyiségű tápanyagot a talajból.

KÉN (S) hiány is egyenletes színelváltozást, sárgászöld majd teljes levéllemez sárgulást okoz. Viszont ez a sárgulás a növények csúcsi, fiatal levelein jelentkezik először és lombon lefelé terjed. Megjelenése és terjedése a N hiánnyal ellentétes irányú. A kénhiányos növények növekedésben leállnak, gyakran satnyák, leveleik merevek.

Gyakoriak az olyan levélsárgulások, amiknél a levél-erek zöldek maradnak, és csak az erek közötti levéllemez sárgul el.

Vashiány tünete

  • VAS (Fe) hiány esetén kezdetben a csúcsi, hajtásvégi levelek világosodnak ki, sárga, majd fehéres-sárga színt nyernek, barna foltokban elhalhatnak, viszont az erek zöldek maradnak. Ez a tünetcsoport a klorózis. Később a csúcsi sárgulás az alsóbb leveleire is átterjed. Gyakori eset, hogy a talaj magas mésztartalma (magas pH érték) vagy az erősen tömörödött, levegőtlen szerkezete váltja ki a Fe felvétel gátlását. Utóbbi esetben egy gyors talajlazítás, a talaj levegőhöz juttatása megállítja a kedvezőtlen folyamatot.
  • CINK (Zn) hiány következtében is sárgulnak a hajtásvégi levelek, fás növényeknél íz-köz rövidülés kíséri, emiatt közel kerülnek egymáshoz a levelek „csokros” kinézetűekké válik a hajtás. A sárguló, klorótikus levelek kicsik, keskenyek.
  • MAGNÉZIUM (Mg) hiány a levél szélétől vagy a levélnyéltől az erek felé induló sárgulással kezdődik idős, középtáji levelektől indulóan, idővel a középső, majd a fiatal levelekre is áthúzódik. A sárgulással együtt gyakran lilás, narancsvörös tónusú színelváltozás is fellép.
  • KÁLIUM (K) hiány esetén a növények levelei meleg napos időben turgorjukat elvesztve lógnak, kókadtak. A színelváltozások az idős, alsó leveleken jelentkeznek, levélcsúcstól kiinduló enyhe sárgulással, amit a levélszél, levélcsúcs nekrotikus elhalása követ.

A hiányzó tápelemeket talajon át beöntözéssel vagy lombra permetezéssel lehet a leggyorsabban pótolni. E két alkalmazás közül a lombpermetezésnél már néhány órán belül a növény nedvkeringésében hasznosulnak a bejutatott anyagok.

A felsorolt jellemzés alapján nagy valószínűséggel azonosíthatók a hiányzó tápelemek. Ha nem biztos benne, használjon összetett, komplex (sok hatóanyagú) oldat műtrágyát, azok tartalmazzák a legfontosabb makro-, mezo- és mikroelemeket is megfelelő arányban. Kipermetezésükkel a tünetek alapján nem észlelt hiányzó elemeket is pótolhatjuk.

Megmenthető még a barnuló levelű kamélia?

2022. szeptember 2. 04:36

Fiatal, cserépben tartott kaméliám levelei (elsőként az idősebb levelek, de most már - kb. 4-5 hét után - az új levelek is) barnulni kezdtek, a levelek széleitől befelé. Vajon mi lehet ez, és tehetek-e még valamit, hogy megmentsem?

Gyümölcsöseinkben előforduló környezeti stresszhatások

2022. november 10. 12:24

A növényvédelemben a növényt érő külső hatásokat két nagy csoportra osztjuk.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.

Miért sárgulnak a paprika- és paradicsompalánták levelei?

2023. április 13. 04:38

Miért sárgulhatnak a saját nevelésű paprika- és paradicsompalánták levelei? Mit csinálhattam rosszul?