Milyen vírus támadta meg a diófa levelét?

Milyen vírus támadta meg a diófa levelét?

Agrofórum Online

Mi okozza a képen látható tüneteket a diófa levelén?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A dión számos betegség és kártevő lehet jelen, de ezek közül csak néhány okoz jelentős problémát, mely megnehezíti termesztését. A kórokozók közül a legnagyobb jelentősége a xantomonászos és a gnomóniás betegségnek van. A kártevők közül pedig gyakori vendégnek számítanak a szemölcsös és a nemezes gubacsatkák, és a levéltetvek egyaránt. A dióburok-fúrólégy pedig a termések épségét veszélyezteti.

A képen egy vírusfertőzött diófa levele látható, melyen a tüneteket nagy valószínűséggel a Cherry leaf roll vírus (CLRV) jelenléte okozza. A leveleken nyár elején a tünetek sárgászöld gyűrű alakú foltok formájában válnak szembetűnővé, mely foltok gyakran vörösesbarnán elhalnak, majd az egész levéllemez sárgulása és lehullása is bekövetkezhet.

Vírusos fertőzés tünetei

A kezdeti tünetek általában csak egy-két hajtásra terjednek ki, majd később válik a betegség nagyobb mértékben látványossá. A tünetek közé tartozik még a levelek növekedésének elmaradása, hajtásainak egyöntetű sárgulása, csúcshajtásainak száradása. A kondícióromlás mellett végül bekövetkezik a fa pusztulása, amennyiben már több ág is érintett a betegségben. A terméseken, a zöld burkon is megfigyelhetők a tünetek dudorok formájában, valamint az ilyen termés magjának barnulása és töppedése is bekövetkezik. További tipikus jellemző tünet még az oltványok esetében, hogy az alany és a ráoltott nemes résznél, vagyis az oltás helyénél a sejtek elhalnak, a kéreg felreped. Az ilyen fák kéreg alatti részénél a farész megbarnul, a barna gyűrű körbeveszi a törzset és a fa elpusztul.

Fertőzött diólevelek

A vírusnak több gazdanövénye is van, nem csak a dió. Többek között a cseresznye, bodza, nyírfák, szederfajok stb. egyaránt. A terjedésben nagy szerepe van a faiskoláknak, ugyanis a vírus gyakran az oltás során kerül át egyik egyedről a másikra. Azonban nemcsak a beteg fák megvásárlásával terjedhet a vírus, hanem pollennel, magokkal, valamint metszéskor a nem megfelelően fertőtlenített eszközzel is átvihető.

Vektorokkal is terjedhet, melyben fonálféreg-fajoknak, a Xiphinaema és Longidorus fonálférgeknek van jelentősége. A vírusok ellen, ha már a betegség kialakult védekezni nem lehet, ezáltal a megelőzésnek van kiemelt jelentősége. Az oltványokat mindig olyan helyről szerezzük be, mely megbízható, valamint a metszési munkálatok során is végezzünk fertőtlenítést eszközeinken.

Hogyan ápoljam a selyemakác-magoncot, hogy életben maradjon?

2022. december 3. 04:37

Selyemakác növénykét vásároltam nyár végén, szép zöldek voltak a levelei. Őszre bevittem, mivel féltettem, 15-20 fokon tartottam napfényes helyen, 2 naponta egy korty vízzel öntöztem. Elkezdte hullatni a leveleit. Hogyan ápoljam, hogy életben maradjon, ne menjen tönkre?

Mi okozhat mézgafolyást a csonthéjas gyümölcsfáknál?

2019. november 27. 12:17

K. Dezső kérdése: Csonthéjas gyümölcsfáimon gyantafolyást vettem észre. Esetleg növényvédelmi probléma okozza? Mi a teendőm vele?

Hogyan védekezhetünk a kéregmoly ellen?

2018. szeptember 21. 07:30

R. Veronika kérdése: Idősebb őszibarackfáim törzsén sebzések és furcsa, rágásra utaló csomók jelentek meg. Milyen kártevő okozhatja a problémát, és hogyan lehet megvédeni a fákat ellene?

Mivel védekezzek, ha az alma, körte és birs termésein fekete foltok jelennek meg?

2023. augusztus 14. 04:36

Az alma, körte és birsalma termésein fekete foltok jelennek meg. Mivel védekezzek a rügypattanástól az érésig?