Hogyan védekezhetünk a som levélfoltossága ellen?

Hogyan védekezhetünk a som levélfoltossága ellen?

Agrofórum Online

G. Jakab kérdése: Som bokrokon már nyáron megjelentek, és az utóbbi hetekben súlyosan elterjedtek a foltos levelek. Mi okozza ezt a betegséget, lehet-e védekezni ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Érdeklődő!

A házi kertekben nevelt húsos som (Cornus mas), a vadon is növő veresgyűrű som (Cornus sanguinea) és a különböző díszcserje som fajok levelein is előfordul ez a betegség. A levélfolt betegségeket sok szakember nem tekinti jelentőseknek, pedig kedvezőtlen hatásuk bizonyított. Azok a kórokozók, melyek csak a leveleken okoznak különböző méretű foltokat, azaz elhalásokat, a levelek asszimiláló, hasznos felületét csökkentik. Ezzel a fás növények rügyfejlődését, a következő évi lombozat kifejlődését befolyásolják, gátolják, jobb esetben csak csökkentik. Dísznövények esetében fontos szempont, hogy díszítő értékük csökken, illetve elvész, az a cél, amiért valójában ültetik.

Som szeptóriás levélfoltossága

A somfélék szeptóriás levélfoltosságát (erre vonatkozik a kérdés) több Septoria gomba faj is okozhatja, hazánkban és Európában a Septoria cornicola az elterjedt. A fertőzött leveleken kifejlődő tünetek hasonlóak: kezdetben 1-2, később 3-5 mm es méretű, többnyire kör alakú bordós, vörös szegélyű foltok nőnek, melyeknek közepe vagy barna, vagy kiszürkül. Súlyos fertőzésnél a foltok összefolynak, nagyobb barna elhalásokat idéznek elő. A foltok között a levelek elsárgulnak, majd idő előtt lehullanak.

A gomba nyártól őszig a csapadékos időszakok alatt fertőzi a sombokrokat, ezt követően gyorsan kifejlődnek a levélfoltok. A foltokban képződő gomba-spórákat vízcseppek terjesztik, a lehullott levelekről a felcsapódó víz visszafertőzheti a bokrokat. A gomba a fertőzött leveleken telel, ott tartja fenn magát.

Szeptóriás somlevél

Kémiai védekezés, azaz a permetezés a levélfoltok felszaporodásának kezdetén hatékony. A talajra lehullott foltos leveleket is érdemes kezelni, vagy a talajba bedolgozni. Dísznövényeknél engedélyezett gombaölő szerek közül a réz, a mankoceb, az azoxistrobin, és a penkonazol hatóanyagúak egyaránt hatásosak.

Gyökérzöldségfélék termesztésének lehetőségei környezetkímélő módszerrel

2019. január 25. 05:37

Az írásból kiderül, hogy a környezetkímélő termesztési módszer (tápanyag-utánpótlás, növényvédelem) milyen hatással van a sárgarépatermés mennyiségére és minőségére.

Előrejelzési és megfigyelési módszerek zárt termesztőberendezésben

2019. október 24. 10:38

Minden növényvédelmi beavatkozást, legyen szó kémiai készítmény, vagy természetes ellenségek felhasználásáról, meg kell előznie a megfigyelésnek, szemrevételezésnek.

A szárrozsda hazai felbukkanásáról

2019. július 2. 07:59

A szárrozsda meglehetősen későn jelent meg, így a tápnövényeinek számító kenyérbúzafajták túlnyomó többsége már túlságosan érett volt ahhoz, hogy a kórokozó megtámadja. Viszont a nagyon hosszú tenyészidejű fajták, hibridbúzák, illetve egyes szintén hosszú tenyészidejű pelyvás gabonák (tönke, tönköly) még eléggé zöldek most is ahhoz, hogy a szárrozsda rajtuk megtelepedjen.

A mandula jelentős gombás betegségeinek áttekintése – egy új kórokozóval bővült a lista

2019. november 16. 11:05

A mandula leggyakoribb betegsége a ventúriás varasodás, amely elleni védekezés a mandula vegyszeres növényvédelmének gerincét alkotja. A szerzők emellett kitérnek a moníliára, a tirosztrómás betegségre, és egy újonnan megjelent betegség, a mandula fomopsziszos vesszőelhalásának kórokozóját is bemutatják.