Mit lehet tudni a hazánkban is megjelent élénkzöld lepkekabócáról?

Mit lehet tudni a hazánkban is megjelent élénkzöld lepkekabócáról?

Agrofórum Online

Olvastam, hogy megjelent hazánkban a zöld lepkekabóca. Mit lehet tudni róla, hogyan, miről ismerhető fel, veszélyes kártevő?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A kártevő jelenlegi hivatalos magyar neve élénkzöld lepkekabóca (Acanalonia conica). A kabócák szúró-szívó szájszervű rovarok, kártételüket is szúrásaikkal okozzák.

Az élénkzöld lepkekabóca kissé emlékeztet a hazánkban élő bivalykabócára méretét és színét tekintve, mellyel szinte azonos zöld színű és méretük is hasonló. A zöld színe tökéletes rejtőzködést biztosít a kifejlett lepkekabócának, a zöld levelek között észrevétlenül képes meghúzódni, nem vehető észre, csak ha megmozdul.

Az élénkzöld kabóca Észak- és Közép-Amerika államaiban elterjedt, őshonos faj, és európai országokban is megjelent már, szomszédos országokban is. Sok tápnövényű kabóca, fás, félfás és lágyszárú – vadon növő és termesztett – növények zöld részein egyaránt szívogatja a növények nedveit. Megfigyelések szerint Európában több növényen fordul elő, tágabb a gazdanövényköre, mint őshazájában, az USA-ban. Ez vetíti előre a kártevőként való elterjedésének jelentőségét.

Élénkzöld lepkekabóca (Acanalonia conica)

Tápnövényei a rózsafélék, szőlőfélék, fészkes virágúak és kenderfélék családjába tartoznak. Az EPPO, a növény-egészségügyi világszervezet adatai szerint a rovart eperfán, fekete szedren, gyalogakácon, juharokon, mogyorón, Prunusz-féléken, somon, szilfákon, szőlőn, vadszőlőn, komlón, csalánon, macskamentán, libatopon, aranyvesszőn egyaránt azonosították. A felsoroltaknál valószínűleg több növényen megél és táplálkozik, de nincs dokumentálva.

Az élénkzöld lepkekabóca színe világoszöld, a kifejlett kabóca mérete (imágó) 10-40 mm hosszú, jól ugrik és repül is, a környezetében észlelt mozgásra azonnali, gyors elugrással reagál. Évente 1 nemzedéke fejlődik, nyár végén, ősszel a nőstény kabócák tojásaikat a fás növények kérge alá helyezik, azok ott telelnek. A tavasszal kikelő lárvái púpos hátúak, számos fehér viaszszállal borítottak. Mind a lárvák, mind a kabócák nagy mennyiségű mézharmatot termelnek.

Élénkzöld lepkekabóca lárvája

Hazánkban is azonosították már a kártevőt, 6 helyről begyűjtött rovar és annak fényképe alapján, tömeges elterjedése még nem történt meg.

Az élénkzöld lepkekabóca kutatásával foglalkozó Kóbor Péter az Agrártudományi Kutatóközpont entomológusa a kártevő hazai terjedésének nyomon követésében, felmérésében lelkes természetkedvelők, természetbúvárok segítségét kéri. Aki észleli a fajt, és fényképpel is igazolni tudja előfordulását, az észlelés helyének (város, pontos cím, a GPS koordináták) és a növény nevének megjelölésével küldje meg azokat a kobor.peter@atk.hu e-mail címre.

Milyen kórokozó fertőzheti szüret után a cseresznyét?

2019. július 2. 10:38

J. Erzsébet kérdése: A cseresznyefám gyümölcsei már letermettek. Milyen növényvédelmi teendőkre van még szükség a nyár folyamán? Mire figyeljek oda?

Mikor vihetők ki a szabadba a beteleltetett dísznövényeink?

2022. május 8. 04:36

Szeretném megtudni, hogy a dísznövények kihelyezése a kertbe mikor tekinthető biztonságosnak a teleltetés után?

Lankadnak, sárgulnak a meggyfa levelei. Mivel tudnám az állapotát helyrehozni?

2023. július 12. 04:36

Meggyfa levelei kókadtak, sárgulnak, méretük fele akkora, mint szokott lenni. Milyen permetezéssel, mivel tudnám ezt az állapotot helyrehozni?

Miért halnak el a szilvafák?

2022. június 12. 04:37

Valami bajuk lehet a szilvafáknak, mert az előző évben kipusztult 1 db, most pedig további 4-7 fán ugyanazokat a tüneteket tapasztalom. Sárgulnak el a levelei, gyenge a lombozat, gyümölcs gyakorlatilag nincs rajtuk. Olyan mintha kiszáradna a fa. Mi lehet a baj?