Mit rontottam el, hogy a karalábé kemény, fás lett belül?

Agrofórum Online

Nem volt sikeres a karalábé esetén a termesztési próbálkozásom. Mit rontottam el, mitől lett a karalábé kemény, fás belül?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A káposztafélékhez tartozó karalábé (Brassica oleracea convar. acephala var. Gongyloides) egy rövid nevelési idejű növény, mielőtt termesztésébe fogna, érdemes utánanézni, hogy milyen nevelési körülményeket igényel.

A karalábé alacsony hőmérsékleti igényű növény, magok csírázása már 5 °C felett megindul, és növekedési hőmérsékleti minimuma 10 °C, míg optimuma 16-20 °C között van. Ez a termesztési korlátait is megmagyarázza. Mivel enyhe, hűvös, temperált körülményeket igényel, és nem kedveli a forró, 30 °C feletti nyári hőséget, ez az igénye behatárolja termesztési lehetőségeit.

Nem véletlen, hogy üzletekben tavaszi hajtatásban nevelt karalábéval találkozhatunk. Szabadföldön a megnevelt palántákat a fagyok elmúltával szokták kiültetni áprilisban. Nyár végén is kiültethető, és termeszthető karalábé még a fagyok előtt. Szabadföldi termesztése a nyári meleg hónapokat kikerüli. Termesztési célnál fontos a megfelelő fajta kiválasztása, vannak rövid és hosszú tenyészidejű fajták, termesztésének sikeréhez helyes fajtaválasztás is párosul.

Fás karalábé
Fás karalábé

A karalábé kifejezetten tápanyagigényes növény, tápanyaggal feltöltött, jól előkészített talajban fejlődik dinamikusan. Emelt mennyiséget kíván nitrogénből és káliumból.

Vízigénye magas és folyamatos, és mivel gyökerei sekély elhelyezkedésűek, hamar kiszárad a gyökereket tartalmazó felső talajréteg, folyamatos, rendszeres öntözést kell számára biztosítani.

A karalábé megvastagodott szára a gumó, amit étkezésre felhasználunk. A fiatal, zsenge karalábé sejtjei vékony falúak, nedvdúsak és rugalmasak – ez biztosítja a karalábé könnyen harapható, roppanó állagát, mellette édeskés ízét.

A fás karalábé belseje kemény és egyenetlen
A fás karalábé belseje kemény és egyenetlen

Ahogy azonban a növény öregedik, túl sokáig marad a földben, a sejtfalak megvastagodnak, megkeményednek, a sejtfalakba lignin rakódik le, íze is megváltozik.

A karalábé fásodását előidéző okok:

  • A fajta növekedési igényénél hosszabb ideig a földben marad, ott tartják;
  • vízhiányos körülmények között termesztik;
  • vízellátása változó, rendszertelenül öntözik;
  • hektikus, erősen kilengő hőmérséklet-változás, túlzottan magas nyári hőmérséklet;
  • bizonyos fajták hajlamosak a fásodásra.

Fásodás megelőzésének lehetséges módjai:

  • Rendszeres öntözés biztosítása vízhiányos időszakokban.
  • Rövid tenyészidejű fajta választása, mely lehetővé teszi a hűvösebb időszak alatti sikeres termesztést.
  • A karalábét időben történő felszedése a fajtára jellemző mérete elérése után, ne maradjon hosszabb ideig a földben!

Kiemelt kép: Pixabay

Az integrált kajszitermesztés gyakorlati tapasztalatai

2018. június 26. 15:22

Agrotechnológiai, biológiai, kémiai módszerek együttes használatával, tudatos, körültekintő termesztéssel olyan gazdaság létrehozása a cél, melyben a természeti értékek megőrzése mellett versenyképes termelés zajlik.

Mi okozhatta a Clapp kedveltje körte termésinek kövecsességét?

2023. február 20. 04:37

Sajnos már a második évben ehetetlenné vált a Clapp kedveltje körténk, pedig az előző években gyönyörű szép, hibátlan termése volt. Olyan mértékben kövecsessé vált, hogy csak kidobálni lehet őket. Gondolom, ha vírus lenne, akkor eddig sem lett volna szép a termése. Nem tudom az okát kideríteni. Mi lehet a probléma hátterében?

Miért keseredik meg az uborka?

2022. augusztus 4. 04:36

Szeretném segítségüket kérni annak megválaszolásában, hogy miért keserednek meg az uborka termései?

Hogyan készüljünk fel, ha ősszel gyümölcsfát ültetnénk?

2023. szeptember 18. 04:38

Kertembe szeretnék ősszel pár gyümölcsfát ültetni. Hogyan készüljek fel erre?