Mit tegyünk a gyümölcsfák lehulló lombjával?

Mit tegyünk a gyümölcsfák lehulló lombjával?

Agrofórum Online

Egyre több a lehullott levél a gyümölcsösben. Érdemes valahogy felhasználni vagy problémás lehet esetleg a károsítók, kórokozók "átteleltetése"?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfák lehulló lombját elsősorban növényvédelmi okokból megelőzés céljából érdemes összegyűjteni, talajba forgatni. Alma és körtefák esetében a varasodás, cseresznye és meggyfáknál a blumeriellás levélfoltosság, szilva esetében a polisztigmás levélfoltosság, míg a kajszi és diófáknál a gnomónia kórokozóinak fellépését gátolhatjuk ezzel a művelettel. A levelek talajba forgatásakor érdemes egy kevés nitrogéntartalmú műtrágyával is elősegíti a rothadási folyamatot, ezáltal gyorsabban bomlanak és jelentős mennyiségű humuszt képeznek. A lehullott levelek ne heverjenek hosszú ideig a gyepen, mert alattuk a fű megbarnul. A fény hiánya és a nedves levelek hatására gyepünkön kialakult pusztuló foltok rosszul mutatnak. Nem érdemes a levelek zsákba gyűjtése és elszállítása, valamint elégetése sem. Összegyűjtésük után a lombot kiskerti körülmények között többféle módon is hasznosíthatjuk.

Az egészséges leveleket fel lehet használni a virágágyak és a veteményes akár 10 cm vastagságú takarására is, ilyenkor akár talajlazítóval is bedolgozhatjuk azokat az ágyásba. Némi földdel letakarva bomlásukat is elősegítjük és óvjuk attól, hogy a szél elfújja őket. Az összegyűjtött levelek bekerülhetnek akár a komposztba is. Amennyiben ezt a módszert választjuk, lassú lebomlásuk miatt érdemes a levelek aprítása, valamint zöld növényi anyagokkal pl. lekaszált fűvel, egyéb zöldhulladékkal való keverése és rétegezése is. Emellett ajánlott időnként a kupac átforgatásáról és szellőztetéséről egyaránt gondoskodnunk.  A fákon fennmaradó és a lehullott, moníliával fertőzött múmiákat azonban komposztálás esetében távolítsuk el, azok halmokba való berakása nem ajánlatos.

Mindezek mellett ne felejtkezzünk el az őszi lemosó permetezés elvégzéséről sem. A permetezések célja a gyümölcsfák és szőlőtőkék fás részein, kéregén, rügyek felületén megtapadt kórokozók szaporító képleteinek elpusztítása, a kártevők áttelelő alakjainak gyérítése. A növényvédő szer kijuttatása nagy lémennyiséggel indokolt a törzseken és az ágakon való egyenletes fedés biztosítása érdekében. Fontos, hogy a növény minden részére bőségesen jusson növényvédőszer, beleértve a fás szárak repedéseit, a levélzugokat és a fák csúcsát is.

Mi okozhatja fehér foltok kialakulását a szederbogyókon?

2022. augusztus 18. 04:38

Idén a tüskétlen szeder bogyóin fehéres részek fejlődtek, a fehér foltok mérete változó. Korábbi években ilyennel nem találkoztunk. Mi okozhatja?

Mi okozhatta a Clapp kedveltje körte termésinek kövecsességét?

2023. február 20. 04:37

Sajnos már a második évben ehetetlenné vált a Clapp kedveltje körténk, pedig az előző években gyönyörű szép, hibátlan termése volt. Olyan mértékben kövecsessé vált, hogy csak kidobálni lehet őket. Gondolom, ha vírus lenne, akkor eddig sem lett volna szép a termése. Nem tudom az okát kideríteni. Mi lehet a probléma hátterében?

Vírus okozhatta az elváltozásokat a füge levelein?

2022. május 29. 04:36

Két fügebokrom pár levelén vettem észre egy furcsa elváltozást. Terméshullás is volt, illetve némely megmaradó termésen elfeketedő részek láthatók. Okozhatja-e ezt vírus?

Mit tegyünk a rengeteg cserebogárral rajzás idején?

2022. május 5. 04:38

Rajzanak a cserbogarak a kertünkben is és a környékünkön mindenhol. Az utca járdái is teli vannak cserebogarakkal. Mit lehet tenni velük?