Miért nem virágzik a hibrid kukorica?

Miért nem virágzik a hibrid kukorica?

Agrofórum Online

Hibrid kukoricát ültettem, a magassága már 3 méter, de nem kezd el virágozni. Rendszeresen locsolom, esetleg milyen tápanyag hiányozhat?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A kukorica fajtája, illetve más termesztési körülmények tudatának hiányában csak pár általános dolgot fogalmaznék meg a kukorica termesztésével kapcsolatban, mely esetleg hasznos információként szolgálhat. A kukorica (Zea mays L.) egy egyszikű, egylaki, szélporozta növényünk, amely hím- és nővirágzattal egyaránt rendelkezik. A pollen a növény tengelyének csúcsán elhelyezkedő hímvirágzatban, vagyis a címerben képződik, míg a női vagy torzsavirágzatok a szár közepe tájékán, vagy az alatt álló levelek hónaljában fejlődnek.

A termékenyülés a címerből származó pollenek lehullásával és azok a bibeszálakon való megtapadása után történik meg. Jellemző, hogy egy adott növényen a címer általában előbb jelenik meg, mint a torzsavirágzat. A címer megjelenésére többségében a V6-os stádiumban kell számítani, vagyis akkor, amikor a hatodik levélkezdemény megjelenik, majd ezután indul intenzív fejlődésnek. A hetedik és a nyolcadik levél megjelenésekor pedig a csőkezdemények erőteljes fejlődése és növekedése következik be. Ezt azt jelenti, hogy a három méter magasra megnőtt kukoricán, ha eddig nem jelentek meg a virágok, már nem is várható azok képződése.

A kukorica kezdeti fejlődési időszakában a felvehető tápanyagok mennyisége, a nedvesség, valamint a hőmérsékleti viszonyok nagymértékben befolyásolják a csöveket és azoknak alakulását, rajtuk hány szemsor fejlődik ki, valamint később a virágzás alatt és közvetlenül utána ugyanezen tényezőknek továbbra is nagy befolyásoló hatásuk van. A generatív fázis, vagyis a virágzás legsúlyosabb korlátozó tényezői közé a nitrogénhiány, a szárazság, hőség, valamint a betegségek tartoznak. Emellett a kártevők közül a levéltetvek, atkák és a csövön élő, kukoricaszemeket fogyasztó kártevő rovarok egyaránt hatással lehetnek rájuk. A bibeszálat, vagyis a bajuszt, nagyon lassú növekedés jellemzi, valamint víztartalma 90-95% között van, ezért nagyon érzékeny a külső környezetére.

Tudja-e Ön? - Mi történik a szalmával a gabona betakarítása után

2020. május 24. 11:03

A gabonatermesztési technológiák fejlődésével folyamatosan nő a termésmennyiség. A magok betakarítása után viszont ott marad a nagy mennyiségű szalma, amellyel valamit kezdeni kell.

A chilik csodálatos világa I. - Származás, jelentőség, környezeti igények

2020. január 27. 04:39

Megfelelő állományfenntartás mellett szép eredménnyel termeszthetők e növények hazánkban, melyek egyébként erős ízük és kiváló egészségmegőrző szerepük mellett komoly díszítőértékkel is rendelkeznek.

Állandó körforgásban - a talaj nitrogéntartalma

2021. október 31. 04:36

A nitrogénnek általában több mint 95%-a a feltalajban, szerves kötésben van jelen, humuszanyagokban, növényi maradványokban, a talaj biomasszájában és az elhalt szervezetekben.

Miért indult pusztulásnak a folyton termő szamóca?

2023. szeptember 26. 04:36

Folyton termő szamócám pusztulásnak indult. Mi okozhatja az elhalást? Mit tehetnék ellene?