Mit tehetek a körte visszatérő barnulásos levélbetegsége ellen?

Mit tehetek a körte visszatérő barnulásos levélbetegsége ellen?

Agrofórum Online

Évek óta visszatérő körtebetegséghez kérem tanácsukat. Valamennyi, különböző fajtájú körtefánkat (Bosc kobak, Vilmos, Packham's triumph, Clapp kedveltje) megtámadja, de a szomszédos almatermésűeket nem. Kisebb barna levélfoltokkal kezdődik nyár elején, folyamatosan jelen van ősz végéig. Az elváltozás végül a teljes levél megbarnulásával, elszáradásával fejeződik be. A fa egyéb zöld részein nem látható károsodás, bár egyes fiatal ágak elszáradnak.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Bár kérdéséhez csatolt részletes leírást, viszont fotót csak egyet, amin éppen a barnán elhaló foltok nem láthatók jól, mivel termések uralják a felvételt, melyeken viszont nincs semmi látható tünet.

Leírása alapján a mikoszferellás levélfoltosodás és körterozsda nem lehet, ezt Ön is megerősítette. Gyakori betegsége a körtének a ventúriás varasodása, ami a leveleken és gyümölcsön néhány mm-es elmosódott szélű foltokat okoz, nem hasonlít a felvetett problémához. Az erwíniás (baktériumos) betegség hajtáselhalással és terméskárosodással is párosul, ezt megint kizárhatjuk. A körtének még van egy gombás levélfolt betegsége, a diplokarponos (fabreás) levélbetegség, kezdetben egynemű sötét foltok képződnek, össze is folyhatnak, de a foltok határai, szegélyei megmaradnak. Tehát egynemű levélelhalás nem jellemző erre a betegségre.

Barnuló levelek a körtefán (fotó: a kérdező felvétele)

Tekintve, hogy nem találtam választ kérdésére, megbízható nemzetközi szakirodalmat is tanulmányoztam, melyek hasonló esetekről beszámoltak ugyan, de biztos diagnózist, ok meghatározást nem adtak. Találtam olyan magyarázatot, melyben környezeti behatásoknak tulajdonítják, élettani okokra vezetik vissza, nem kórokozók idézik elő. Hazai irodalma is fellelhető, mely szerint főleg homoktalajokon élő körtéknél a lomb levelei részlegesen elfeketednek, elszáradnak, egyes ágai nem fejlődnek megfelelően, de következő évben kihajtanak. Okát ennek a jelenségnek az alany és nemes nem megfelelő párosításában látják, az alany és nemes nem megfelelő affinitása zavarja meg a fa víz- és tápanyagforgalmát.

Kétfoltos takácsatka kártétele körtefán

Tekintve, hogy a körtebetegségek között nem találtam választ kérdésére, átgondoltam a lehetséges körtekártevőket is, amik hasonló tüneteket válthatnak ki a leveleken.

Körtelevélbolhák tavasztól őszig vannak jelen a fákon, és nyárra szoktak felszaporodni. Apró, szívó kártevők, elsősorban a levelek hátoldalán élnek, szívogatásuk nyomán a levelek részlegesen elszáradnak.

Körtelevélbolha okozta levélelhalás

Részleges, és nagy felületen levélszáradást okozhatnak atkák és levélatkák a körtefák levelein, ezek is a levelek fonáki oldalán élnek, ott kell keresni őket.

A rendelkezésre álló adatok alapján bennem is maradtak kételyek, gyógyító módszert nem tudok ajánlani. Csupán azt, hogy tartsa jó táperőben a körtefákat, évente kapja meg talajuk a megfelelő mennyiségű szerves trágyát. Ha száraz a nyár, kiegészítő öntözés is szükséges számukra, mivel a körte kifejezetten vízigényes növény. Ha még nincsen, szerezzen be legalább 5-10x nagyítású kézi nagyítót, és a megjelenő elhaló foltokat gyakran vizsgálja meg mindkét oldalukon, az esetleges apró károsító szervezetek azonosítására.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Hogyan védekezhetünk a josta levélbetegsége ellen?

2023. augusztus 15. 04:36

Egyéves jostabokron jelentek meg a képen látható levélbetegségek. Mit tudok tenni a növény védelmében, mit tanácsolnak?

Szükséges ápolni a fürtös gyöngyikét a kertben?

2023. április 6. 04:36

Kérem a segítségüket! Kell-e ápolni a kertben nevelt fürtös gyöngyikét?

Hogyan teleltethetjük sötét helyen az álló muskátlit?

2023. október 11. 04:38

Idei muskátlinövényeimtől (álló muskátlik) nem válnék meg, gondoltam, hogy átteleltetem azokat. Hogyan teleltessem? Hűvös, száraz tárolóval rendelkezem csupán, ami nem fagy át, viszont sötét.

Öntözésfejlesztés: hol és hogyan érdemes?

2018. december 10. 10:38

Örvendetes, hogy az öntözésfejlesztésben konkrét lépéseket alapozott meg a kormány, de ügyelni kell arra, hogy maradjunk a realitásoknál – figyelmeztetnek elemzésükben az OTP Agrár szakértői.