Megelőzhető az, hogy a saláta felmagozzon?

Megelőzhető az, hogy a saláta felmagozzon?

Agrofórum Online

Szeretném megtudni, hogy miként lehet megelőzni a saláta felmagzását?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A saját kertből származó saláta igazi csemege, a különböző típusoknak, fajtáknak köszönhetően tavasztól egészen őszig akár saját magunk is termelhetünk kertünkben friss salátát. A salátáról érdemes azt tudnunk, hogy egy rövid tenyészidejű egynyári növényfaj, ami azt jelenti, hogy néhány hónapon belül a növény minden fejlődési ciklusa végbemegy, a csírázástól egészen a magképződésig. Vetés után, a fejlődése kezdetén tőleveleket fejleszt, melyek idővel egymásra borulnak és egy óriási csúcsrügyet alkotnak, vagyis kialakul a salátafej. A saláta virágzati szárára jellemző, hogy meglehetősen magasra felnyúló, annak végén, fészekpikkelyek által alkotott fészekben sűrűn egymás mellett álló sárga virágok alkotják virágzati bugáját.

A saláta idő előtti virágzásának és a magszár képződésének oka leginkább a helytelen termesztésre, fajtaválasztásra vezethető vissza. Fényigény tekintetében ugyanis az egyes fajták között jelentős mértékű eltérés figyelhető meg. A nyári fajták hosszú, csak 12, de vannak olyan fajták is, melyek csak 16 óra intenzív megvilágításban fejesednek. A magszárak képződéséhez is hasonló igényekre van szükségük. Ennél rövidebb nappalok hatására jellemzően a saláta csak nagy leveleket fejleszt és nem képes fejesedni.

A fajták fényigényéből következik, hogy helytelen megválasztásuk esetében pl. téli hajtatásban használatos fajták nyári termesztésével, vagy nyári fajták téli ültetésével a növények fejképzés nélkül magszárat hoznak, illetve nem képesek befejesedni. A termesztési gyakorlatban ennek kiküszöbölése érdekében a nemesítők a folyamatos salátatermesztéshez a fényigény alapján fajtasorokat állítanak össze, ahol havi vagy kéthavi elosztásban megadják a termesztésre javasolt fajtákat. Tehát a korai felmagzás ellen elsősorban a fajták megfelelő kiválasztásával, azok helyes időben történő vetésével védekezhetünk. Emellett szükséges még kerülni minden olyan hatást, mely stresszt okoz a növényeknek, ilyen például a túl sűrű ültetés, vagy a nem megfelelően végzett öntözés is, melyre kiváltképp a nagy hőségben legyünk tekintettel.  

Vethető még saláta és retek ilyenkor is a kertbe?

2023. június 14. 04:38

Mi a véleményük, tapasztalatuk: érdemes még ilyenkor salátát és retket vetni a kertbe?

Régi-új kedvelt zöldségünk, a spenót

A spenót felhasználását tekintve fontos ipari növény a mélyhűtőipar, a szárítóipar és a konzervipar számára. Friss fogyasztásra sokkal kevesebbet használunk, mint a feldolgozóipar.

Vethető még ősszel spenót a kertbe?

2022. szeptember 9. 04:36

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy spenótot vethetek még ősszel is a házikertbe?

Magszárba megy a karalábé

2017. május 1. 19:43

A korai szabadföldi és hajtatott karalábé termesztésben előfordul a gumóképzés előtti magszárfejlesztés.