33℃ 19℃
augusztus 12. Klára, Hilária, Diána

Mitől barnul a szilva terméseinek húsa, ha kártevőnek nincsen nyoma?

Agrofórum Online

A szilváim terméseinek húsa belül barnul, kártevőnek nincs nyoma, nem találni bennük lárvákat. Csatolok képeket a jelenségről. Szeretném megtudni, hogy mi okozza, lehet-e védekezni ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Az Ön által kérdezett húsbarnulás gyakori betegség szilvánál, több oka is lehet fellépésének.

A szilvát fertőző szilvamoly és keleti gyümölcsmoly lehetőségét kérdésében kizárta, így azt elvethetjük.

A csonthéjas gyümölcsöknél gyümölcsfejlődés és érést megelőzően is előfordulhat moníliás fertőzés, a hagyományos gyümölcsfertőző Monilia fructigena gomba mellett Monilia laxa és M. fructicola is okozhat gyümölcsbarnulást. A M. fructicola annyiban veszélyesebb, mivel a gyümölcs héjának sérülése nélkül is képes megfertőzni a húsát, abba behatolni, így szüret előtt még védekezés lehet szükséges ellene. De az egyre több problémát okozó, tömegével előforduló vándorpoloskák szívogatásáról sem szabad elfelejtkezni, bár apró sebet ejtenek szipókájukkal, de a kisméretű sebek is elegendőek a monília behatolásának a gyümölcsbe.

Szilva húsának barnulása
Szilva húsának barnulása (fotó: a kérdező felvétele)

A zöld vándorpoloskák és ázsiai márványos barna poloska egyedei minden gyümölcsfajunkat szívogatják, különösen vonzza őket az érésben lévő gyümölcs illata és édes nedve, szomjukat tudják oltani belőle. A poloska szívása után a héj alatt a húsban jól körülhatárolt, barna színű, kisebb-nagyobb kemény szövetrész fejlődik ki, ami elkülönül a világos, lédús gyümölcshústól. A beküldött képen ilyen foltok is láthatók.

Élettani, fiziológiai rendellenességek

A megküldött képek többségében, és sajnos a hazai árusított szilvákban is, általánosan elterjedtek a szilva húsában, a mag és héj között, nagyobb barna elszíneződések, melyek nem rohadtak, inkább száraz állományúak. Ezek a belső barnulások élettani, fiziológiai rendellenességekre vezethetők vissza. A barnulás mintázata fajtánként változhat, ahogy a szilvatermések érésének folyamat sem egységes a szilvafajták között.

Maghéj körüli szilvahús-barnulás
Maghéj körüli szilvahús-barnulás (fotó: a kérdező felvétele)

A jelenség a világ más termesztő helyein is fellép, vizsgálták a lehetséges kiváltó okokat, és azt állapították meg, hogy az érést megelőző időjárás döntő a húsbarnulás fellépésében. A hűvös időjárást felváltó 35 vagy 38 °C-nál magasabb hőmérséklet, amennyiben több napig tart, súlyos húsbarnulást okoz. A folyamat alatt a sejtek elöregednek, erősen oxidálódnak. A fák környezetének vizsgálata során húsbarnulás enyhítését csak a hőmérséklet csökkentésével tudtak elérni. Szabadföldön ezt pedig a fák lombjának árnyékolásával oldották meg.

Az idei nyár is hőségnapok sorozatával telt, rendszeresek voltak júliusban több napon át tartó 40 °C feletti tartós hőmérsékletek, a termések szabályosan megsültek a fákon.

Tisztában vagyok azzal, hogy egy termőre fordult, élete teljében lévő fa árnyékolása technikailag bonyolult, de a fakorona méretének átalakításával, metszéssel megoldható. Az éghajlat változásának tendenciája egy irányba mutat, fel kell készülni arra, hogy a június közepétől augusztus közepéig érő gyümölcsöknél nap elleni védelmet ki kell alakítani! Árnyékolással nemcsak a napégés enyhíthető, hanem a növények hőmérsékletcsökkentése is elérhető.

Az Ön esetében – a képek alapján – a magas hőmérséklet okozta élettani húsbarnulásról van szó a szilvánál.

Kiemelt kép: Pixabay

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: az érzékeny almafajtákon egyre gyakoribb a kalciumhiány okozta gyümölcsfoltosság

2023. szeptember 12. 14:10

Csonthéjas gyümölcsű ültetvényekben minimális mértékűre csökkent a keleti gyümölcsmoly repülése, termés- és hajtáskárt nem látni a fákon.

Szilvatermelésben behozhatatlan a kínai fölény

2021. január 21. 06:50

Magyarországon 45 250 tonna szilvát termesztettek egy év alatt a FAO adatai szerint. Hazánkban az elmúlt csaknem hatvan évben fokozatosan csökkent a szilvatermés nagysága.

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

2025. augusztus 3. 08:10

A szilva akkor a legfinomabb, ha éretten szedjük – de honnan tudhatjuk, mikor van itt az ideje? Segít a szín, az állag és a tapintás is.

Mitől hervadnak a szilvafa levelei?

2020. május 10. 08:39

Szilvafámon zsugorodó leveleket találtam. Azt hittem hogy levéltetű, de a leveleket kifordítva a levél fonákja tiszta. A levélen sárgás csíkokban elszíneződés látható. Mi lehet a probléma?