Mitől barnul belülről a tuja?

Mitől barnul belülről a tuja?

Agrofórum Online

Mitől barnul belülről a tuja? Gombás betegség okozza a problémát?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A tuják pikkelyleveleinek barnulását több tényező is okozhatja, de általában nyár végén és ősszel válik legfeltűnőbbé belső részeinek sárgulása, barnulása majd elhalása. Ez a jelenség lehet egy természetes folyamat része is, ugyanis egy idő után a belső öreg levelek elbarnulva lehullnak. Ezt az öregedési folyamatot azonban több tényező is befolyásolhatja, főként a stressz, mint pl. szárazság, túlöntözés, páratartalom. Vízhiány hatására jellemzően a tuják lombjának belsejében, az ágak és vesszők törzshöz közeli részén, és az alsó ágak levelein jelentkeznek először a tünetek. A tartósan és rendszeres fennálló vízhiány hatására a tünetek folyamatosan a felsőbb ágakra is kezdenek kiterjedni. Előfordulhat, hogy a lombozat olyan mértékben ritkul, hogy ezáltal, a növényen szinte át lehet látni. Az utóbbi években tapasztalt forró és száraz nyarak hatásai főként, az öntözés nélkül nevelt tujákon látszanak meg. Hazai, egyre jobban melegedő klímánk mellett a tuják öntözése már elengedhetetlenné vált. Leginkább aszályos időszakokban létfontosságú vizét pótolni, de van olyan év is, amikor a tél sem biztosít megfelelő mennyiségű csapadékot és fáink akár tavaszra is kiszáradhatnak.

A vízhiány mellett a fák belső levelének száradását kisebb mértékben a fényhiány is okozhatja, hiszen a dús lomb belsejébe nem tud a napfény behatolni, és a fény hiányában a növények levelei sem élnek meg.

A gombás betegségek tünetei legtöbbször a fiatal hajtások, vagyis a hajtásvégi pikkelyleveleinek barnulásával kezdődnek, mint pl. a didimaszcellás barnulása esetében is, ami súlyos fellépésekor a hajtások pusztulását okozza a növény alsó részén. A kabatinás hajtás- és ágpusztulása során is az ágcsúcsok elhalása figyelhető meg elsőként, de sokszor egész hajtások és ágak is elhalnak. A pesztalóciopsziszos hajtás- és ágpusztulás fellépésénél szintén a tünetek kívülről befelé haladva jelennek meg a fiatal fajtásokon.

A tuja egészségének megőrzés szempontjából a legfontosabb, hogy a növényünket tartsuk megfelelő kondícióban, ami a rendszeresen öntözés mellett a rendszeresen tápanyag utánpótlást is jelenti. A betegséggel fertőzött részeket el kell távolítani és megsemmisíteni, súlyos fellépésük esetében pedig az engedélyezett készítményekkel szükséges permetezni.

Miből legyen sövény? V. rész – a Leyland-ciprus

2020. szeptember 29. 11:16

Mi az oka a Leyland-ciprus gyors térhódításának Magyarországon? Milyen előnyei vannak ennek az ezüstös örökzöldnek a nyugati tujával szemben? Miről nem szabad megfeledkezni „a leylandi” gondozásánál?

10 érv a tűlevelűek termesztése mellett

2023. január 5. 14:32

A tűlevelű fák és cserjék a növényvilág egyik legkevésbé megbecsült csoportjába tartoznak. Ezek a fák még mindig szenvednek a 70-es évek okozta traumától, mivel akkoriban széles körben ültették őket sziklakertekbe a kertvárosok pázsitján. Az utóbbi évtizedekben a „tűlevelű” kifejezéshez a lakóházak fölé tornyosuló, a fényt eltakaró, antiszociális sövények és a szomszédok közötti vitákat okozó sövények képe társult. Ez a megítélés pedig ugyancsak nem túl vonzó!

Milyen új kártevő jelent meg a tujákon?

2022. január 20. 11:54

Hallottam, hogy van egy új kártevője a tujáknak. Tudnák röviden ismertetni?

Milyen anyagok lennének szükségesek a tuják öntözővízébe?

2023. július 28. 04:39

Több száz tujám van, jó állapotban, keserűsó oldattal is öntözöm őket. Van egy professzionális öntözőrendszerem, amihez van egy szabályozható tápanyagadagoló is. Mindig öntöztem a tujákat, de idén változtattam a módszeren: minden egyes tő teljes lombját lefürdetem, az öntözővízbe Ferticare-t és keserűsót adagolok, ez volt a gyakorlat. Kérdésem: a fürdető- és öntözővízbe milyen anyagok lennének megfelelőek, és lehet-e ahhoz rovarölő szert keverni?