Mitől barnulnak a babérmeggy levelei?

Mitől barnulnak a babérmeggy levelei?

Agrofórum Online

Kérném szíves segítségüket, mert az eddig nagyon szép babérmeggyem levelei barnulni kezdtek, és egy-két hét alatt a képen látható állapotba került. Mi okozhatta az elváltozást?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A küldött képen a babérmeggy levelein kisebb mértékben kórokozók által kiváltott elváltozást lehet felfedezni, de lényegében inkább élettani, vagyis abiotikus okokra visszavezethető tünetek láthatók. Levéldísznövény lévén ez az elváltozás sajnos esztétikai szempontból súlyos problémának tekinthető. A levélcsúcs barnulás több okra is visszavezethető, egyrészt a nem megfelelő vízellátásra és az erősen meszes talajra is utalhat, de a téli fagy is okozhat hasonló tüneteket. Az előbb felsorolt okok nemcsak önmagukban, hanem akár együttesen is jelen lehetnek az állományban.

A babérmeggyet a telepítése évében feltétlenül, de utána is, főként aszályos periódusokban érdemes a biztonságos fejlődése érdekében rendszeresen öntöznünk. Örökzöld növényfaj, tehát nemcsak tavasztól őszig, hanem télen egyaránt szüksége van a megfelelő mennyiségű vízre életfolyamatinak biztosításához. Talaj szempontjából a humuszos és tápanyagban gazdag agyagos talaj a legmegfelelőbb számára. A pH-értéket illetően viszonylag toleráns, hiszen talaja mérsékelten savas vagy lúgos is lehet, arra azonban ügyeljünk, hogy nem tűri a kötött talajt és a pangó vizet, de az erősen meszes talajt sem. A babérról a tavasz folyamán első körben érdemes lemetszeni a beteg barnuló részeket, melyet a fagyok elmúltával végezzünk el, valamint rendszeres, de nem túlzott öntözéséről is mindenképpen gondoskodjunk.

A babérmeggy barnult levelei (fotó: a kérdező felvétele)

A babérmeggyen több baktériumfaj is fertőzhet, melyek levélfoltosságot okoznak, mely foltok gyakran kihullnak, ami ezáltal lyukas megjelenést kölcsönöz a levélnek. Gyakran csak a beteg szövet sötét gyűrűje marad a lyuk kialakulása után. A baktériumokra jellemző, hogy elsősorban a fiatal levelek érintettek a tünetek megjelenésében. Viszonylag gyakori betegség a sztigminás levélfoltosság, mely a levelek lyukacsosodását okozza. Kezdetben a leveleken 2-3 mm átmérőjű, kerek, szegéllyel rendelkező, barnás színezetű foltok jelennek meg, melyek helyén később szintén kör alakú lyukak láthatók.

A betegségek elleni védekezés alapja a megelőzés, így a lehullott lombot, melynek a kórokozók áttelelésében van jelentősége, megelőzés gyanánt minden esetben szükséges összegyűjteni és megsemmisíteni. Néhány levelet érintő fertőzés esetében akár e részek lemetszése is célravezető lehet, terjedésük ilyen módon akadályozható. Nagymértékű fertőzöttség esetében azonban az egyetlen védekezési lehetőség a permetezés.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Mikor ültethetők ki a kertbe a palánták?

2023. március 6. 04:36

Saját vetésből származó palántáim elég nagyra megnőttek már, a rendelkezésre álló helyüket is kinőtték. Mikor ültethetők a kertbe? Esetleg fátyolfóliás takarással kihelyezhetők már most is?

A magyar gazdák 80 százaléka fontosnak tartja a termőterületi vízmegtartást – de mit tesz érte?

2024. május 10. 13:10

Felmérés: a magyar gazdálkodók 80 százaléka érezte fontosnak a termőterületi vízmegtartást és az ehhez szükséges lépéseket.

Miért nem virágzik a karácsonyi kaktusz?

2023. december 27. 04:36

Mi lehet az oka, hogy nem virágzik a karácsonyi kaktuszom?

A szabadföldön termesztett paradicsom integrált növényvédelme

2019. július 31. 05:37

Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem elveit a házikertünkben vagy hétvégi telkünkön? Mit tehetünk zöldségeink (pl.: a paradicsom) legteljesebb védelme érdekében? Ehhez nyújt segítséget egy egyetemi kutatás összegyűjtött anyaga.