Mitől barnult meg a birsalma terméshúsa?

Agrofórum Online

Szép birsalmáim belseje megbarnult, mi okozza ezt? Talán gombás betegség? Permeteznem kellett volna?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A birsalma terméshúsának barnulását több tényező egyaránt kiválthatja. Az ilyen termésekre általában az jellemző, hogy bár kívülről többnyire semmilyen tünet nem látható a gyümölcsön, azt felvágva húsának nagyobb vagy kisebb arányú barnulását tapasztaljuk. A barnulás mértéke és árnyalata is változó, akár lehet sötétebb, de világosabb megjelenésű egyaránt, akár részlegesen, vagy teljes mértékben a húsra kiterjedő. Gyakrabban fordul elő ez a jelenség a túlérett terméseken, míg az időben leszüreteltek esetében inkább kevésbé tapasztalható. A tárolás folyamán is kialakulhat a húsbarnulás, vagy akár nagyobb mértékben is kiterjedhet a gyümölcshúsban. Fontos tehát az optimális időben történő szüretelés és megfelelő körülmények között való tárolás, esetleg a mihamarabb megtörténő feldolgozás. A minél hosszabb tárolást a hidegebb körülmények teszik lehetővé, míg a magas hőmérséklet nemcsak barnulást, hanem rothadást is előidézhet.

Lehetséges kiváltó okok között kell megemlíteni az egyenetlen tápanyag-ellátást is, melyből a kalcium hiánya áll legtöbbször a húsbarnulás hátterében. Kalciumból általában kellő mennyiség található meg a talajban, viszont annak felvételét a nem elegendő mennyiségű víz akadályozhatja. Ezt orvosolhatjuk egyrészt a kalcium lombon keresztüli pótlásával, vagyis lombtrágyázással, valamint a fák rendszeres, főként aszályos időszakban történő öntözésével egyaránt. A barnulás még nem jelenti azonban azt, hogy a terméseket ki kellene dobni, azokat ennek ellenére nyugodtan fel lehet használni.

A kórokozók közül gyakorta jelent problémát a monília a birstermesztés során. A moníliás termések felületén viszont minden esetben található rothadó, barnuló foltosodás, mely kezdetben csak kisebb, majd idővel akár nagyobb kiterjedésű is lehet. A moníliás betegség ellen védekezni a termések felületén kialakuló sebzések megakadályozásával lehet, ami azt jelenti, hogy az almamoly, illetve a gyümölcsmolyok elleni védekezésnek van kiemelt szerepe a betegség megelőzésében.

Kiemelt kép: Pixabay

A mandula jelentős gombás betegségeinek áttekintése – egy új kórokozóval bővült a lista

2019. november 16. 11:05

A mandula leggyakoribb betegsége a ventúriás varasodás, amely elleni védekezés a mandula vegyszeres növényvédelmének gerincét alkotja. A szerzők emellett kitérnek a moníliára, a tirosztrómás betegségre, és egy újonnan megjelent betegség, a mandula fomopsziszos vesszőelhalásának kórokozóját is bemutatják.

Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

2020. március 2. 15:18

K. Tamásné kérdése: Kertemben sok gyümölcsfa található. Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

Országszerte erős a szilvamoly rajzása

2020. május 6. 13:31

Szilvaültetvényekben a szilvamoly rajzása országszerte erősnek mondható, a 3 naponkénti fogás 25-30 db/csapda. A hajtásvégeket és a fiatal leveleket együttesen fertőzi a levéltetű és a gubacsatka.

Érdemes virágzás végén még védekezni a monília ellen?

2025. április 17. 04:39

Érdemes-e virágzás végén még védekezni a kajszi- és meggyfáknál a moníliás betegség ellen? Mivel és hogyan?