25℃ 13℃
június 10. Margit, Gréta

Mitől barnult meg a birsalma terméshúsa?

Agrofórum Online

Szép birsalmáim belseje megbarnult, mi okozza ezt? Talán gombás betegség? Permeteznem kellett volna?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A birsalma terméshúsának barnulását több tényező egyaránt kiválthatja. Az ilyen termésekre általában az jellemző, hogy bár kívülről többnyire semmilyen tünet nem látható a gyümölcsön, azt felvágva húsának nagyobb vagy kisebb arányú barnulását tapasztaljuk. A barnulás mértéke és árnyalata is változó, akár lehet sötétebb, de világosabb megjelenésű egyaránt, akár részlegesen, vagy teljes mértékben a húsra kiterjedő. Gyakrabban fordul elő ez a jelenség a túlérett terméseken, míg az időben leszüreteltek esetében inkább kevésbé tapasztalható. A tárolás folyamán is kialakulhat a húsbarnulás, vagy akár nagyobb mértékben is kiterjedhet a gyümölcshúsban. Fontos tehát az optimális időben történő szüretelés és megfelelő körülmények között való tárolás, esetleg a mihamarabb megtörténő feldolgozás. A minél hosszabb tárolást a hidegebb körülmények teszik lehetővé, míg a magas hőmérséklet nemcsak barnulást, hanem rothadást is előidézhet.

Lehetséges kiváltó okok között kell megemlíteni az egyenetlen tápanyag-ellátást is, melyből a kalcium hiánya áll legtöbbször a húsbarnulás hátterében. Kalciumból általában kellő mennyiség található meg a talajban, viszont annak felvételét a nem elegendő mennyiségű víz akadályozhatja. Ezt orvosolhatjuk egyrészt a kalcium lombon keresztüli pótlásával, vagyis lombtrágyázással, valamint a fák rendszeres, főként aszályos időszakban történő öntözésével egyaránt. A barnulás még nem jelenti azonban azt, hogy a terméseket ki kellene dobni, azokat ennek ellenére nyugodtan fel lehet használni.

A kórokozók közül gyakorta jelent problémát a monília a birstermesztés során. A moníliás termések felületén viszont minden esetben található rothadó, barnuló foltosodás, mely kezdetben csak kisebb, majd idővel akár nagyobb kiterjedésű is lehet. A moníliás betegség ellen védekezni a termések felületén kialakuló sebzések megakadályozásával lehet, ami azt jelenti, hogy az almamoly, illetve a gyümölcsmolyok elleni védekezésnek van kiemelt szerepe a betegség megelőzésében.

Kiemelt kép: Pixabay

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: megjelent a szilvamoly első nemzedéke

2024. április 18. 07:10

A korábbi tartósan meleg időjárás főként a rovarkártevőknek kedvezett, így megélénkült a rajzásuk.

Csonthéjasok moníliája

2021. március 15. 08:37

A tavaszi időjárás hatására mind a szántóföldeken, mind pedig a fásszárú kultúrákkal beültetett kertekben megindult a növények fejlődése. A változékony tavaszi időjárásban a melegebb napokon szemmel láthatóan halad előre a rügyek kipattanása és a levelek, illetve csonthéja kultúrák esetében sokszor azoknál hamarabb a bimbók, virágok megjelenése. A csonthéjas gyümölcsfákra pont ebben az időszakban leselkedik egy agresszív parazita kórokozó, a csonthéjasok moníliás betegsége (Monilia laxa).

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (11. rész)

2020. január 15. 12:51

A cseresznyére és a meggyre már évek óta oly veszélyes, virágfertőző meggy monília szempontjából járvány közeli helyzet alakult ki a májusi csapadékos időben.

Hogyan menthető meg a moníliás meggyfa?

2020. május 4. 14:27

Nagy méretű, öreg meggyfa teteje erősen monília fertőzött a szárazság és a virágzásban és sziromhullás után elvégzett permetezések ellenére is. Valószínűleg azért, mert ott vannak olyan régebbről ott maradt beteg ágak melyek nehezen hozzáférhetőek metszéskor. Annyi lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben van még értelme felszívódó készítménnyel kezelni, lehet gátolni a továbbterjedést? Ha csak a mechanikai eltávolítás marad, ami jelen esetben egy ifjítással érne fel, mikor célszerű megejteni? Szüret után, vagy nyugalmi időszakban?