Mitől barnult meg a birsalma terméshúsa?

Agrofórum Online

Szép birsalmáim belseje megbarnult, mi okozza ezt? Talán gombás betegség? Permeteznem kellett volna?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A birsalma terméshúsának barnulását több tényező egyaránt kiválthatja. Az ilyen termésekre általában az jellemző, hogy bár kívülről többnyire semmilyen tünet nem látható a gyümölcsön, azt felvágva húsának nagyobb vagy kisebb arányú barnulását tapasztaljuk. A barnulás mértéke és árnyalata is változó, akár lehet sötétebb, de világosabb megjelenésű egyaránt, akár részlegesen, vagy teljes mértékben a húsra kiterjedő. Gyakrabban fordul elő ez a jelenség a túlérett terméseken, míg az időben leszüreteltek esetében inkább kevésbé tapasztalható. A tárolás folyamán is kialakulhat a húsbarnulás, vagy akár nagyobb mértékben is kiterjedhet a gyümölcshúsban. Fontos tehát az optimális időben történő szüretelés és megfelelő körülmények között való tárolás, esetleg a mihamarabb megtörténő feldolgozás. A minél hosszabb tárolást a hidegebb körülmények teszik lehetővé, míg a magas hőmérséklet nemcsak barnulást, hanem rothadást is előidézhet.

Lehetséges kiváltó okok között kell megemlíteni az egyenetlen tápanyag-ellátást is, melyből a kalcium hiánya áll legtöbbször a húsbarnulás hátterében. Kalciumból általában kellő mennyiség található meg a talajban, viszont annak felvételét a nem elegendő mennyiségű víz akadályozhatja. Ezt orvosolhatjuk egyrészt a kalcium lombon keresztüli pótlásával, vagyis lombtrágyázással, valamint a fák rendszeres, főként aszályos időszakban történő öntözésével egyaránt. A barnulás még nem jelenti azonban azt, hogy a terméseket ki kellene dobni, azokat ennek ellenére nyugodtan fel lehet használni.

A kórokozók közül gyakorta jelent problémát a monília a birstermesztés során. A moníliás termések felületén viszont minden esetben található rothadó, barnuló foltosodás, mely kezdetben csak kisebb, majd idővel akár nagyobb kiterjedésű is lehet. A moníliás betegség ellen védekezni a termések felületén kialakuló sebzések megakadályozásával lehet, ami azt jelenti, hogy az almamoly, illetve a gyümölcsmolyok elleni védekezésnek van kiemelt szerepe a betegség megelőzésében.

Kiemelt kép: Pixabay

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

Milyen növényvédő szereket vásároljunk a gyümölcsfákhoz tavaszra?

2024. február 10. 04:36

Milyen növényvédő szereket érdemes beszerezni gyümölcsfákhoz a tavaszi időszakra? Házikertben van többféle fám is.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

Mitől barnul meg a birs gyümölcsének húsa?

2022. november 11. 04:36

Bár idén sokat termett a birsalmánk, gyümölcsének húsa barna. Éretten szedtük és saját pincében tároltjuk. Már előző években is tapasztaltuk ezt az elváltozást. Mi okozza, lehet védekezni ellene?