Mitől barnult meg a tuja?

Mitől barnult meg a tuja?

Agrofórum Online

Ősszel elültetett tuja bokrom levelei barnák, ha hozzáérek, hullanak, úgy néz ki, mintha elhalt volna. Mit tudok tenni?

 Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A leírt tünetek arra utalnak, hogy a bokor kiszáradt. De ne dobja még ki a bokrot, lehet, hogy magára talál. Első lépésként az oldalágakat és végeiket hajlítsa finoman vissza, ellenőrizze, hogy rugalmasak-e még. Ha hajlékonyak, akkor még élnek, van remény a bokor életben maradására. Az elhalt, élettelen vesszők, ágak merevek, hajlításra törnek, és belső szövetei barna színűek, szárazak.

Az örökzöld bokrok lombjának elhalását a téli fagy is okozhatja. Fás növénynél a nem kellően fejlett, gyorsan nőtt vesszők, azok végei nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű tartalék cukrokat, amik a fagyállósághoz nélkülözhetetlenek. Elképzelhető, hogy a kertészetben gyors növekedésre serkentve nevelték a növényeket, hiszen magasságtól, mérettől függő az ára is, és kiültetés után már nem volt ideje a bokornak a vesszők érlelését befejezni.

Vannak egyes tuja fajok, amiknek a levelei – a téli hideg hatására – barnás színezetet nyernek, mintha rozsdásak lennének. Ezek a levelek tavasszal visszazöldülnek, az érintett levelek nem halnak el, de barna színűk megtévesztő lehet.

Az sem kizárt, hogy a tuja bokor télen kiszáradt. Sajnos, akik örökzöld növényeket vásárolnak és ültetnek kertjükbe, nem gondolnak arra, hogy az örökzöldek télen is élnek, hiszen a nevük is jelzi ezt a tulajdonságukat. Számukra ősztől tavaszig is szükséges a nedves talaj, télen is aktív anyagcseréjük csak vízzel működik. A talajnedvességet részben a csapadék pótolja, részben öntözéssel szokták/lehet biztosítani. Az elmúlt tél kifejezetten csapadékszegény volt, sem hó, sem számottevő eső nem hullott. A kert öntözésére alkalmas vízforrást pedig a fagy okozta kár megelőzése miatt általában november és március között le szokták zárni. Öntözésre a téli hónapok alatt emiatt nincs lehetőség.

Az örökzöld fás növények (bokrok, fák) alkalmi téli öntözésének a lehetőségét ki kell/ene alakítani minden kertben, közterületeken is. Az időjárás oly mértékben megváltozott a korábbi évtizedekéhez képest, hogy egészséges örökzöldek fennmaradása téli öntözés nélkül nem biztosítható.

Az Ön tuja bokrának helyzetét a téli talajszárazság mellett még az is súlyosbította, hogy úgy ment a télbe, hogy nem tudott begyökeresedni az új helyén a talajába. Sikeres eredéshez többször is öntözni kellett volna, legközelebb erről ne feledkezzen el!

Hogy előzhetjük meg a növények hónyomás okozta károsodását?

2023. december 24. 04:37

A december eleji havazás sok kárt okozott fáimon és bokraimon. Elfeküdtek azok ágai, némelyiknek a törzse is elgörbült. Hogyan lehet felkészülni rá, megelőzni a károsodást? A károsodottakkal mi a megoldás?

Így ápoljuk a kálát, hogy virágozzon a szobában is!

2023. november 5. 10:10

Sokan kifejezetten gyűjtik kálából a legkülönfélébb színeket, mint a fekete, mélybordó, vagy akár egy színátmenetes cirmos mintájú. Egyidőben nekem is sok volt belőle, így van saját tapasztalatom a kála gondozásában.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra II. rész

2018. május 30. 09:47

A kertben szemet gyönyörködtető örökzöld teleklakóinknak szükségük van a mi segítségünkre a kártevők elleni küzdelemben.

Ház, táj Képgaléria

Örökzöld kúszónövények

2023. február 28. 13:08

Íme, a hét legjobb örökzöld kúszónövény, amelyeket a magánszférája megóvása érdekében érdemes termesztenie.