Mitől barnult meg a vásárolt almák húsa?

Agrofórum Online

Miért barnul meg az alma húsa? Vásárolt almáim húsa rövid időn belül megbarnult, ehetetlenné vált. Mitől alakult ez ki, talán rossz helyen tároltam?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az alma terméseinek húsbarnulását több tényező is okozhatja, melyek közül számos tényező, még a termesztés során lehetett hatással a fákra. A kórokozók és kártevők általi fertőzés nemcsak a húsbarnulásban, hanem külső jelekben, mint pl. rágcsálék, rothadás is megmutatkozhat a terméseken. Ezek hiányában általában valamely abiotikus, környezeti körülmény nem megfelelő alakulására kell gondolnunk, mely a tünet kialakulását okozta. A húsbarnulás továbbá gyakrabban fordul elő az olyan gyümölcsökben, melyek nagyobb mérettel rendelkeznek.

Az időjárási tényezők közül a virágzáskori hűvösebb, valamint a szüretet megelőző melegebb hőmérséklet járulnak hozzá a nem kívánt tünetek kialakulásához. A harmonikus tápanyagellátásnak ugyancsak nagy szerepe van benne, hogy a termések minősége még a szüret után is sokáig megőrizhető legyen. Nagy szerepe van a kalciumellátásnak a gyümölcsök minőségére, hiszen ennek hiánya a terméseken többféle módon is meg tud mutatkozni. A kalcium elégtelen ellátása miatt a termések szövetei nem lesznek kellően szilárdak, így idővel megpuhulnak és meg is barnulnak. A kalcium hiánya miatt gyakran képződnek a terméseken úgynevezett keserűfoltok is, melyek a gyümölcs húsában és héján is létrejöhetnek. A foltok általában a bibeponti résztől indulnak, mely miatt a gyümölcsök rossz ízűvé, fogyaszthatatlanná is válnak.

Kiemelt szerepe van továbbá a húsbarnulás megelőzésében annak is, hogy a szüretet a megfelelő időpontban végezzük el. Számos almafajtát termesztenek hazánkban, melyek közül az optimális érettségük meghatározása, így azok időben történő szürete, majd későbbi eltarthatósága is nagy gyakorlatot igényel.

A termések fogyaszthatóságának, minőségének megtartása nagymértékben függ attól is, milyen körülmények között tároljuk azokat otthoni körülmények között. Az alma esetében a tárolóhelyének hőmérséklete kb. 2-4 fok között lenne az ideális, mely feltételek mellett terméseinek agyagcseréje le tud lassulni. Ennél jóval melegebben, pl. szobahőmérsékleten a termések érési folyamata felgyorsul, így akár húsuk rövid időn belül meg tud barnulni, hiszen utóérésük is gyorsabb ütemben végbemegy.

Kiemelt kép: Pixabay

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

2018. május 23. 08:03

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Problémás évkezdet a mezőgazdaságban: reped a cseresznye, alig lesz meggy

2019. június 7. 09:28

A rendkívül hideg május és a hosszú szárazság után megérkező hektikus csapadék sajnos nem tett jót sem a szántóföldi, sem a kertészeti kultúráknak. Általános megfigyelés, hogy a tavalyihoz képest 2-3 héttel, az átlaghoz képest 1-2 héttel van lemaradva a természet.