Mitől foltos a jukka levele?

Mitől foltos a jukka levele?

Agrofórum Online

S. László kérdése: Kerti jukkám megbetegedett, leveleit nagyméretű barna foltok borítják. Mit tehetek ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Olvasó!

A kerti jukka más néven pálmaliliom igazi túlélő növény: télálló, bírja a fagyot, elviseli a szárazságot, a forró napsütést nyáron, és kevés gondozással is dekoratív dísze kertjeinknek. Szabadföldben vagy edényben, konténerben is jól érzi magát, lassan nő, nyárra közel embermagasságú magas virágszáron dekoratív fehér színű, csüngő virágzatot nevel. Kevés károsítója ismert, kivétel a koniotíriumos (Coniothyrium concentricum) gombás eredetű levélfoltossága.

Ez a betegség hazánkon kívül a világ minden táján előfordul, ismert, és komoly kihívást jelent a növényt telepítő hobbikertész számára. A gomba viszonylag nagyméretű, 5 -15 mm-es, ovális, megnyúlt foltokat okoz a leveleken, a foltok világos barna színnel elhalnak, bennük feketés színű apró kiemelkedő dudorok láthatók. Azok a gomba szaporító képletei (piknídiumok), melyek termelik a megszámlálhatatlan mikroszkópikus méretű konídiumait, azaz szaporító, fertőző sejteket.

A gomba neve utal a fekete piknídiumok jellegzetesen koncentrikus, zónázott elhelyezkedésére. Foltok szegélye sötétebb vörösbarna színű, a foltok gyakran összeolvadnak, nagy kiterjedésű elhalásokat okoznak a levélen. Kezdetben a növények alsó leveleit fertőzi, és onnan a felverődő vízcseppek terjesztik a felső levelekre. Amelyik tőnél a betegség megjelenik, állandó vendég marad, később is számítani lehet károsítására.

Védekezés lehetséges módjai A növény vásárlásakor ellenőrizzük a levelek „foltmentességét”, elsősorban az idős, alsó leveleket kell alaposan megvizsgálni. A jukka szárazság kedvelő virág, olyan napos helyre telepítsük, ahol az esőn kívül csak alkalmilag éri víz. Rendszeresen öntözött gyepbe, növénycsoportba semmiképpen ne kerüljön! A gomba fertőzésének és növekedésének a 15-30 °C-os hőmérséklet, a tartósan nedves növényzet, valamint a magas páratartalom kedvez.

A súlyosan beteg alsó leveleket a továbbfertőzésük megelőzésére, javasolt letörni vagy levágni. A talajra boruló levelek eltávolításával a tő szellősebb környezetbe kerül, a szárazabb mikroklíma hatására visszaszorul a kórokozó fertőzése. A foltok megjelenésekor, mindig az elején, és nem amikor már elhatalmasodott a betegség, hatásosak a mankoceb, a réz tartalmú szerek, az azoxistrobin, a penkonazol hatóanyagú gombaölő szerekkel végzett permetezések. Fokozottan figyelni kell a tapadásfokozó adalék anyagra, mivel a jukka levelei rendkívül viaszosak, és többségük felálló, a permetlé cseppek gyorsan legörögnek felszínükről.

Mi bújik a májusi kiskertben?

2022. május 8. 10:41

Még sokszor a gyakorlott kertészszem is rendesen elfárad figyelni azt, hogy vajon hasznos vagy “haszontalan” az, amit maga előtt lát gyomláláskor.

Kerti kalendárium - tennivalók az év utolsó hónapjában

2019. december 2. 04:37

Egy gazdag, sokrétű kert gondozója decemberben sem pihenhet. Számos teendő sorakozik még a feladatlistánkon, amit még idén tető alá kell hozni. Vegyük sorra, milyen „négyfalközti” és milyen kerti munkák várnak még ránk az ünnepek előtt.

Hogyan teleltessük a fuksziát?

2022. december 28. 11:36

Amikor jön a tél és a hideg, rögtön kérdés lesz: hogyan teleltessük a fuksziát?

Hogy és honnan kerül a tulipán a vázába?

2020. március 24. 05:38

Luxuscikknek számít, de sokaknak a megélhetést jelenti. A tavaszi zsongás elképzelhetetlen a pompázó tulipánok nélkül, de tudjuk-e, milyen út vezet a nappali asztalára?