Mitől foltosodik és hal el a platán levele?

Mitől foltosodik és hal el a platán levele?

Agrofórum Online

S. Csaba kérdése: Platánfánk levelein cikk-cakkos elhaló foltok láthatók. Mi okozza?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Platánfák levelein, hajtásain és fás részein károsít az apiognomóniás betegség, mely részleges vagy teljes elhalásokat okozhat. Tartósan csapadékos időben a lombozat elveszíti díszítő értékét, ilyenkor védekezni szükséges továbbterjedése ellen.

A platánfák jelentős betegségét az Apiognomonia veneta gomba okozza, tavaszi hajtásfejlődéstől nyár végéig fertőzi a fák leveleit, hajtásait, vesszőit. A fiatal leveleken ér mentén barna foltok fejlődnek, a levélnyél megfertőzésekor a levélnyél eltörik, lehullik. Erős fertőzéskor tömeges levélhullást okozhat. A már kifejlődött leveleknél látható a gyakori és feltűnő tünet, a főér mentén cikk-cakkos rajzolatú barna elhalás alakul ki, benne fekete pontok (gombaképletek) láthatók. Az elhalt foltok mentén a levéllemez gyakran kitöredezik. Fiatal hajtások fertőzésekor a hajtás valamennyi levele elhal, elszárad, ilyen állapotban sokáig a fán maradhat. A kórokozó a platánfa fás részeit (vessző, ág, törzs) is megfertőzi, azokon besüppedő foltok fejlődnek, a kéreg a beteg felületeken megrepedezik, leválik.

A szerző felvételei

A kórokozó gomba a fertőzött leveleken valamint a fa fertőzött fás részein telel. Tél végén – még rügypattanás előtt – réz tartalmú gombaölő szerrel végzett lemosó permetezéssel lehet megelőzni a tavaszi fertőzést. Csapadékos, nedves időszakokban a már fejlődő leveleket mankoceb, propineb, réz hatóanyagú kontakt, valamint azoxistrobin, penkonazol, tebukonazol hatóanyagú szisztemikus hatású foltbetegségek elleni gombaölő szerekkel ajánlott permetezni. A fertőzött, tünetes, földre hullott levelekről a gomba spórák víz segítségével visszafertőzik a fák leveleit, ezért a beteg leveleket a fa aljából folyamatosan össze kell gyűjteni és eltávolítani. A fás részeken a fertőzött, elhalt ágakat az egészséges részig vissza kell metszeni, az okozott sebet gombaölő szerrel és sebkezelővel is lefedni.

Az apiognomóniás betegségre különösen fogékonyak a kedvezőtlen körülmények közé ültetett vagy került platánfák. A stresszhelyzetben élő fák, melyeknek talaja levegőtlen, nedvessége nem megfelelő, talaja nyáron túlmelegedik, melyek nagy forgalmú utat szegélyeznek, a betegségtől nem védhetők meg. Ezért ültetése utcai sorfának nem javasolt.

Mire figyeljünk szobanövényeink átültetésénél?

2018. november 2. 08:29

Az átültetés időpontjára univerzális szabály nincs. Nagy általánosságban véve tél végén-tavasz elején ültetünk át, de a legtöbb szobanövény esetében tavasztól őszig el lehet végezni a munkát.