Mitől foltosodik és hal el a platán levele?

Mitől foltosodik és hal el a platán levele?

Agrofórum Online

S. Csaba kérdése: Platánfánk levelein cikk-cakkos elhaló foltok láthatók. Mi okozza?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Platánfák levelein, hajtásain és fás részein károsít az apiognomóniás betegség, mely részleges vagy teljes elhalásokat okozhat. Tartósan csapadékos időben a lombozat elveszíti díszítő értékét, ilyenkor védekezni szükséges továbbterjedése ellen.

A platánfák jelentős betegségét az Apiognomonia veneta gomba okozza, tavaszi hajtásfejlődéstől nyár végéig fertőzi a fák leveleit, hajtásait, vesszőit. A fiatal leveleken ér mentén barna foltok fejlődnek, a levélnyél megfertőzésekor a levélnyél eltörik, lehullik. Erős fertőzéskor tömeges levélhullást okozhat. A már kifejlődött leveleknél látható a gyakori és feltűnő tünet, a főér mentén cikk-cakkos rajzolatú barna elhalás alakul ki, benne fekete pontok (gombaképletek) láthatók. Az elhalt foltok mentén a levéllemez gyakran kitöredezik. Fiatal hajtások fertőzésekor a hajtás valamennyi levele elhal, elszárad, ilyen állapotban sokáig a fán maradhat. A kórokozó a platánfa fás részeit (vessző, ág, törzs) is megfertőzi, azokon besüppedő foltok fejlődnek, a kéreg a beteg felületeken megrepedezik, leválik.

A szerző felvételei

A kórokozó gomba a fertőzött leveleken valamint a fa fertőzött fás részein telel. Tél végén – még rügypattanás előtt – réz tartalmú gombaölő szerrel végzett lemosó permetezéssel lehet megelőzni a tavaszi fertőzést. Csapadékos, nedves időszakokban a már fejlődő leveleket mankoceb, propineb, réz hatóanyagú kontakt, valamint azoxistrobin, penkonazol, tebukonazol hatóanyagú szisztemikus hatású foltbetegségek elleni gombaölő szerekkel ajánlott permetezni. A fertőzött, tünetes, földre hullott levelekről a gomba spórák víz segítségével visszafertőzik a fák leveleit, ezért a beteg leveleket a fa aljából folyamatosan össze kell gyűjteni és eltávolítani. A fás részeken a fertőzött, elhalt ágakat az egészséges részig vissza kell metszeni, az okozott sebet gombaölő szerrel és sebkezelővel is lefedni.

Az apiognomóniás betegségre különösen fogékonyak a kedvezőtlen körülmények közé ültetett vagy került platánfák. A stresszhelyzetben élő fák, melyeknek talaja levegőtlen, nedvessége nem megfelelő, talaja nyáron túlmelegedik, melyek nagy forgalmú utat szegélyeznek, a betegségtől nem védhetők meg. Ezért ültetése utcai sorfának nem javasolt.

Évelő dísznövények ültetésének és gondozásának alapszabályai

2019. január 23. 04:37

Az évelő dísznövényeket a türelmetlen, de dolgos kertész hálás barátainak is nevezik: a kiültetésüket követő néhány hónap alatt már színpompás, egészséges állományt képezhetnek. Ehhez viszont körültekintő helyválasztás és hosszú hónapok kitartó gondozása, védelme szükséges. Lássuk, milyen körülményekre figyeljünk, hogy egészséges évelő dísznövények díszítsék a kertünket!

Német kánikula: kiszáradtak a karácsonyfának nevelt fenyők

2018. augusztus 7. 06:40

Tovább tart és csak a hét közepén tetőzik a kánikula Németországban, akár új melegrekordot is mérhetnek majd. A hőség és az aszály egyre súlyosabb gondokat okoz, Brandenburg tartományban már a folyók kiszáradásával fenyeget.

Nincs ősz, de már hullik a hársfa levele. Miért?

2019. június 24. 10:13

Hársfám levelei kanalasodnak, száradnak, sok már le is hullott, mint ősszel. Mi okozhatta, megmenthetem még?