Mitől lesz fekete a dió lehullott termése?

Mitől lesz fekete a dió lehullott termése?

Agrofórum Online

Tudnának tájékoztatást adni arról, hogy mitől lehetnek feketék a dió lehullott termései?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A dión sajnos több kórokozó és kártevő is megtelepedhet, melyek nemcsak a lombozaton, hanem a terméseken is nagyobb mértékű károkat tudnak okozni. Jelentős terméskiesést és korai lombhullást válthat ki a xantomonászos betegség jelenléte a fákon. A bakteriális fertőzés hatására a leveleken szegletes és vizenyős foltok alakulnak ki, mely foltok később barnulva elhalnak. A kezdeti termésfoltok aprók, idővel nagyobbodnak és feketednek is. A baktérium képes a magba is bejutni, így annak elfeketedése és összeszáradása is bekövetkezik idővel.

A gnomóniás betegség ugyan a termések belsejébe nem hatol be, de a zöld burkon barna szegélyű, kiszürkülő közepű foltok megjelenését okozza. A leveleken pár mm nagyságú kör alakú foltok formájában mutatkozik meg a fertőzés, melyek barna szegélyűek, közepük kiszürkülő. A betegségek fennmaradása a fertőzött leveleken lehetséges, így ezek összegyűjtésével, megsemmisítésével, akár talajba forgatásával csökkenthető a következő évi fertőzésük mértéke. Emellett kiemelt szerepe van a rézzel végzett lemosó kezeléseknek és a csapadékos időszakokat követően baktérium esetében is hatásos rézzel végzett permetezéseknek egyaránt.

A kártevők közül az almamoly lárvái nemcsak az almán, hanem a dió termésében is jelentős károkat okozhatnak. A dión az almamoly második nemzedékének hernyója okozza a kártételt, mely által a burok feketedése és annak csonthéjra száradása is a tünetek között szerepel. A termés feketedése továbbá a dióburok-fúrólégy lárváinak táplálkozása által is kialakulhat. A lárvák akár nagyobb egyedszámban is élhetnek a dió burka alatt, melynek nyomán a burok puhulása, feketedése, így a dió héjának akár teljes mértékű feketedése is bekövetkezhet. Mindkét kártevő elleni védekezés alapja azok csapdázása, feromonnal, hiszen ezzel állapítható meg jelenlétük, valamint rajzáscsúcsuk is, mely után a kémiai védekezést ajánlatos elvégezni. Védekezésre ajánlható a készítmények közül pl. Full 5 CS, Karate Zeon 5 CS, Laser Duplo, melyek kiskerti tulajdonosok számára is elérhetők. A dióburok-fúrólégy ellen, a fák alatti rész takarásával is védekezhetünk, hiszen ezzel a lárvák talajba fúródása, következő évre való áttelése akadályozható meg.

Mi lehet a megoldás a szárazság miatt tapasztalható szokatlan gyümölcskárosítók ellen?

2022. július 30. 04:36

Az idei rendkívüli meleg nyár lehet az oka, hogy számos olyan rovar, és más állat károsítja azokat a gyümölcsöket, melyeket korábban soha. Van-e megoldás ellenük?

Mennyi ideig tartható el egy vágott fenyő a lakásban?

2022. december 22. 04:38

Kérem szépen tájékoztatásukat, hogy meddig tartható el egy vágott fenyő a lakásban?

Mitől barnul, rothad meg a paradicsom alja?

2022. július 6. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miért barnul, rothad meg a paradicsom alsó része?

Mi lehet az oka, hogy nem érnek be a füge termései?

2023. augusztus 26. 04:39

Az eddig bőségesen termő fügefánk idén is sok-sok kezdeménnyel indított. Egy hónapja ezekből tucatnyi beért, de a többi kisszilva méretnél megállt. A miénk egy meszelt fal előtt van, de hasonló jelenségről panaszkodik egy ismerősöm, akié szabadon helyezkedik el. Mi lehet a jelenség oka?