Mitől lett “bibircsókos” a burgonya?

Mitől lett “bibircsókos” a burgonya?

Agrofórum Online

M. Mária kérdése: Szeretnék segítséget kérni, hogy milyen betegségre utal, ha a burgonya gumója úgy néz ki, mintha bibircsókos, ragyás lenne?

Aki válaszol: Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

Kedves Kérdező!

A burgonya gumóját 3 különböző betegség is károsíthatja, ami a leírtakhoz hasonló tüneteket okozhat. Előfordulásuk alapján a legvalószínűbb a burgonya sugárgombás varasodása (Streptomyces scabies), majd a spongospórás varasodás (Spongospora subterranea), végül a burgonyarák (Synchitrium endobioticum).

A burgonya sugárgombás varasodása során a gumókon különbözőképpen formált varas foltok képződnek, parás felszínnel, amelyek eleinte magányosak, később viszont megnagyobbodnak és ellephetik a gumó teljes felületét. Az egész világon elterjedt betegségről van szó, amely inkább csak a gumók küllemét befolyásolja, a növények fejlődését, hozamát kevésbé. A fertőzött gumók azonban rosszabbul tárolhatóak, feldolgozásuk során több hulladék keletkezik, keményítőtartalmuk kisebb és rosszabbul csírázhatnak.

A kórokozó a talajban életképes marad, és innen fertőzik meg a sérülések helyén és a paraszemölcsökön a fiatal gumókat.

A betegség kialakulásának kedvez a magas talajhőmérséklet (25 0C felett) és a könnyű, homokos, lúgos kémhatású, kevés szerves anyagot tartalmazó talaj.

A védekezés alapja a fertőzésmentes vetőgumó alkalmazása, valamint a helyes vetésforgó betartása. Ezen kívül a betegség fellépését csökkenthetjük a savanyú pH-val rendelkező trágyák alkalmazásával, zöldtrágyázással, helyes tápanyag utánpótlással és okszerű öntözéssel.

A spongospórás varasodás régebben karantén károsító, ma már hazánkban is előforduló betegség, melyet egy primitív nyálkagomba, a Spongospora subterranea okoz. Ez a betegség mindenekelőtt a nedves és meleg, savanyú pH-val rendelkező talajokon fordul elő. Tünetei hasonlítanak a sugárgombás varasodáshoz, a léziók kisebbek, zártak, kiemelkedők. A tárolóban a gumó korhad, a kiüregesedés mélyre hatóló és a foltok a gyökereken is előfordulhatnak.

A burgonyarák csaknem valamennyi földrészen előforduló kórokozó, melyet az 1880-as években Dél-Amerikából hoztak be Európába. A legtöbb európai országban megtalálható, hazai előfordulása nem ismert.

Zárlati károsító, megjelenése növény egészségügyi intézkedést von maga után. A fertőzött területen burgonyát hosszú ideig nem szabad termeszteni. Egyetlen védekezési lehetőség a behurcolás megakadályozása, valamint számos rezisztens – köztük több keszthelyi nemesítésű – fajta ismert.

Tavalyhoz képest tovább drágult a burgonya

2019. január 30. 07:47

Általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés, az ok a tárolókapacitás hiánya és a gyengébb minőség.

Burgonyakrémleves és kolbászchips

2018. január 5. 13:07

Télen sokszor az is elég, ha van egy kis forró leves otthon, és már kész is a vacsora.

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

Már kapható a hazai újburgonya

2019. május 13. 06:16

Már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya.