Mitől lett “bibircsókos” a burgonya?

Mitől lett “bibircsókos” a burgonya?

Agrofórum Online

M. Mária kérdése: Szeretnék segítséget kérni, hogy milyen betegségre utal, ha a burgonya gumója úgy néz ki, mintha bibircsókos, ragyás lenne?

Aki válaszol: Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

Kedves Kérdező!

A burgonya gumóját 3 különböző betegség is károsíthatja, ami a leírtakhoz hasonló tüneteket okozhat. Előfordulásuk alapján a legvalószínűbb a burgonya sugárgombás varasodása (Streptomyces scabies), majd a spongospórás varasodás (Spongospora subterranea), végül a burgonyarák (Synchitrium endobioticum).

A burgonya sugárgombás varasodása során a gumókon különbözőképpen formált varas foltok képződnek, parás felszínnel, amelyek eleinte magányosak, később viszont megnagyobbodnak és ellephetik a gumó teljes felületét. Az egész világon elterjedt betegségről van szó, amely inkább csak a gumók küllemét befolyásolja, a növények fejlődését, hozamát kevésbé. A fertőzött gumók azonban rosszabbul tárolhatóak, feldolgozásuk során több hulladék keletkezik, keményítőtartalmuk kisebb és rosszabbul csírázhatnak.

A kórokozó a talajban életképes marad, és innen fertőzik meg a sérülések helyén és a paraszemölcsökön a fiatal gumókat.

A betegség kialakulásának kedvez a magas talajhőmérséklet (25 0C felett) és a könnyű, homokos, lúgos kémhatású, kevés szerves anyagot tartalmazó talaj.

A védekezés alapja a fertőzésmentes vetőgumó alkalmazása, valamint a helyes vetésforgó betartása. Ezen kívül a betegség fellépését csökkenthetjük a savanyú pH-val rendelkező trágyák alkalmazásával, zöldtrágyázással, helyes tápanyag utánpótlással és okszerű öntözéssel.

A spongospórás varasodás régebben karantén károsító, ma már hazánkban is előforduló betegség, melyet egy primitív nyálkagomba, a Spongospora subterranea okoz. Ez a betegség mindenekelőtt a nedves és meleg, savanyú pH-val rendelkező talajokon fordul elő. Tünetei hasonlítanak a sugárgombás varasodáshoz, a léziók kisebbek, zártak, kiemelkedők. A tárolóban a gumó korhad, a kiüregesedés mélyre hatóló és a foltok a gyökereken is előfordulhatnak.

A burgonyarák csaknem valamennyi földrészen előforduló kórokozó, melyet az 1880-as években Dél-Amerikából hoztak be Európába. A legtöbb európai országban megtalálható, hazai előfordulása nem ismert.

Zárlati károsító, megjelenése növény egészségügyi intézkedést von maga után. A fertőzött területen burgonyát hosszú ideig nem szabad termeszteni. Egyetlen védekezési lehetőség a behurcolás megakadályozása, valamint számos rezisztens – köztük több keszthelyi nemesítésű – fajta ismert.

A hazai koraiburgonya-termesztés kialakulása és mai gyakorlata

2019. március 30. 05:47

A burgonya ma a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye (1977-ben még csak az ötödik volt!). Jelenleg a termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg.

Nem kímélik a károsítók a szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt sem

2018. május 11. 04:53

A kihajtott burgonyán megjelentek az első burgonyabogár imágók. Szinte minden növényen jelentkeznek a levéltetvek első kolóniái.

Burgonya- és zöldségtermesztés tavaszi munkálatainak támogatása a megfelelő gépekkel

2019. április 11. 09:06

A burgonya és zöldségtermesztés tavaszi munkái területén elvárt a termesztés technológia igényeinek magas színvonalon megfelelő, de mindemellett költséghatékony gépek megléte, amelyek segítségével tartósan biztosítható a versenyképes, erős értékesítési háttér.