Címke: Burgonya

burgonya

A burgonya (Solanum tuberosum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, géncentruma a Dél-Amerikai Andok hegység (Mexikó, Peru, Chile). Európába először a XVI. században került be, Magyarországon a XVIII. század végén jelent meg. A burgonyát a gyakorlatban vegetatív úton (gumóval) szaporítják, nemesítéskor alkalmazzák a maggal történő szaporítást. A sikeres burgonyatermesztés elengedhetetlen feltétele az egészséges, jó minőségű, nagy biológiai értékű vetőgumó, melyeket a bakhátas termesztéshez alkalmaznak. Tápanyag- és vízigénye magas, a talaj minőségére is érzékeny. A burgonya ültetését akkor lehet elkezdeni, ha a talaj hőmérséklete a 10-12 cm-es mélységben eléri a 7-8 °C-ot. A burgonya akkor érett, ha levélzete és szára elszáradt, a gumóról dörzsöléssel nem távolítható el a héj. A hazai téli tárolásra termesztett burgonyafajták általában szeptemberben takaríthatók be. Hazánkban 2017-ben 14 658 hektáron termesztették, a termésátlag 21,5 t/ha körül alakult (KSH). Fontosabb betegségei, kártevői:  burgonya levélsodródás, burgonya vonalas betegség, sugárgombás varasodás, burgonyavész, burgonyahimlő, fuzáriumos tőhervadás és gumórothadás, salternáriás szárazfoltosság, burgonya-fonálféreg, burgonyabogár. A burgonyát gumójáért termesztjük (föld alatti módosult raktározó szár). Mindennapos, alapvető élelmiszernövény, Magyarországon egy ember évente átlagosan mintegy 50 kg burgonyát fogyaszt el. Termesztési technológiájáról, vetőgumó-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.

Kapcsolódó címkék

növénytermesztésprecíziós növénytermesztésszántóföldi növénytermesztésdísznövénytermesztésfehérjenövénytermesztéskertészetkertészeti gépkertészeti gépbemutatókertészeti traktorkertészeti kiállításkertészeti géptámogatáskertészetek korszerűsítéseMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítésekertészeti támogatásZsendülés Kertészeti Konferenciakertészeti ágazatMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt.Kertészettudományi KarkertészetigépűrkertészetNemzetközi Mezőgazdasági és Kertészeti Munkagép (EIMA) kiállításMagyar Kertészeti Árudák EgyesületeV. Kertészeti KonferenciaZsendülés - V. Kertészeti Konferenciakertészeti központkertészeti kultúrazöldségzöldségtermesztéskukoricazöldségzöldség-gyümölcszöldséghibridhajtatott zöldségzöldségfélékZöldségkülönlegességzöldségnövényfagyasztott zöldségGyökérzöldségzöldség áraprimőr zöldségzöldséghajtatásszezonális zöldségparadicsomhajtatott paradicsomfürtös paradicsomparadicsomvészparadicsom foltos hervadás víruskoktélparadicsomipari paradicsomVeresi Paradicsom Kft.paradicsom aknázómolyParadicsom bronzfoltosság víruszebraparadicsomcherry paradicsompaprikahajtatott paprikafűszerpaprikafűszerpaprika-termesztésszabadföldi paprikazöldpaprikakaliforniai paprikaétkezési paprikagombapaprikáspaprika csúcsrothadáspaprikafélékcsilipaprikachilipaprikaTelek Paprika Kft.Töltött paprika - pontybólPaprikalisztharmat
Szakcikkek / Zöldség

Minden évben nagy a kereslet a korai burgonya iránt!

2019. november 12.

Úgy tűnik, hogy a korai burgonya termesztői oldalról is egy ígéretes, gazdaságos vállalkozás, noha a szabadföldön és hajtatásban is csak előnövényként, korszerűtlen, kisebb légterű fóliák alatt termesztik.

Szakcikkek / Zöldség

Csak a korai burgonyának van jövője Magyarországon?

2019. augusztus 21.

A burgonya magyarországi vetésterülete folyamatosan csökken, az Agrofórum egyik legfrissebb videójában ennek okait próbálta megtudni.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13.

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Szakcikkek / Zöldség

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29.

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.

Szakcikkek / Növényvédelem

Levéltetvek is okozhatnak súlyos betegségeket a burgonyában

2019. május 29.

Fontos tisztában lenni azzal, milyen betegségek fordulhatnak elő a burgonyanövényeken, hogy időben meg tudjuk tervezni a védekezést az esetlegesen felbukkanó kórokozók ellen.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Már kapható a hazai újburgonya

2019. május 13.

Már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya.

Szakcikkek / Zöldség

Ideális szántóföldi burgonyafajták

2019. május 1.

A sikeres burgonyatermesztés alapja sok minden mellett a megfelelő fajtaválasztás. Jöjjön egy kis segítség ehhez a nem egyszerű feladathoz.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27.

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26.

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Agrárhírek / Agrárközélet

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15.

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?