Mitől lettek besüllyedt, barna foltok az almák héján?

Agrofórum Online

Almáinkon a képen látható foltosodás jelent meg, főleg a sárga héjú fajtán. A folt besüllyed a húsba, belül barna, mintha pudvás lenne. Mi ez a betegség, tudok-e még ellene tenni bármit? Megelőzhető?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A télialma-terméseken, melyek tárolás során nyerik el teljes érésüket, több termésfoltosságot okozó betegség szokott előfordulni, néha együtt is. Bizonyos elváltozások egyes fajtákhoz kötöttek. Valamennyire jellemző, hogy kifejezetten élettani okok váltják ki, mindegyik kapcsolatban áll a Ca-anyagcsere rendellenességgel, Ca-hiánnyal.

Az alma taplófoltossága (sztipikesedése) már szüret előtt is észlelhető, de tárolás során lesz kifejezett. A Golden fajta és annak változatai fogékonyak rá. A foltok a héjon a húsba enyhén besüppedők, kezdetben zöldes színűek, később megbarnulnak. A héjfolt alatt a gyümölcs húsa megbarnul és megkeményedik. Az elváltozás nem befolyásolja az alma elfogyasztását, feldolgozását, elsősorban esztétikai hiba. A fa kalciumhiányát gyakran a kiszáradó, alacsony nedvességtartalmú talaj okozza (aszályos időjárás), az elégtelen vízfelvétel miatt kevesebb tápanyag, így nem elegendő Ca kerül a termésekbe, annak ellenére, hogy a talaj tartalmazza azt.

A keserűfoltosság barna, kerek foltok formájában jelentkezik a héjon, és alatta száraz elhalás látható az alma húsában. Elsősorban tárolás során alakul ki, a magas hőmérsékleten tárolt, túlérett almáknál. Megfelelő érettségnél, nem elkésetten szüretelt és kellően hűvös helyen tárolt almánál kevésbé jelentős.

Alma foltossága (fotó: a kérdező felvétele)

Az élettani termésfoltosságok kialakulását segíti a túlzott nitrogénadagolás, az erős hajtásnövekedés, a talaj nem megfelelő pH-értéke, a rendszertelen, változó eső vagy öntözés, azaz a talaj ingadozó víztartalma.

Mindegyik termésfoltosságnál meghatározó, hogy a gyümölcsök növekedésük alatt a szükségesnél kevesebb Ca-hoz jutnak.

Mivel a gyökéren keresztül nem biztosítható a gyümölcsök Ca-ellátása, kisdió nagyságtól kalciumtartalmú lombtrágyázással lehet hatékonyan és gyorsan a hiányt pótolni. A lomb-trágyákban vízoldható formában (kelát vegyületekben) lévő kalcium a levelekre kipermetezés után néhány órán belül bekerül a leveleken át a növénybe, a termésbe, azonnal és teljes mennyiségben hasznosul. Számos Ca-pótló lomtrágya van forgalomban, használati utasításuk szerint 4-6 alkalommal javasolt a velük végzett permetezés 2-3 cm-es gyümölcs nagyságtól a szüretig, ami egyenletes kalciumszintet biztosít a gyümölcsök növekedése alatt. A fák talaját téli időszakban kell feltölteni szilárd halmazállapotú Ca-trágyával, mely lassan tárul fel és több hónappal a kijuttatás után válik csak fokozatosan felvehetővé.

Javaslom kalciumtartalmú lombtrágya beszerzését tavaszra, és zölddió-méretnél megkezdeni almafájának lombpermetezését. Réztartalmú gombaölő szerek kivételével a házikerti növényvédő szerekkel keverhető, így együtt is kijuttatható.

Alma- és körteültetvények pollenadó nélkül?

2019. március 20. 07:39

Alma- és körteültetvényekben porzófajták alkalmazása nagyobb mértékű gyümölcskötődést eredményez, de fokozhatja a kötődött termések heterogenitását is, illetve nehezítheti a termésritkítás kivitelezését. Porzófajták nélkül megfelelő méhkaptár elhelyezésével sikeres lehet az almatermesztés. Körteültetvényekben pedig porzófajta hiánya esetében a megfelelő metszés, növénykondicionálás és gibberellinek alkalmazásával segített terméskötődés eredményezhet megfelelő termésmennyiséget.

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.

Az almamolytól "kukacos" a termés?

2018. augusztus 21. 07:30

H. János kérdése: mitől kukacos az alma? Tavaly rengeteg ilyen almám lett, mit tehetek, hogy idén ne forduljon elő?

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.