Almáinkon a képen látható foltosodás jelent meg, főleg a sárga héjú fajtán. A folt besüllyed a húsba, belül barna, mintha pudvás lenne. Mi ez a betegség, tudok-e még ellene tenni bármit? Megelőzhető?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
A télialma-terméseken, melyek tárolás során nyerik el teljes érésüket, több termésfoltosságot okozó betegség szokott előfordulni, néha együtt is. Bizonyos elváltozások egyes fajtákhoz kötöttek. Valamennyire jellemző, hogy kifejezetten élettani okok váltják ki, mindegyik kapcsolatban áll a Ca-anyagcsere rendellenességgel, Ca-hiánnyal.
Az alma taplófoltossága (sztipikesedése) már szüret előtt is észlelhető, de tárolás során lesz kifejezett. A Golden fajta és annak változatai fogékonyak rá. A foltok a héjon a húsba enyhén besüppedők, kezdetben zöldes színűek, később megbarnulnak. A héjfolt alatt a gyümölcs húsa megbarnul és megkeményedik. Az elváltozás nem befolyásolja az alma elfogyasztását, feldolgozását, elsősorban esztétikai hiba. A fa kalciumhiányát gyakran a kiszáradó, alacsony nedvességtartalmú talaj okozza (aszályos időjárás), az elégtelen vízfelvétel miatt kevesebb tápanyag, így nem elegendő Ca kerül a termésekbe, annak ellenére, hogy a talaj tartalmazza azt.
A keserűfoltosság barna, kerek foltok formájában jelentkezik a héjon, és alatta száraz elhalás látható az alma húsában. Elsősorban tárolás során alakul ki, a magas hőmérsékleten tárolt, túlérett almáknál. Megfelelő érettségnél, nem elkésetten szüretelt és kellően hűvös helyen tárolt almánál kevésbé jelentős.
Az élettani termésfoltosságok kialakulását segíti a túlzott nitrogénadagolás, az erős hajtásnövekedés, a talaj nem megfelelő pH-értéke, a rendszertelen, változó eső vagy öntözés, azaz a talaj ingadozó víztartalma.
Mindegyik termésfoltosságnál meghatározó, hogy a gyümölcsök növekedésük alatt a szükségesnél kevesebb Ca-hoz jutnak.
Mivel a gyökéren keresztül nem biztosítható a gyümölcsök Ca-ellátása, kisdió nagyságtól kalciumtartalmú lombtrágyázással lehet hatékonyan és gyorsan a hiányt pótolni. A lomb-trágyákban vízoldható formában (kelát vegyületekben) lévő kalcium a levelekre kipermetezés után néhány órán belül bekerül a leveleken át a növénybe, a termésbe, azonnal és teljes mennyiségben hasznosul. Számos Ca-pótló lomtrágya van forgalomban, használati utasításuk szerint 4-6 alkalommal javasolt a velük végzett permetezés 2-3 cm-es gyümölcs nagyságtól a szüretig, ami egyenletes kalciumszintet biztosít a gyümölcsök növekedése alatt. A fák talaját téli időszakban kell feltölteni szilárd halmazállapotú Ca-trágyával, mely lassan tárul fel és több hónappal a kijuttatás után válik csak fokozatosan felvehetővé.
Javaslom kalciumtartalmú lombtrágya beszerzését tavaszra, és zölddió-méretnél megkezdeni almafájának lombpermetezését. Réztartalmú gombaölő szerek kivételével a házikerti növényvédő szerekkel keverhető, így együtt is kijuttatható.