Mitől lyukas a paradicsom?

Mitől lyukas a paradicsom?

Agrofórum Online

F. Géza kérdése: Folyton növő paradicsom növényeim tetején a fiatal zöld terméseken és az érőfélben levőkön is 2-4 mm-es, szabályos kör alakú, mély lyukakat találtam. A szomszédom szerint meztelen csiga okozza. Más nem idézhet elő ilyen kárt a paradicsomnál?

Aki válaszol:

Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves érdeklődő! 

A meztelen csigák is károsítják a paradicsom terméseit, de azok rágási nyomai a megadott méretnél nagyobbak, és általában szabálytalan rágásnyomokat valamint nyálkanyomot hagynak maguk után. Nem valószínű, hogy a fa paradicsomok 1-2 méter magas csúcsi részén fejlődő bogyókhoz felmásznak.

Augusztustól súlyos kártételt okoznak zöldségfélék terméseiben, lágyszárú egyéves dísznövények virágaiban házi kertekben, kertészetekben, fólia alatti kultúrákban a gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) lárvái. A kártevő egy tipikus polifág, sok tápnövényű bagolylepke faj, évente 3-4 nemzedéke fejlődik ki, de augusztustól a nemzedékek összefolynak, nem különülnek el. A nyár végi fokozott kártételének oka, hogy a szántóföldi tápnövényei lassan eltűnnek a betakarítások miatt, ekkor a még zöld lombozattal rendelkező kertészeti növények között keresnek (és találnak) táplálékot. A lárvák színe fejlődésük során változik, kezdetben közel egyszínű zöldek, később barnás színű hosszirányú csíkok is kifejlődnek a hátukon, oldalt pedig hernyók testén szelvényenként 1-1 sötét színű folt teszi felismerhetővé azokat.

A kezdetben 5-10 mm-es lárvák teljes fejlettségükben 40-50 mm-es nagyságot is elérik. Paradicsom és paprika termésében gyakoriak, azokat belül kiodvasítják, majd folytatják a szomszédos bogyókon táplálkozásukat. A lárvák kifejezetten táplálékban gazdag növényi részeket fogyasztanak: a virágok termő részeit (bibét, porzókat) és a magokat, terméseket. Egynyári virágoknál csak a virágot rágják ki, amint elfogyasztották, továbbhaladnak a következőre. Súlyos rágási kártételt gyakran csak néhány, 1-2 db nagyon falánk lárva idézi elő. Városi virágládákban élő muskátlik, büdöskék is gyakran áldozatul esnek lárváiknak, de károsítják az üzemi szinten nevelt szegfű és krizantém állományokat is.

A kártevő lepkéinek jelenlétét szex-feromon csapdával lehet nyomon követni. A fogott kártevő számtól függően ajánlott a rajzáscsúcs után 6-8 nappal a megelőző rovarölő szeres permetezés a kikelő lárvák elpusztítására. Ősszel többszöri kezelés is szükséges lehet a lepkék berepülése miatt. Gyapottok bagolylepke ellen engedélyezett II. és III. forgalmi kategóriába tartozó szerek hatóanyagai: alfa-cipermetrin, Bacillus thuringiensis var. kurstaki, béta- ciflutrin, cipermetrin, indoxakarb, lambda-cihalotrin, metoxifenozid, spinozad.

Házi kertekben, erkélyeken nevelt néhány tőből álló paradicsom vagy egyéb zöldségnövény nevelésénél vagy virágoknál megfigyeléssel és az első kártétel megjelenésétől azok folyamatos eltávolításával a kártétel elhatalmasodása megelőzhető. Keresésüknél ne feledjük, hogy a lárvák erősen tapadnak a növényre vagy abban kirágott üregeiben, a fertőzött növényi részekről erős ütögetéssel lehet azokat leválasztani. A kipotyogott lárvákat a talaj felszínéről össze kell gyűjteni.

Erősödik a gyapottok bagolylepke hernyóinak kártétele

2019. július 30. 09:31

A lehullott csapadék most már lehetővé teszi az aratás során elhullott magvak kikelését, illetve a zöldítésre szánt területeken a vetések jobb fejlődését.

Tömegesen rajzik a kukoricamoly, veszélyben a napraforgó is

2018. június 27. 06:19

Az elmúlt időszak időjárását a megszokottnál hűvösebb éjszakák és a mérsékelten meleg nappalok jellemezték. A nagy csapadékot hozó frontok eltávoztak a Kárpát-medencéből, eső csak szórványosan hullott. A szárazabbra fordult idő elősegíti az aratási munkákat.

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

Jelentős a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. augusztus 14. 05:36

A kukorica állományokban jelentős mértékű a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés. Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de a jelentősebb termőterülettel rendelkező tájegységekben a legerősebb a kártétel.