Van egy fiatal, 3 éves ültetésű mogyoróbokrunk, ami szép méretes héjú termést terem, de a belseje penészes, aszott, keserű, ehetetlen. Tavaly sem volt sokkal jobb a helyzet, de idénre még romlott is. A mogyorók még zölden elkezdenek hullani. Mi lehet a baja? Alatta csepegtető van, ami nyáron működik. Ültetéskor komposztált földet adtam neki.
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
A mogyoró fejlődő termését több kórokozó is szokta fertőzni, melyek tünete és az eredmény, a kórkép nagyon hasonló, megkülönböztetni nehéz azokat egymástól.
- Hazai irodalma a moníliás mogyoró terméspusztulásnak van, amit a Monila fructigena, egy polifág, más terméseket is fertőző gomba kórokozó idéz elő. Minden esetben sebzések során keletkezett nyílásokon keresztül jut a növénybe. Tehát annak ismerete lenne szükséges, hogy milyen kártétel érte a mogyoróbokrot korábban. Két gyakori kártevője van a mogyorónak: a mogyoróormányos és a zöld vándorpoloska, ezek okoznak sebeket a még fejlődő, zöld, puha terméshéjon.
- A mogyoróormányos bogár lárvája a mogyoró belsejében él, annak tartalmát fogyasztja el fejlődése során, közben kórokozók is bekerülnek a bélbe, amik romlását okozhatják. A belül megbarnult, léha szemek már nyáron is lehullanak a földre. Ormányosbogár kártétel esetében lábatlan lárvája és annak ürüléke is megtalálható a bélben.
- A zöld vándorpoloska az utóbbi évtizedben megtelepedett poloskafaj, ami lágyszárú és fás szárú növényeken egyaránt él, a zöld levelek között jól képes elrejtőzni, nehéz észlelni jelenlétét. A poloska szívása következtében számos kórokozó jut be a termésbe, ami a mogyoróbél betegségét okozza. A belső fertőzés hatására indul meg a termések hullása. Más, helyileg felszaporodó poloskafaj is okozhat hasonló kártételt.
- A belül elszíneződött, fonnyadt, netán penészes mogyoróból több gombafajt is azonosítottak, az Alternaria, Aspergillus, Diaporthe, Fusarium, Penicillium, Ramularia nemzetségbe tartozó fajokat, melyek többsége nem a mogyoróhoz kötött kórokozók, hanem sok tápnövényű kórokozók. A mogyoróba bejutásuk természetes nyílásokon és sérüléseken keresztül történik, és még a terméshéj zöld, puha állapotában, csak akkor képes a gomba a behatolásra.

- Új, gyümölcsféléknél terjedőben lévő betegséget is azonosítottak a mogyorónál, a xantomónászos betegséget, mely az elszíneződés mellett a kifejlődött, egészségesnek tűnő magoknál keserű íz kialakulását is okozza.
A sok felsorolt kiváltó tényező ellen, mivel nem lehet kiválasztani a közvetlen okot, a következő termesztési, nevelési eljárásokat javaslom:
- Mivel a mogyoró sekélyen gyökerező növény, száraz időszakban rendszeresen, és bőségesen öntözze, és az víz kijuttatása reggel történjen.
- Évente szerves trágyával és komposzttal is lássa el talaját tél végén, hogy a növény jó kondícióban legyen!

- A bokor alatti talaját mulcsozza, amivel segít megőrizni a talaj víztartalmát, és meggátolja a talaj nyári felforrósodását! Ezzel biztosítja a termések harmonikus növekedését.
- Sokszor beporzási hiányosságok is okoznak terméseknél fejlődési rendellenességet. Érdemes a bokorhoz beporzó, másik mogyorótövet telepíteni.
- A lehullott hibás, beteg mogyorókat ne hagyja a bokor alatt, rendszeresen célszerű összegyűjteni, és megsemmisíteni!
- A mogyoróormányos és a poloskák ellen rajzásuk idején indokolt lehet kémiai védekezést alkalmazni gyérítésük érdekében. Zöld vándorpoloska ellen bevált házikertekben a csalogató növények ültetése: kukorica, bab, paradicsom, paprika, búza stb. Azokon könnyű észlelni a poloskák jelenlétét és összegyűjtésük is egyszerű.
Kiemelt kép: Pixabay