Mitől válik üvegessé az alma belseje?

Agrofórum Online

Az almáim belseje üvegessé válik. Mi okozhatja? Kérem szépen tájékoztatásukat a témával kapcsolatban!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az almának sajnos számos olyan élettani betegsége van, melyek megjelenése a terméseken okoz problémát. Az egyik legismertebb a főként kalciumhiány okozta keserűfoltosság, de a héjbarnulás, húsbarnulás, üvegesedés, lenticella foltosodás, magházpenészedés, szürkepenészes és egyéb rothadások is gyakorta okoznak nemkívánatos tüneteket.

Az alma termésének üvegesedése egy olyan fiziológiai rendellenesség, amely még a gyümölcsök fákon való érése során alakul ki. Az üvegesedés kívülről nem ismerhető fel, belülről a gyümölcshúsban a szállítónyalábok válnak vízzel átitatottá, üvegesen áttetszővé. Ez az elváltozás a szüret után már nem fokozódik tovább, tárolás során akár szétoszolhat vagy felszívódhat, de nagyobb mértékű károsodás esetében akár húsbarnulásba is átmehet. Ezt a jelenséget egyébként egy szorbitban gazdag folyadék felhalmozódása okozza az almaszövet sejtközi tereiben, csökkentve ezzel a szöveten áthaladó fény szóródását, így válva áttetszővé.

Üveges az alma belseje (fotó: a kérdező felvétele)

Kiváltó oka egyébként termesztési és időjárási tényezőkre egyaránt visszavezethető. Az üvegesség egyrészt erősen fajtafüggő is, de számos fajta esetében előfordulhat ez a probléma. A környezeti körülmények közül a hőmérséklet is hozzásegíthet kialakulásához, akár legyen az magas vagy alacsony. A termések napnak kitett oldala, ahol napközben sejtjei jobban felmelegednek, éjszakára pedig túlzottan lehűlnek gyakrabban érintettek üvegesedéssel. A tápanyagok közül a bór túlzott mennyiségben indukálhatja kialakulását. Ez a kapcsolat a gyümölcs érettségével is összefüggésbe hozható, mivel a bór magas szintje gátolja a gyümölcs lehullását, és a betakarítás idején a gyümölcs előrehaladott éréséhez vezethet.

Emellett a gyümölcsberakódottság is hatással lehet kialakulására. Egyes tanulmányok szerint kisebb termésmennyiséggel rendelkező fák esetében gyakrabban megjelenő probléma a termések üvegesedése. Ez a nagy fotoszintetikus aktivitásnak tudható be, mely által keletkezett felesleges asszimilátumok, pl. savak és cukrok nem tudnak hova beépülni, így a sejt közötti járatokban maradva okozzák azok üvegesedését.

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

2018. június 7. 04:34

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

Goёmar BM 86 a növénykondicionáló készítmény

2018. április 26. 09:59

A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségi termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.

Csökkent az európai almakészlet

2020. január 15. 09:02

Ez aggasztó csökkenésnek tűnhet, de a tavalyi év rendkívüli volt, hatalmas lengyelországi és olaszországi terméssel, és valójában a jelenlegi készlet magasabb, mint az elmúlt 14 év átlaga, ami 4,21 millió tonna volt.