Mitől válik üvegessé az alma belseje?

Agrofórum Online

Az almáim belseje üvegessé válik. Mi okozhatja? Kérem szépen tájékoztatásukat a témával kapcsolatban!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az almának sajnos számos olyan élettani betegsége van, melyek megjelenése a terméseken okoz problémát. Az egyik legismertebb a főként kalciumhiány okozta keserűfoltosság, de a héjbarnulás, húsbarnulás, üvegesedés, lenticella foltosodás, magházpenészedés, szürkepenészes és egyéb rothadások is gyakorta okoznak nemkívánatos tüneteket.

Az alma termésének üvegesedése egy olyan fiziológiai rendellenesség, amely még a gyümölcsök fákon való érése során alakul ki. Az üvegesedés kívülről nem ismerhető fel, belülről a gyümölcshúsban a szállítónyalábok válnak vízzel átitatottá, üvegesen áttetszővé. Ez az elváltozás a szüret után már nem fokozódik tovább, tárolás során akár szétoszolhat vagy felszívódhat, de nagyobb mértékű károsodás esetében akár húsbarnulásba is átmehet. Ezt a jelenséget egyébként egy szorbitban gazdag folyadék felhalmozódása okozza az almaszövet sejtközi tereiben, csökkentve ezzel a szöveten áthaladó fény szóródását, így válva áttetszővé.

Üveges az alma belseje (fotó: a kérdező felvétele)

Kiváltó oka egyébként termesztési és időjárási tényezőkre egyaránt visszavezethető. Az üvegesség egyrészt erősen fajtafüggő is, de számos fajta esetében előfordulhat ez a probléma. A környezeti körülmények közül a hőmérséklet is hozzásegíthet kialakulásához, akár legyen az magas vagy alacsony. A termések napnak kitett oldala, ahol napközben sejtjei jobban felmelegednek, éjszakára pedig túlzottan lehűlnek gyakrabban érintettek üvegesedéssel. A tápanyagok közül a bór túlzott mennyiségben indukálhatja kialakulását. Ez a kapcsolat a gyümölcs érettségével is összefüggésbe hozható, mivel a bór magas szintje gátolja a gyümölcs lehullását, és a betakarítás idején a gyümölcs előrehaladott éréséhez vezethet.

Emellett a gyümölcsberakódottság is hatással lehet kialakulására. Egyes tanulmányok szerint kisebb termésmennyiséggel rendelkező fák esetében gyakrabban megjelenő probléma a termések üvegesedése. Ez a nagy fotoszintetikus aktivitásnak tudható be, mely által keletkezett felesleges asszimilátumok, pl. savak és cukrok nem tudnak hova beépülni, így a sejt közötti járatokban maradva okozzák azok üvegesedését.

Fókuszban az almalisztharmat

2018. május 24. 10:42

A gyümölcsösök aktuális növényvédelmi problémáira és a lehetséges megoldásokra hívjuk fel a szakemberek figyelmét szakcikkünkben.

Mitől lettek besüllyedt, barna foltok az almák héján?

2023. szeptember 25. 04:37

Almáinkon a képen látható foltosodás jelent meg, főleg a sárga héjú fajtán. A folt besüllyed a húsba, belül barna, mintha pudvás lenne. Mi ez a betegség, tudok-e még ellene tenni bármit? Megelőzhető?

Nagyon sok a moníliás fertőzés

2018. szeptember 13. 07:00

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.

Megjelent a levélpirosító levéltetű, fakad a szőlő

2019. április 3. 08:54

Ritkán fordul elő, hogy április első napjaiban a kajszi már elvirágzott és a többi gyümölcstermő növény virágzásnak indult. Kivétel ez alól csupán a birs, az alma pedig piros bimbós állapotban van.