20℃ 10℃
október 22. Előd, Szalóme, Kordélia

Mitől válik üvegessé az alma belseje?

Agrofórum Online

Az almáim belseje üvegessé válik. Mi okozhatja? Kérem szépen tájékoztatásukat a témával kapcsolatban!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az almának sajnos számos olyan élettani betegsége van, melyek megjelenése a terméseken okoz problémát. Az egyik legismertebb a főként kalciumhiány okozta keserűfoltosság, de a héjbarnulás, húsbarnulás, üvegesedés, lenticella foltosodás, magházpenészedés, szürkepenészes és egyéb rothadások is gyakorta okoznak nemkívánatos tüneteket.

Az alma termésének üvegesedése egy olyan fiziológiai rendellenesség, amely még a gyümölcsök fákon való érése során alakul ki. Az üvegesedés kívülről nem ismerhető fel, belülről a gyümölcshúsban a szállítónyalábok válnak vízzel átitatottá, üvegesen áttetszővé. Ez az elváltozás a szüret után már nem fokozódik tovább, tárolás során akár szétoszolhat vagy felszívódhat, de nagyobb mértékű károsodás esetében akár húsbarnulásba is átmehet. Ezt a jelenséget egyébként egy szorbitban gazdag folyadék felhalmozódása okozza az almaszövet sejtközi tereiben, csökkentve ezzel a szöveten áthaladó fény szóródását, így válva áttetszővé.

Üveges az alma belseje (fotó: a kérdező felvétele)

Kiváltó oka egyébként termesztési és időjárási tényezőkre egyaránt visszavezethető. Az üvegesség egyrészt erősen fajtafüggő is, de számos fajta esetében előfordulhat ez a probléma. A környezeti körülmények közül a hőmérséklet is hozzásegíthet kialakulásához, akár legyen az magas vagy alacsony. A termések napnak kitett oldala, ahol napközben sejtjei jobban felmelegednek, éjszakára pedig túlzottan lehűlnek gyakrabban érintettek üvegesedéssel. A tápanyagok közül a bór túlzott mennyiségben indukálhatja kialakulását. Ez a kapcsolat a gyümölcs érettségével is összefüggésbe hozható, mivel a bór magas szintje gátolja a gyümölcs lehullását, és a betakarítás idején a gyümölcs előrehaladott éréséhez vezethet.

Emellett a gyümölcsberakódottság is hatással lehet kialakulására. Egyes tanulmányok szerint kisebb termésmennyiséggel rendelkező fák esetében gyakrabban megjelenő probléma a termések üvegesedése. Ez a nagy fotoszintetikus aktivitásnak tudható be, mely által keletkezett felesleges asszimilátumok, pl. savak és cukrok nem tudnak hova beépülni, így a sejt közötti járatokban maradva okozzák azok üvegesedését.

Nagyon sok a moníliás fertőzés

2018. szeptember 13. 07:00

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.

Hogyan védekezhetünk a tűzelhalás ellen?

2019. február 11. 04:36

H. Beáta kérdése: Körtefám egyik ágán a levelek nem hullottak le, olyan mintha az egész megégett volna. Mi lehet a baja? Mi a teendőm vele?

Aktuális az alma védelme

2024. április 26. 05:40

Leggyakoribb gyümölcsünk, az alma esetében meglehetősen nagy veszélyek leselkednek az állományokra, amelyek kivédésére a növényvédelemért felelős szakembereknek célszerű felkészülniük.

A monília elleni védekezés virágzáskor

2020. március 31. 08:17

Csonthéjas gyümölcseink esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a virágzáskor fertőző kórokozók, köztük a legveszélyesebb: monília elleni védekezésre. Ráadásul most az időjárás is hajlamosít a járvány kialakulására, hiszen a melegebb napokat hűvösebb, csapadékosabb, párás napok váltogatják, ami nagyon kedvező a monília számára.