Hogyan tároljuk az almát házi körülmények között?

Hogyan tároljuk az almát házi körülmények között?

Agrofórum Online

A gyümölcsfajok közül tárolás szempontjából az almának és a körtének van a legnagyobb jelentősége hazánkban.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos   

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfajok közül tárolás szempontjából az almának és a körtének van a legnagyobb jelentősége hazánkban. Akárcsak a többi gyümölcs- vagy zöldségfaj esetében a tárolásra való felkészítés már a termesztés során elkezdődik. A szüret megfelelő időpontja alapvetően befolyásolja az alma minőségét és a tárolási veszteségeket. A túlzott mértékben öntözött, vagy egyoldalúan nagy mennyiségű nitrogénnel ellátott gyümölcsök laza szöveteik miatt rövidebb ideig tárolhatóak, hamar romlásnak indulnak. Az ilyen gyümölcsöket, illetve a szüretkor és tárolásra készítés során sérült, megnyomódott terméseket válogassuk külön és fogyasszuk el őket minél hamarabb. A jégvert, varas, vagy kártevők által megsebzett terméseket csakugyan szükséges különválogatni. A tárolhatóság időtartama az almánál elsősorban fajtafüggő is. Több hónapos tárolása főként az őszi és a téli fajtáknak lehetséges. A Jonagold a tároló típusától függően pl. 4-10 hónapig, a Golden Delicious akár áprilisig, az Idared termése pedig nyár elejéig is eltartható.

Az alma eltartására a hűvös, de fagymentes, jól szellőztethető helyiségek alkalmasak. Az a legkedvezőbb, ha a tároló hőmérséklete 5 °C-nál nem magasabb és télen sem megy -1 °C alá. A hőmérsékletet elsősorban szellőztetéssel szabályozzuk. Hideg téli napokon a szellőztetést a déli órákban, melegebb őszi napokon pedig éjjel végezzük el. A tárolónak nem csak a hőmérséklete, hanem páratartalma is meghatározó tulajdonság. A legkedvezőbb a 90%-os relatív páratartalom, így akadályozva a termések fonnyadásának megakadályozását. Az alacsony páratartalmat edényekben kihelyezett víz elpárologtatásával vagy a padló permetezésével emelhetjük. Az alma termését ne helyezzük más termény pl. birsalma, hagyma közelébe, mert az idegen szagok gyümölcsét könnyen átjárják. A betárolt termések épségét 2 hetente ajánlott ellenőrizni. Nem csak a romlott, foltos, hanem kisebb mértékben megpuhult gyümölcsöket is szedjük ki, mert ezek rövid időn belül az egészségeseket is megbetegíthetik.

Nem jutottak dűlőre a léalma felvásárlási árának emeléséről

2018. augusztus 14. 13:44

A gazdák továbbra is egyöntetűen visszautasítják az önköltségi ár felét sem tartalmazó, 13 forintos feldolgozói ajánlatot, amely a szervezet szerint az üzemek árainak teljes összhangja miatt felveti a kartellgyanú lehetőségét is.

Mi okozza az alma fiatal leveleinek sárgás-pirosas elszíneződését?

2019. április 8. 08:17

J. Réka kérdése: Mi okozza az alma fiatal leveleinek sárgás-pirosas elszíneződését?

A korszerű almaültetvényeké a jövő

2018. január 30. 13:07

Visszatérő probléma a tősarjak folyamatos képződése, amelyek eltávolítása a vértetvek miatt különösen indokolt.

Komoly károkat okozhatnak az almásokban az aknázómolyok?

2018. szeptember 13. 04:00

I. Katalin kérdése: A képen látható tüneteket találtam almafám levelein, mi okozza ezt és mit tehetek ellene?