Az idei nyáron miért nem érnek a paradicsomok, ilyenkor, július végén - augusztus elején már érni, színesedni szoktak? Máshol is észlelhető, fellépett ez a jelenség?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
Igen, az Ön által észlelt jelenség máshol is jellemző. Mindenhol csúszik, késik a szabadföldi paradicsom érésének folyamata. Jól érzékeli, hogy az érési ideje – szokásos évjáratokban – július első felében általában megindul. Ezt megerősítik a FB tagok bejegyzései, de én magam is hasonlókat figyelek meg saját nevelésű paradicsomnövényeimnél is. Ennél hitelesebb adatok nem is szükségesek.
A paradicsom fejlődéséhez és termések éréséhez a 20 °C és 25 °C közötti hőmérséklet az optimális. A paradicsom ebben a tartományban érik a leggyorsabban, és ebben a tartományban fejlődik ki a fajtára jellemző legjobb ízük, aromájuk.
Ezzel szemben az idei nyárra májustól napjainkig nem ez volt jellemző:
- Későn állandósultak az enyhe éjszakák, és a nappali felmelegedés is késett, ez volt jellemző májusra.
- A virágzást követően betört a hőségnapok (hetek) időszaka, napos, eső mentes hetek következtek. Erős, felhőmentes napsütés, magas UV sugárzás és erős légszárazság párosult vele. Mindennek következtében a veszélyes időszak alatt tartósan 30 °C, gyakran 35 °C felett állandósult a növények és talajuk hőmérséklete.
- A nappali magas hőmérséklet – éjszaka is – szintén, a szokottnál is magasabb hőmérséklettel párosult.
- A rendkívüli meleg miatt a növények vízigénye is megnőtt, gyakoribb és nagyobb vízmennyiséggel vált szükségessé öntözésük. Sok helyen erre nem volt lehetőség.

A 29 °C feletti hőmérséklet lelassítja, bizonyos esetekben leállítja az érési folyamatot. Ez azért van, mert a magas hőmérséklet gátolja a likopin és a karotin termelődését, amelyek a paradicsom vörös színét adják. A paradicsom hosszabb ideig zöld állapotban marad.
A termések beszíneződésének lemaradásával együtt egy másik káros hatás is fellépett:
A 32 °C feletti hőmérséklet, különösen, ha a 21 °C feletti éjszakai hőmérséklettel kombinálva jelent meg, csökkenti a terméskötődést. Hiába virágzik ilyen körülmények között a paradicsom, a virágok nem termékenyülnek meg, a virágok elsárgulnak, lehullanak a kellő számú beporzó rovarok ellenére.

A fokozott melegben a növények anyagcseréje felgyorsult, több tápanyagra lett volna igényük, amit nem tudtak a talajból kielégíteni, annak ellenére, hogy a gyökerek közelében a talajukban megtalálhatók voltak azok, de nem tudták felvenni kellő mennyiségű víz hiánya miatt.
Az idei nyár is bizonyította, hogy a paradicsom termesztés biztonságához a magas hőmérséklettől való védelem is alapfeltétel. Intenzíven nevelt paradicsomoknál az árnyékolás kialakítása megoldást jelent. Az árnyékoló hálók nem csupán a napégéstől védik meg a paradicsom lombját és termését, hanem a kritikus hőmérsékleti érték alatt tartják a növény és talajának hőmérsékletét.
Ahogy a rendkívüli hőmérsékleti viszonyok rendeződnek, és azóta ez meg is történt, az elakadt érési folyamat felgyorsult, lassan kezd a normális mederben folytatódni. Ez már észlelhető, a bogyók bepirosodása is, és a terméskötődések is felgyorsultak. Az időjárási előrejelzés szerint augusztusi extra forróság talán nem várható, a mérsékelt, a „hagyományos” nyári hőmérséklet kedvezni fog a megkésett folyamatnak, felgyorsítja azt.