Okoznak-e kárt a fákra felfutó borostyánok?

Okoznak-e kárt a fákra felfutó borostyánok?

Agrofórum Online

Parkokban, kertekben, erdőkben gyakori, hogy a fák törzsét, gyakran a lombkorona felső régióit is borostyán lombja fedi.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

A Közönséges borostyán (Hedera helix) hazánk egyetlen szabadföldi borostyán faja, elterjedt fényes levelű örökzöld cserje. Fásodó szára liánként nő, támasztékra van szüksége. Fákon, épületek falán vagy a talaj felszínén futó, 10 métert meghaladó hosszú szárai sem ritkák. A borostyán egyedfejlődése alatt eltérő alakú és méretű levelek figyelhetők meg: lehetnek karéjosak vagy ép-szélűek is, árnyékon és napos helyen élő hajtásai eltérő leveleket növesztenek.

Elsősorban árnyékos helyet kedveli, megél a napnak kitett kertrészeken is, bár ott rendszeres öntözést igényel. Hajtások végén fejlődnek ki ősz elejére sárga színű ernyős virágai, majd zöld bogyói. Magjai madarak kedvelt tápláléka. Talajban nem válogat, hazai klímánkon jól érzi magát, igénytelen évelő növény. Magról könnyen szaporodik, elterjesztésében a madarak játsszák a fő szerepet. Gondozott kertekben is megjelenik váratlanul. Ha fiatal, pár leveles korában nem távolítják el gyökerével együtt, később, sok munkát jelent felszámolásuk.

A fák lombja alatti árnyékolt talaj felület kedvez megtelepedésének, hajtásai hamar megtalálják a fatörzs segítő támasztékát. A borostyán saját gyökérrendszerrel rendelkezik, a fára felfutva azon nem élősködik, de a fán megtelepedése után, később károsítja azt. Fára tapadásukat a száron képződő kapaszkodó léggyökerek tömege segíti. A fát körbe ölelő szárai, fásodásuk után folyamatosan erősödnek, vastagodnak, szorításuk fokozódik, a fák kérgére nehezedő szorításuk vízellátást lassítják, gátolhatják.

A fakoronában kifejlődő borostyán dús levélzete a fák hajtásainak növekedését csökkentik, konkurensei azoknak, a fakorona emiatt gyakran egyoldalúvá, szabálytalanná válik. A felfutó borostyántól nehéz mentesíteni a fát, a borostyán tövének elvágása után a borostyán ugyan elhal, elszárad, de a száraz szárat és hajtásait a magas fáról eltávolítani speciális technikai segítséggel lehetséges. Ezért ne engedjük a borostyánt a fára felfutni, és még 1-2 éves korában gyökérrel együtt távolítsuk el, amikor még könnyedén elvégezhető ez a munka.

A gyorsan növő borostyán örökzöld lombozatából borostyán falakat, paneleket készítenek, a stabil fém tám-rendszerre előnevelt növények felfuttatásával tömör, átlátást akadályozó növényfalakat alakítanak ki. Térelválasztónak, zöld kerítésnek való felhasználásuk gyors terjedésének lehetünk tanúi.

Mitől lett foltos a borostyán levele?

2019. november 22. 04:37

Á. Edit kérdése: A temetőben a sírokra futtatott borostyán levelein foltosodás jelentkezett. Mi károsíthatja a borostyánt?

Milyen módszerrel tudom a borostyánt kiirtani?

2023. november 21. 04:38

Tartós harcban állok kertemben a borostyánnal. Hogyan tudom a fejlett borostyánokat kiirtani, mindig visszanőnek, mindenhol megjelennek?

Borostyán: szép, hasznos vagy káros?

2019. április 8. 08:42

S. László kérdése: Kertünkben a borostyán felkúszott a fákra. A látvány különösen télen szép, de félek, hogy hosszabb távon a fák károsodásához, pusztulásához vezet. Hagyjam burjánzani vagy le kell szedni?

Karácsonyi hangulat a kertből - dekoratív örökzöldek

2020. december 23. 13:00

A magyal, a borostyán vagy a puszpáng egytől egyig karácsonyi hangulatot varázsolnak a lakásba. Cikkünkben bemutatásra kerül 6+1 dekoratív növény a kertből.