Mitől lett foltos a borostyán levele?

Mitől lett foltos a borostyán levele?

Agrofórum Online

Á. Edit kérdése: A temetőben a sírokra futtatott borostyán levelein foltosodás jelentkezett. Mi károsíthatja a borostyánt?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A borostyán a temetők kedvenc növénye, nagyon sok helyen túlzottan elszaporodott, rendben tartásukra nem sok energiát fordítanak a sírok és a temetők tulajdonosai. A temetőkben azonban nemcsak a borostyán szaporodott el, hanem károsítói is. A borostyánnak több károsítója van, vírus (Enatio), baktérium, gombabetegségek, és az állati kártevők (takácsatka, pajzstetű, fonálféreg stb.) is szívesen látogatják. A borostyán levelén leggyakrabban vízhiány okoz barnulást. Célszerű öntözni, de csak akkor, ha borongós idő van, mert különben megperzselődhet. A borostyán a félárnyékos helyet kedveli.

Borostyán levélfoltosság gomba kártétele

Az ön szeretteinek sírján lévő borostyánlevélen borostyán levélfoltosság nevű gomba tevékenysége látható. A borostyán levélfoltosság a leggyakoribb gombabetegség. A gomba által előidézett levélfoltok kerekdedek, legfeljebb 1 cm átmérőjűek, barna színűek, kissé sötétebb szegéllyel keretezettek. Gyakran a folt közepe kiesik, a levelek kilyukacsosodnak, erős fertőzés esetén az egész levél elhal. A beteg levélfoltok közepén a gomba fekete termőtesteket hoz létre, az ezekből kiszóródó szaporítóképletek víz segítségével továbbítva újabb fertőzést indítanak meg. A gomba a fertőzött növényeken telel át.

Himlős pajzstetű kártétele borostyánon

Megelőzés és integrált védekezés. A fertőzött növényeket erősen vissza kell metszeni. A beteg lehullott leveleket el kell távolítani, nem szabad felülről öntözni. Következő évben, a betegség tüneteinek megjelenésekor, majd két hét múlva réztartalmú, vagy rézpótló szerekkel ajánlott permetezni. Mivel a borostyán levele sima, ezért nehezen tapad meg rajta a permetezőszer, ezért ajánlatos a permetlébe tapadásfokozó szert keverni.

Himlős pajzstetű borostyánon

Ezenkívül felhívom a figyelmét a himlős pajzstetűre, ami az utóbbi időben hazánkban is megtelepedett, valószínű a globális felmelegedés miatt. A borostyán levelét, hajtásait torzítja, terjeszti az enatió vírust. A talajba juttatott felszívódó rovarölő szerrel eredményesen lehet ellene védekezni.

Itt az idő a szemléletváltásra a vízgazdálkodásban is

2019. március 23. 11:02

Az öntözés csak a magyar termőföld 2 százalékára terjed ki, ezért 2024-ig 100 ezer hektárral növelni kell az öntözhető területek nagyságát.

Mit tesz az EU az aszálykárok mérséklésére?

2022. augusztus 23. 14:44

A közvetlen uniós válságkezelési lépések

Így öntözzünk ősszel, ha kevés a csapadék és hideg az este

2023. október 7. 14:40

Ősszel már kicsit másképp kell öntözni, mint korábban tettük, mert megváltoztak a körülmények, és ehhez igazodni kell öntözés terén is.

Nem lehet homokra építeni…

2019. április 25. 03:47

Növelni kell a mezőgazdaságban is a hatékonyságot, ehhez pedig új technológiák szükségesek. Idetartozik a precíziós gazdálkodás, az integrált növényvédelem és az előrejelzés is.