Hogyan készíthetünk „öntözőrendszert” a lakásban szobanövények számára?

Hogyan készíthetünk „öntözőrendszert” a lakásban szobanövények számára?

Agrofórum Online

Ismerősöm ajánlott egy módszert, segítségével a cserepes szobai növényeket nem kell naponta öntözni, magukra lehet hagyni őket akár 6-7 napra is, nem fognak kiszáradni, károsodni. Csak vastagabb zsineg és vizet tartalmazó edény szükséges hozzá az elmondása szerint. Ismertetnék az eljárást? Hamarosan el kell utaznom, nem tudok senkit sem megkérni a virágaim gondozására.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Ismert „praktika”, amit említett kérdésében, a kivitelezése ahány lakás, annyi féle lehet. Ezt a rendszert „önitató vízpótlásos öntözésnek” neveztem el, ez a kifejezés illik rá.

 • A rendszere működéséhez egy nagyobb, 3-5 literes vagy, sok növény esetén, ennél is nagyobb űrtartalmú, vizet tároló edény szükséges, ez fogja majd vízzel ellátni a virágokat. Ebben helyezzük majd el a vizet.
 • A víz a növények talajába, az abba beleszúrt átnedvesedett zsinór segítségével fog eljutni. 
Önitatás zsinórokkal
Önitatás zsinórokkal
 • A növények elrendezése során a víztároló edényt a növények feletti, cserepük felső peremét meghaladó magasságban kell elhelyezni. Az edényben lévő vízbe kell lógatni a jó vízelvezető képességgel rendelkező pamut anyagból készült, vastag zsinórt vagy lapos zsineget, mely megszívja magát vízzel, és lassan a zsinór alsó végén megjelennek a talajt átnedvesítő vízcseppek. A zsinórnak nem csupán jó vízvezetőnek, hanem jó víztartónak is kell lennie. Amelyik nem tartja meg a vizet, átszalad rajta a víz, nem alkalmas erre.
 • Minden egyes cseréphez külön vízszállító zsineget kell kialakítani, nagyobb növényeknél kettő is szükséges lehet. Sok növény, sok zsineg esetén javasolt azok megjelölése, megkülönböztetése.
 • A zsineg felső végét a víztároló edény aljánál rögzíteni ajánlott, ne mozdulhasson el, hogy a leapadt szintnél is még működjön a vízadagolás, az utolsó cseppeket is le tudják vezetni a zsinórok. Az alsó végét a cserepek földjébe mélyen és fixen bele kell nyomni, hogy ne mozduljon el.
 • A virágokat félárnyékos, de világos helyre telepítsük, közvetlen napfény se a növényeket, se a vizes edényt ne érje! A naptól kiszáradó zsinórokban a vízszállítás megakadhat, azokat is szükséges a napsugárzástól védeni.
Önitatási séma
Önitatási séma

 • A rendszer beüzemelése előtt a virágok földjét öntözze meg a szokásos módon és mértékben, ne száraz talajjal indítsa a működést!
 • A vizes edényt felforralt és szobahőmérsékletre lehűtött vízzel töltse fel!
 • Tápoldatot is lehet a vízzel együtt kijuttatni, a szokásos töménységben.
 • Előfordulhat, hogy sok növény öntözésére lesz szükség, amiket egy víztároló edény nem képes ellátni. Ilyen esetben egymástól független vízadagoló edényeket is fel lehet állítani.
 • Feltétlenül ajánlott az öntözési rendszer előzetes kipróbálása. Győződjön meg arról, hogy a tervezett távollét idejének hosszára az előkészített vízmennyiség elegendő lesz növényei számára!
 • Az ismertetett módszer teraszon, balkonon tartott cserepes, konténeres növényeknél is alkalmazható.

Kiemelt kép: Pixabay

Miként gondozzuk a mikulásvirágot a hosszan tartó szépségéért?

2023. december 6. 04:40

Hogyan gondozzam a mikulásvirágot, hogy minél tovább szép maradjon?

Növényekkel a páramentes lakásért

2023. január 28. 13:08

Hogyan lehet a párát csökkenteni a lakásban anélkül, hogy mesterségesen beavatkozzunk páramentesítő gépekkel? Lássuk, hogy milyen növényekkel lehet párát csökkenteni a házon belül!

Hogyan kell gondozni a szobarózsát?

2021. február 17. 12:44

Többször kaptam ajándékba szobarózsát, de még soha nem sikerült hosszabb ideig életben tartanom. Hogyan gondozzam annak érdekében, hogy sokáig megtarthassam?

Miért nem virágzik a vitorlavirág?

2021. február 17. 08:36

A vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) egy nagyon hálás, kevésbé igényes dísznövényünk. Akár virág nélküli állapotban, levéldísznövényként is igen dekoratív részét képezheti otthonunknak.