Hogyan bírhatnám virágzásra a törpekaktuszt?

Hogyan bírhatnám virágzásra a törpekaktuszt?

Agrofórum Online

Évek óta nevelek szobában egy törpekaktuszt, de még soha nem virágzott. Hogyan bírhatnám virágzásra?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A kaktuszok általában kedvelt szobanövények, viszont ilyen módon való nevelésük nem minden faj számára mondható optimálisnak. Nagyon sok változata létezik a kaktuszoknak, ezért nevelésük és ápolásuk során is tisztában kell lennünk kaktuszunk fajával, hiszen ahányféle kaktusz, annyiféle ökológiai igénnyel rendelkeznek. A törpekaktuszok viszont jól viselik a szobában uralkodó körülményeket, így a megfelelő feltételek rendelkezésre állása mellett minden tavasszal képesek virágba borulni. A virágaik általában sárga vagy piros színűek, melyek az egész növényt képesek belepni. A törpekaktuszok egyébként 5-10 cm-es nagyságúak, gömb alakúak, esetenként kissé megnyúlt kaktuszok. Jellemző rájuk, hogy sarjadzással képesek szaporodni, a legyökeresedett sarjaik pedig párnát képeznek, így házi körülmények között átültetésükkel is könnyedén szaporíthatók.

A legtöbb kaktuszra jellemző, hogy fényigényes növényfaj, de a szórt fényt is jól tudják hasznosítani. Hőoptimumuk általában 20-30 Celsius-fok között van, viszont a virágot képező fajok egy részének a virágzásához hideghatásra, pihenő időszakra van szüksége. Nincsen ez másképp a törpekaktusszal sem, ezért a téli, fényszegény időszakban, hidegebb körülményeket (5-10 fok), vagyis jarovizációt, és mérsékeltebb öntözést is kíván. E feltétetek teljesülése nélkül virágképzése ugyanis elmarad. A tavaszi virágzás utáni időszakban pedig megkezdődik a növény növekedési időszaka, mely alatt csakugyan ápolni kell a törpekaktusz, hiszen a hiedelmekkel ellentétben, nem mondhatók igénytelen növénynek a kaktuszok.

Megfelelő növekedéséhez víz-, tápanyag- és fényigényét is ki kell elégíteni. Minél melegebb körülmények között tartjuk, annál több vizet igényel, hiszen párologtatása is fokozódik ilyen feltételek mellett. Tápoldattal is érdemes rendszeresen ellátni a növényt, a tavasztól egészen őszig tartó időszakban. Nyáron akár a szabadban is nevelhető, viszont a tűző naptól óvjuk a kaktuszokat, hiszen a közvetlen napfény hatására meg is éghetnek.

Kiemelt kép: Pixabay

Szobanövények védelme növényápoló szerekkel

2019. augusztus 30. 04:36

Szobanövényeink védelme érdekében alkalmazott készítményekkel ugyanúgy körültekintően kell eljárnunk, mint a növényvédő szerek kiskerti alkalmazásánál, hogy növényünk, otthonunk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ebben a rövid összefoglalóban a legfontosabb tudnivalók kerültek leírásra.

Gondoskodjunk megfelelően a növényeinkről a nyári nyaralások időszakában is!

2021. június 29. 05:43

Előfordulhat, hogy nem sikerül senkit sem beszerveznünk a növények megöntözésére a többnapos nyaralásunk időtartamára. Milyen előkészületeket tehetünk, hogy a szobanövényeink és a kertlakók is átvészeljék ezt az időszakot?

Medinilla: miért potyognak le a levelei?

2022. november 15. 05:38

A medinilla a díszlevélfafélék családjába tartozó, egyik legszebb fajként élénk rózsaszín, bókoló virágaival hamar belopja magát a szívünkbe.

Gloxínia: újra divatos szobanövény

2022. május 3. 07:36

Különleges bársonyos tapintású leveleivel és izgalmas színekben kapható hatalmas virágaival a gloxínia kimondottan ajándékba adható növény.