Van a parlagfűnek hazánkban természetes ellensége?

Van a parlagfűnek hazánkban természetes ellensége?

Agrofórum Online

K. Ferenc kérdése: Érdeklődni szeretnék, hogy a parlagfűnek van-e természetes ellensége hazánkban?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

Természetesen a parlagfűnek is, mint minden élőlénynek van természetes ellensége – vírusok, gombák, rovarok, növények. Sajnos ezek többsége a kultúrnövényeket is károsíthatja, és károsítja, ezért ezek nem jöhetnek számításba, mint a parlagfű elterjedését korlátozó tényezők. A gombabetegségek közül megemlíthetjük a hamuszürke szárkorhadást. A kórokozó már fiatal korban megfertőzi a növényt, de csak az aszály beköszöntével válik egyértelművé. Sajnos nagyon sok tápnövénye van. A rovarok közül a gyapottok-bagolylepke lárvája, a fekete levéltetű, a sárga szilvalevéltetű, az ékes sodrómoly jelentősen károsíthatja a parlagfüvet. Az amerikai lepkekabóca is komoly kártevője a parlagfűnek, de sok tápnövénye között több kultúrnövény is szerepel.

Aranka parlagfüvön

Aranka, mint élősködő növény komolyan korlátozhatja a parlagfüvet. A pirregőtücsök imágó és a lárva is károsítja a parlagfüvet. Az imágó a lombozatot rágja, ezzel segít a parlagfű visszaszorításában. Ezen kívül a tojását a parlagfű szárába helyezi el, ahol a lárva „áldásos” tevékenységét fejti ki. A parlagfű olajosbogár és a parlagfű-levélbogár, Magyarországon védett fajok és a biológiai védekezési program résztvevői.

Parlagfű olajosbogár parlagfüvön

Aranysárga sodrómoly a szamócában, ritkábban a spárgában és lucernában tehet kárt, de a parlagfüvet is károsítja. A cseppfoltú aranybagoly hernyói különböző lágyszárú növényekkel táplálkoznak, a parlagfüvet is pusztítják. A holdas araszoló lárvája szívesen fogyasztja a parlagfüvet, hazánkban kultúrnövényekben kárt nem okoz.

Holdas araszoló a parlagfüvet rágja

Saját megfigyeléseinken kívül, meg kell említeni a parlagfű-nappalilepkét. A lepke hernyójának szinte kizárólagos tápnövénye a parlagfű. A lepkét 1969-ben tudatos megfontolásból telepítették be Észak-Amerikából az egykori Szovjetunióba, a mai Oroszországba, a parlagfű visszaszorítása érdekében. A faj sokáig nem is mozdult el a telepítési körzetből, majd az ezredfordulót követően hirtelen terjeszkedni kezdett. A Balkánon 2009-ben észlelték, majd 2013-ban Magyarországon is megjelent. Egyelőre viszonylag kevés előfordulási adata ismert.

Komoly bírságot szabtak ki parlagfű miatt

2018. november 5. 15:33

Számszerűsíthető a parlagfű miatti termésmennyiség-kiesés, ez például a kukorica és a napraforgó esetén 1,5 millió hektárt érint, 40-50 milliárd forintos gazdasági kárral.

Aktuális parlagfű és pollen helyzetkép

2019. július 25. 09:10

Az elmúlt időszak igencsak bővelkedett időjárási anomáliában mind a hőmérséklet mind a csapadékot illetően. A csapadékhiány hatására a fűfélék és a természetes vegetáció egyéb fajai is szenvednek, elszáradnak, ezzel teret biztosítanak a szárazságtűrő fajok, a parlagfű számára.

Parlagfű helyzet: újrahajt a kaszálás után, megjelent a pollen is

2018. július 17. 06:56

Június hónap végén egy Nyugat felől érkező hidegfront hatására az ország Nyugati részén jelentős mennyiségű az Észak-keleti részén viszont alig mérhető mennyiségű csapadék hullott. Július hónap első dekádjában egy újabb markáns hidegfont az ország Nyugati, Dél-keleti felében jelentős mennyiségű, míg az Észak-keleti és Középső felében csak az aratást késleltető, jelentéktelen mennyiségű csapadékot hozott.

A parlagfű pollenszórása már okozhat allergiás tüneteket

2019. július 29. 08:06

A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján szeptember első felében várható.