Vannak a levéltetveknek természetes ellenségei a kertben?

Vannak a levéltetveknek természetes ellenségei a kertben?

Agrofórum Online

A természetben, mint a legtöbb állatfajnak, úgy a rovaroknak, kártevőknek is vannak ellenségeik, amelyek egyedszámukat, tömeges elszaporodásuk esélyét is csökkentik.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A kártevők természetes ellenségeit hasznos ízeltlábúaknak is szokás nevezni. Az un. hasznos ízeltlábúak közé a kártevők természetes ellenségei mellett, a gyomnövényeken élő növényevő szervezetek és a beporzást végző rovarok is felsorolhatóak.

A mindenki számára ismert katicabogaraknak Magyarországon számos fajuk ismert, melyek többsége lárva és kifejlett állapotban is ragadozó, azaz levéltetveket, levélbolhákat, pajzstetveket és atkákat, esetleg más, lágy testű rovarokat is elfogyasztanak. Kifejlett egyedeik és lárváik is naponta 20–25, életükben pedig összesen akár 2000–25000 db levéltetűt is elfogyasztanak. A fátyolkák elsősorban éjszaka aktív állatok. Lárváik teljes kifejlődésük során levéltetűből akár 500-1000, liszteskéből 600–800, rovartojásokból 300–6000 db-ot is képesek elpusztítani. Egy ragadozó fátyolkaimágó naponta 15–100 levéltetűt pusztít el, az egy hónapra eső átlagos tetűfogyasztás 2500–3000 egyed is lehet.

A fülbemászók esetenként érett gyümölcsöt, virágszirmot is megrágnak, azonban főként állati táplálékot fogyasztanak. Elsődleges táplálékukat a környezetükben található rovartojások, lárvák és bábok adják. Szívesen fogyasztanak levéltetveket, amelyeket tömeges megjelenés esetén jelentős mértékben képesek korlátozni. A futóbogarak többsége is ragadozó, de vannak növényevő fajaik is, melyek gyommagvakkal táplálkoznak. A lárvák, a növényevő fajok esetében is túlnyomó részt ragadozók. Állati táplálékként szinte mindent megesznek amit találnak, bogárlárvákat, lepkehernyókat, tojásokat, bábokat, kifejlett rovarokat, csigákat. A pókok is polifág ragadozók, zsákmányuk nagy részé gazdaságilag káros levéltetvek, levélbolhák, lepkehernyók vagy bogarak képezik. A pókok ezáltal az ökoszisztémákban fontos stabilizáló szerepet töltenek be.

E fajokon kívül még számos, házikertben is előforduló hasznos szervezet csökkenti kártevőink egyedszámát. Jól látható, hogy jelentős mennyiségben képesek a különböző fajok a kártevők egyedszámát csökkenteni, ezért a növényvédelmi permetezés tervezésekor minden esetben érdemes tekintettel lenni e fajok jelenlétére és érzékenységére, ezért használjunk pl. a levéltetvek ellen speciális levéltetű irtó készítményeket.

Az időjárás kedvez a burgonyavész előretörésének

2020. július 1. 04:36

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fellépésének napraforgóban is, elsősorban a fakórothadásnak, valamint az alternáriás szár- és levélfertőzésnek, burgonyában a burgonyavész előretörésével kell számolni.

Sok a gabona-levéltetű a kalászos állományokban

2020. április 9. 04:36

Jellemzően sok a gabona-levéltetű, amit jelez a kalászosok sárgulását előidéző komplex vírusfertőzés gyakori előfordulása. A kártevő szaporodásának és a vírusok terjesztésének kedvezett a hosszú és enyhe ősz és a tél.

Fehérpenész, fóma, vetésfehérítő, kalászfuzáriózis – védekezni kell!

2018. május 9. 09:39

Az őszi káposztarepce elvirágzóban van. A növényvédelemben most elsősorban a becők védelmére kell összpontosítani. A kalászosok is védelemre szorulnak!

Érdemes odafigyelni a gyapottok-bagolylepke rajzási viszonyaira

2020. július 15. 04:37

A feromon- és fénycsapdák fogási anyagában kissé megemelkedett a vetési bagolylepke és a gyapottok-bagolylepke aránya.