Agrofórum

Agrofórum

Agrofórum Online

Fóliák hasznosítása, V. – Burgonya hajtatás

2024. február 16. 16:40

A burgonya a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye, termelési volumenben csak a rizs és a búza előzi meg.

Fóliák hasznosítása, IV. – Hajtatott karalábé termesztése

2024. február 13. 16:40

Főnövényként nem, vagy csak ritkán, de paprika, paradicsom és uborka előnövényeként gyakran hajtatják a káposztaféléket (kínai kelt, fejes káposztát, kelkáposztát, karfiolt), a legjelentősebb növénynek ilyen tekintetben karalábé számít. Területét tekintve a fejes saláta és a hónapos retek után a harmadik legnagyobb felületen termesztett előnövény a fóliák alatt.

Fóliák hasznosítása, III. – Tavaszi fejes saláta hajtatása

2024. február 8. 11:10

Nálunk – más európai országokhoz képest - a levélzöldségek fogyasztása (fejes saláta, jégsaláta, endívia saláta, spenót, sóska stb.) meglehetősen szerény. Csúcsidőszaknak számít a kora tavasz és húsvét környéke, még kisebb csúcsnak mondható a késő őszi kereslet, de télen és nyáron minimális az igény a levélzöldségfélék iránt.

Fóliasátrak gazdaságos hasznosítása zöldségprimőrökkel, II.

2024. február 5. 10:10

A legkorábban vethető hajtatott primőr: a hónapos retek.

Fóliasátrak gazdaságos hasznosítása zöldségprimőrökkel, I.

2024. január 29. 14:40

Egyre többen vannak, akik maguk próbálkoznak a primőrök saját fogyasztási célra történő megtermesztésével. Az indokok különbözőek, vannak, akik szeretnek kertészkedni, vannak, akik jobban bíznak a saját maguk által megtermelt zöldségfélék minőségében, és vannak, akik takarékossági okok miatt vágnak bele a termesztésbe.

Visszatérő gond a hajtatott paprika és paradicsom rossz terméskötődése

2024. január 26. 06:40

Zöldséghajtatásban télen és tavasszal tapasztalható rossz virágtermékenyülés és terméselrúgás jelentős veszteséget okoz a kertészetekben. Nagyobb hajtatóüzemekben biológiai úton, poszméhek segítségével történhet a virágok megtermékenyítése, hektáronként 2-5 darab kihelyezett „méhkaptárral”.

Jól tárolható és tavaszig fogyasztható az ősszel felszedett feketegyökér és paszternák

2024. január 25. 06:40

Több olyan zöldségfaj lenne, amelyek termesztésére a hazai klíma és talajadottságok tökéletesen megfelelnek, jól és hosszú ideig tárolhatók, és a szűkös téli választékot bővítenék. Ilyen a paszternák és a feketegyökér is.

Nem mindig barátok! Kálium és magnézium növényi tápelemek szinergizmus, illetve antagonizmus jelensége a zöldségtermesztésben

2024. január 23. 08:40

Az agrokémiában ismert jelenség a tápelemek szinergizmusa, amikor a talajban vagy a tápközegben lévő ionok egymás felvételét és növénybe épülését elősegítik, illetve az antagonizmus jelenség, amikor az egyik elem a másiknak a növénybe jutását akadályozza.

Hajtatott fejes saláta víz-, talaj- és tápanyagigénye, öntözése és trágyázása, II. 

2024. január 15. 11:10

A fejes saláta trágyázását – abból adódóan, hogy viszonylag kevés tápanyagot igényel - sokan könnyen teljesíthető termesztési kritériumnak tekintik, pedig mint írásunk első részében is jeleztük, rövid tenyészidejéből, és a környezeti tényezőkkel szembeni bizonyos érzékenységéből adódóan, nem egyszerűen megvalósítható technológiai elem.

Hajtatott fejes saláta víz-, talaj- és tápanyagigénye, öntözése és trágyázása, I.

2024. január 12. 10:10

A hajtatott primőröket szokásos felosztani hőmérsékleti igényük szerint melegigényesekre (paprika, paradicsom, uborka, padlizsán és sárgadinnye) és alacsony hőmérsékletet jobban tűrőkre (hónapos retek, káposztafélék és levélzöldségek). Ilyen formában történő felosztás nemcsak környezeti igényük esetében helytálló, sok vonatkozásban a termeszthetőségükre is igaz.