Filepné Dr. Kovács Krisztina

Filepné Dr. Kovács Krisztina

Agrofórum Online

Boston Emerald Necklace – az első zöldút kezdeményezés

2019. május 9. 04:36

Az Olmsted által tervezett „Emerald Necklace”/ „Smaragd nyaklánc” példa-értékűen integrálja a védett természeti területeket ökológiai folyosókkal, továbbá épített vonalas elemekkel, többféle funkciót szolgálva, mint rekreáció, közlekedés, vízminőség-védelem, árvízvédelem, élőhely, tájesztétikai értékek.

Hogyan jött létre a Londoni zöldöv?

2019. május 2. 11:39

Korábbi cikkben írtam a nagyvárosi terjeszkedéshez kapcsolódó problémák kezelésének egy lehetséges eszközéről, a zöldövről. Nemzetközi szinten is kiemelkedően fontos példaként említettük a Londoni zöldövet, ebben a cikkben a Londoni zöldöv kialakulásáról szeretnék írni, röviden a legfontosabb mérföldkövekre fókuszálva.

Mi az a zöldöv? Korlátozható-e a nagyvárosok növekedése?

2019. április 4. 08:31

A nagyvárosok terjeszkedése megállíthatatlan folyamatnak tűnik az egész világon. Azonban a városi terjeszkedés az egyik legjelentősebb a természeti erőforrásokat, élőhelyeket veszélyeztető, felemésztő folyamat.

Felhagyott vasútvonal, mint a városmegújítás eszköze: a „High Line” New Yorkban

2019. március 21. 13:51

A városi térségekben elhelyezkedő, alulhasznosított területek, amelyek korábban gyárként, raktárként stb. használtak, általában kiválóan újrahasznosíthatóak közparkként, vagy egyéb kulturális, rekreációs céllal, jelentősen javítva a térségben élők rekreációs lehetőségeit és egyben pozitív hatást gyakorolva a környező ingatlanok értékére.

Miért érdekes a tájtörténet? – Hogyan használható a tájtörténet elemzés a fenntartható gazdálkodás megalapozásához? 2. rész

2019. március 14. 12:47

Az előző cikkben áttekintettük milyen tájváltozások voltak jellemzőek a múltban, most a történeti térképekről szóló rövid áttekintő után, nézzünk néhány példát a múlt és jelen tájhasználatára különösen néhány olyan térségben, ahol ma belvíz vagy eróziós problémák vannak.

Miért érdekes a tájtörténet? - A tájalakítás jellegzetes korszakai 1. rész

2019. március 7. 07:25

Tájépítészként, ha bármilyen térséggel, tájegységgel, településsel kezdünk el foglalkozni, minden alkalommal elsőként áttekintjük, tanulmányozzuk történeti térképek segítségével az adott térség múltját, a táj változásait.