A poloskaszagú szilvadarazsak kártétele

A poloskaszagú szilvadarazsak kártétele

Agrofórum Online

A poloskaszagú szilvadarazsak két faja is fertőzi szilvafáinkat. A szárnyas kártevő termésérlelés elején, virágzás végén jelenik meg. Korai fertőzés esetén a magház eltűnik, szurokbevonatos üreget hagy maga után.

A kései fertőzés esetén pedig a mag belsejében apró álhernyó jelzi a kártevő jelenlétét – ahogy esetünkben is.
A táplálkozását befejező álhernyó elhagyja a termést, és a rágási seben megtelepedő betegségek tovább rontják a terméshozamot: részben a csonthéjasok, részben a gyümölcsmonília szedi áldozatait…

2024. 05.23-án Szár település határában Hertelendy Péter növényorvossal vizsgáltunk meg egy szilvaállományt: a célpont a poloskaszagú szilvadarázs, mint a szilva egyik legjelentősebb kártevője.

A szilva egy „szerencsétlen” növény ilyen szempontból: poloskaszagú szilvadarázsból két kártevője is van, a fekete és a sárga. Rafinált kértevő, ugyanis virágzás legvégén szokott megjelenni. Idén az időjárás szétzilálta a rajzását, így egy jókora populáció a virágzás után jelenhetett meg.

– mondja Hertelendy Péter.

A fiatal korában megtámadott termés magház a maggal együtt eltűnik, helyét szurokszerű bevonatú üreg veszi át. Kései fertőzés esetén a magot apró álhernyó rágja, amely aztán fejlődésének későbbi szakaszában elhagyja a gyümölcsöt. Az általa rágott gyümölcshús kiváló fertőzési terepet adhat a csonthéjasok, valamint a gyümölcsfertőző monília számára is.

További információk a videóban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fóliasátras cseresznye - egy egyedülálló technológia előnyei Nagyrédén

05:02

Fóliasátras cseresznye - egy egyedülálló technológia előnyei Nagyrédén

2024. április 29. 09:40

Magyarországon a fóliasátras cseresznyetermesztés egyedülállónak tekinthető Nagyrédén - ugyanakkor a technológia számos előnnyel jár. Heves vármegyében Barabás Enikő férjével, Juhász Györggyel, Olaszországban gyűjtött inspirációik hatására fogtak bele ebbe az összetett termesztéstechnológiába - de a fáradság megéri...

Repce betakarítás Acsádon - Majdnem 4 tonnás termésátlagot hozott az új technológia

04:09

Repce betakarítás Acsádon - Majdnem 4 tonnás termésátlagot hozott az új technológia

2019. augusztus 23. 20:45

A Szombathely melletti Acsádon egy teljesen új technológiát kipróbálva vetette el a repcéjét 2018-ban Gerencsér József gazdálkodó, aki nejével mintegy 400 hektáron folytat szántóföldi növénytermesztés, a terület jelentős részén pedig vetőmag-előállítást.

Lemken újdonságok az AgrárgépShow-n - Rubin 10 rövidtárcsa és Diamant 16 eke

02:59

Lemken újdonságok az AgrárgépShow-n - Rubin 10 rövidtárcsa és Diamant 16 eke

2019. február 2. 08:03

A Lemken 2019-ben is bemutatta Budapesten a legújabb talajművelő gépeit. Az ősszel Franciaországban debütáló eszközöket a magyar gazdálkodók az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon járhatták körbe. A két új termék közül a kis, közepes és nagygazdaságok számára is ajánlott Rubin 10 rövidtárcsa kapta a legtöbb figyelmet.

Csapadékszegény régióban nemesített fajták a magyar gazdáknak - 75 éves a Probstdorfer Saatzucht

2022. augusztus 23. 09:38

Esős, mégis jókedvű jubileumra hívta magyarországi partnereit a Karintia Kft. A pannon régióra fajtákat nemesítő és vetőmagot előállító ausztriai Probstdorfer Saatzucht ugyanis 75 éves lett. Az ünneplés mellett persze komoly témák is felvetődtek: a háborús helyzet következményei, a klímaváltozás okozta kihívások vagy éppen a betegség-ellenálló tulajdonság fontossága...

Így repül a Versatile kombájn

03:06

Így repül a Versatile kombájn

2017. június 23. 11:18

Hajtatott paprikatermesztés az Árpád-Agrár Zrt. üvegházában

05:47

Hajtatott paprikatermesztés az Árpád-Agrár Zrt. üvegházában

2019. március 11. 08:36

Néhány nap, és megkezdődik a paprika szedése az Árpád-Agrár Zrt. szegvári kertészetének 2,5 hektáros üvegházában. A január 10-én ültetett növények a 8., 9. héttől adnak érett zöldséget, amelyek az áruházláncok polcain várják majd a fogyasztókat.

Drónos permetezés a gyakorlatban

2021. október 25. 10:49

A drónok szerepe a mezőgazdaságban ma már teljesen elismert, azonban a permetezésre való alkalmazásuk nem eléggé kiforrott és jogszabály sincs még mögötte. Ennek ellenére kísérleti célra több cég is használja a drónos permetezést. Az egyik ilyen nagy cég, a PlantaDrone ügyvezetőjét kérdeztük az eddigi tapasztalatairól.