A poloskaszagú szilvadarazsak kártétele

A poloskaszagú szilvadarazsak kártétele

Agrofórum Online

A poloskaszagú szilvadarazsak két faja is fertőzi szilvafáinkat. A szárnyas kártevő termésérlelés elején, virágzás végén jelenik meg. Korai fertőzés esetén a magház eltűnik, szurokbevonatos üreget hagy maga után.

A kései fertőzés esetén pedig a mag belsejében apró álhernyó jelzi a kártevő jelenlétét – ahogy esetünkben is.
A táplálkozását befejező álhernyó elhagyja a termést, és a rágási seben megtelepedő betegségek tovább rontják a terméshozamot: részben a csonthéjasok, részben a gyümölcsmonília szedi áldozatait…

2024. 05.23-án Szár település határában Hertelendy Péter növényorvossal vizsgáltunk meg egy szilvaállományt: a célpont a poloskaszagú szilvadarázs, mint a szilva egyik legjelentősebb kártevője.

A szilva egy „szerencsétlen” növény ilyen szempontból: poloskaszagú szilvadarázsból két kártevője is van, a fekete és a sárga. Rafinált kértevő, ugyanis virágzás legvégén szokott megjelenni. Idén az időjárás szétzilálta a rajzását, így egy jókora populáció a virágzás után jelenhetett meg.

– mondja Hertelendy Péter.

A fiatal korában megtámadott termés magház a maggal együtt eltűnik, helyét szurokszerű bevonatú üreg veszi át. Kései fertőzés esetén a magot apró álhernyó rágja, amely aztán fejlődésének későbbi szakaszában elhagyja a gyümölcsöt. Az általa rágott gyümölcshús kiváló fertőzési terepet adhat a csonthéjasok, valamint a gyümölcsfertőző monília számára is.

További információk a videóban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit tartogatott a Väderstad idén Bábolnán?

5:03

Mit tartogatott a Väderstad idén Bábolnán?

2023. szeptember 22. 10:23

Az idén 36. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon számos mezőgazdasági gépgyártó és forgalmazó mellett a Väderstad is a kiállítók között szerepelt. A vetési idő okán szemenkénti vetőgépet, illetve a talajművelő gépek kategóriájában nehézkultivátort, valamint ennek függesztett, könnyebb változatát, végül a forgatás nélküli talajművelés eszközeit is láthatták az érdeklődők.

Andest Gépshow 2018 - Lemken és Farmet újdonságok Lajoskomáromban

2018. augusztus 6. 13:51

Egy tucatnál is több gépkapcsolat, szakmai előadások, Lemken és Farmet munkagépek, köztük pedig számos újdonság. Ez várta a gazdálkodókat augusztus 3-án a Fejér megyei Lajoskomárom határában, ahol az Andest-2005 Bt. tartott nagyszabású szántóföldi gépbemutatót.

Az állattenyésztés remekei: egy limousin-törzstenyészet története

06:16

Az állattenyésztés remekei: egy limousin-törzstenyészet története

2024. május 27. 09:30

Mozsgai József budapesti életét 2011-ben, gyorsan, alig egy év leforgása alatt váltotta fel a vidéki lét, amely 15 limousin üszővel, és egy bikával indult. Ez az állomány alapozta meg később a mai törzstenyészetet Sellyén. A sikerek nem várattak sokat magukra: az elnyert díjak hamar alátámasztották az elképzeléseket.

Induló gazdának segít a műtrágya - Nyereményjáték

2020. május 20. 07:59

A Borealis L.A.T. Kft. által felajánlott 3 tonna koncentrált, minden növénykultúrában hatékony nitrogén műtrágyát a húsmarhatenyésztéssel foglalkozó Hortobágy Faluvéghalmi Kft. nyerte meg.

Rémen nem bízzák a véletlenre az őszi búza termesztését

2022. május 25. 12:01

A 2022-es aszályos tavaszt is segített átvészelni az FMC RhizoMagic növénykondíciónálója a rémi Görhöny Kft.-nél, ahol már korábban kiváló, számszerűsített tapasztalatokat szereztek a készítménnyel kapcsolatban. A Bács-Kiskun megyei agrárvállalatnál nagyjából 1200 hektáron foglalkoznak szántóföldi növénytermesztéssel, és semmit nem bíznak a véletlenre - az új termékeket is csak a saját tesztek elvégzése után kezdik üzemi szinten használni.

Tipp az óvári gazdászoktól: ezért érdemes drónirányító és -adatelemző képzésre jelentkezni

2023. január 4. 17:12

Két féléves, drónirányító és -adatelemző szakirányú továbbképzést indít levelező munkarendben a Széchenyi Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara, ami komoly lehetőséget jelent az agrárszakemberek számára is.

A piliscsabai suttyók nyerték a mezőgépész versenyt Mezőfalván - Legyél te is mezőgépész!

02:34

A piliscsabai suttyók nyerték a mezőgépész versenyt Mezőfalván - Legyél te is mezőgépész!

2019. június 12. 07:35

Május 24-én, a NAK Szántóföldi Napokon rendezték meg a MEGFOSZ Legyél Te is mezőgépész országos szakmai bajnokságának egyik tavaszi fordulóját. 20 csapat, mintegy 100 versenyző közül az előválogatón legjobban szereplő négy gárda mutathatta meg tudását Mezőfalván. A piliscsabai Szakma gyöngyei, a jánoshalmai Szakembörök és a pápai Mezős 5-ös csapat előtt végül a szintén piliscsabai Suttyók nyerték meg a négy feladatból álló versenyt.

Bevezetés a bio palántanevelésbe - Bolvári Biokertészet

2021. június 3. 21:06

A hűvös tavasz ellenére is szépen növekedtek a palánták Bolvári Csaba zsámboki biogazdaságában. Nem véletlen, hiszen a termelő az évek során rendkívül sok tapasztalatra és tudásra tett szert, amikkel tökéletesíteni tudta palántanevelési technológiáját.