Amilyen apró, olyan egészséges – Így neveld a fürjeidet

Amilyen apró, olyan egészséges – Így neveld a fürjeidet

Agrofórum Online

Kovács Dóráék lassan tíz éve tartanak és tenyésztenek fürjet, ami igazi szenvedélyükké vált, így nem véletlen, hogy sok tapasztalatot gyűjtöttek az apró, ám annál különlegesebb madárfajról.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szórjuk? Fújjuk? Mást vessünk? - Hektár podcast #1

2022. február 24. 14:42

Az Agrofórum iránymutató podcast műsorának első adása. Szórjuk? Fújjuk? Mást vessünk Működő és kétséges megoldások műtrágya-válság idején.

A burgonya jelene és jövője hazánkban

5:17

A burgonya jelene és jövője hazánkban

2023. augusztus 21. 13:47

Hazánk burgonya-előállítás tekintetében kétségtelenül nagy potenciállal bír, ahogy ezt egykor, az ’50-es, ’60-as években is tapasztalhattuk. Akkortájt az egy főre eső éves burgonyafogyasztás 70 kg-körül alakult, és ennek dacára megvalósulhatott hazánk önellátása. Ma az üzletek polcain azonban halmokban áll az import burgonya, és ez a jelenség fájdalmasan érinti a hazai termelőket, és sokszor a hazai termelőt támogatni vágyó fogyasztót is. A magyar burgonya jelenéről, jövőjéről tartottak előadást az ágazat meghatározó szakemberei Gyulatanyán.

Permetezés a kukorica kártevői ellen

2020. augusztus 17. 20:46

A növényvédelemre az aratási szezon csúcsidejében is összpontosítani kell, a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke ugyanis nem vár arra hogy a kombájnok leálljanak. A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.-nél éppen ezért július első napjaiban is rovarcsapdával figyelik a kártevők populációit. A gazdaságban 1500 hektáron termesztenek siló és szemes kukoricát, amit az állatok takarmányozása mellett humán felhasználásra is értékesítenek. A toxinmentesség éppen ezért rendkívül fontos, a gombabetegségek megelőzésében pedig az egyik kiemelt feladat a rovarkártételek minimalizálisa.

Oda kell figyelni az árukukorica két kártevőjére: a kukoricamolyra és a gyapottok-bagolylepkére

2022. július 8. 16:02

Két kártevőre különösen oda kell figyelnie az árukukoricát termelő gazdálkodóknak: a kukoricamolyra és a gyapottok-bagolylepkére. Az enyhe télnek köszönhetően mindkét károsítónál számítani kell a jelentős kártételre. Ennek megelőzése azonban az FMC Coragen készítményével és ARC rovarmonitoring rendszerének segítségével egyáltalán nem lehetetlen feladat. A kulcs a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke elleni védekezésben az időzítés.

Fagyos, száraz tavasz: hogy állnak az őszi vetésű növények a szántókon?

2020. május 5. 15:53

Az idei tavasz nem kíméli az ősszel vetett szántóföldi kultúrákat. A gabonaféléknek és a repcének is hiányzott a téli hótakaró, a tavaszi fagy viszont már kevésbé. Most pedig a száraz időben a kártevők elleni védekezésre kell alaposan felkészülniük a termelőknek. A Kartali Mezőgazdasági Szövetkezet növényvédelmi szakmai vezetőjét, Sánta Attilát kérdeztem az idei év eddigi tapasztalatairól.

HEKTÁR: Aszály a vizek országában - Öntözésről, vízmegtartó gazdálkodásról, vízrendezésről

2022. október 6. 17:36

A HEKTÁR podcast negyedik adásában ezúttal az öntözésről, a vízmegtartásról, az aszályról és a vízgazdálkodásról beszélgetünk 2 órán keresztül - méghozzá 2 stúdióvendégünkkel, és 12 interjúalanyunkkal.