Címke: Tojás

tojás

A tojás az emberiség ősi tápláléka. Az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb, melynek táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős: magas a fehérjetartalma, aminek minősége az emberi igények szempontjából kiváló, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Szaporodásbiológiai értelemben a tojás egy bonyolult petesejt, ami a keltetés során a  benne fejlődő embrió kialakulásához a feltételeket maradéktalanul biztosítja. A tojás főbb részei: a tojáshéj (védelem), a tojásfehérje (tartalék tápanyag) és a tojás sárgája (petesejt, zigóta). A közepes nagyságú tyúktojás tömege 50-60 gramm. A tojástermelés történhet intenzív ketreces tojóházakban, illetve szabad-, ökológiai-, mélyalmos- és egyéb alternatív tartásban. A KSH adatai szerint 2017-ben 2,44 millió darab tojást állítottak elő Magyarországon. Az egy főre jutó éves tojásfogyasztás 234 darab. A baromfiágazattal kapcsolatos minden fontos információt megtalálhat az Agrofórum Online tartalmai között.

Kapcsolódó címkék

baromfibaromfifeldolgzóBaromfi Termék Tanácsbaromfi állatjóléti támogatástenyészbaromfiMagyar Baromfi TerméktanácsbaromfihúsbaromfiállománybaromfiimportbaromfivirslibaromfipiacBaromfi Világnapvágobaromfibaromfitakarmánybaromfi állatjóléti támogatásokbaromfiexportMagyar Baromfi VédjegybaromfiágazatbaromfiárAlföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokKaposvári Állattenyésztési NapokállattenyésztésÁllattenyésztésiXXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokAlföldi Állattenyésztési Napokállattenyésztési támogatásokállattenyésztési törvényszarvasmarhamagyar szürke szarvasmarhaszarvasmarha áraSzarvasmarha Szemináriumszarvasmarhacsordasertésafrikai sertéspestissertéspestisvagósertéssertésstratégiaMagyar Fajtatiszta Sertés-tenyésztők EgyesületeKiváló Minőségű Sertéshús védjegysertéshúsMagyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségeélősertéssertéstartássertés állatjóléti támogatássertéságazatsertéshizlaldasertéstakarmánysertéstartókjogsértéssertésembrió-elhalássertésfertőzéssertésfarmsertéstelepjuhjuhászatracka juhanyajuhanyajuh-támogatásMagyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségejuhtenyésztésanyajuhtartásátmeneti nemzeti anyajuhtartásjuhászkutyaKevi Juhászfesztiváljuhászjuh ágazati konferenciaSajtos-tejfölös hústetejezéstejtermeléstejtámogatástejtejtermékiskolatejtejkvótaTej Szakmaközi Szervezet és TerméktanácsTej Terméktanácsnyerstejtejföltejágazattejszínuht tejimporttejtejpiactejártejmarketingAlföldi TejtejiparTejkamionsovány tejporföcstejnyers tejtejportejágazat szerkezetátalakítástejhasznútejcukortejallergiaÓvártej Zrt.tejfeldolgozástejtermékektejpiaci jelentésfriss tejtejtermelőtejtermelőkTolnatej Zrt.kutyatej
Szakcikkek / Életmód

Így használjuk tudatosan a tojást

2023. december 30.

A laktózmentes ToTu termékek mind a tejfehérje-allergiásoknak, mind pedig a laktózérzékenyeknek megoldást jelentenek, hiszen ezeket panaszok jelentkezése nélkül fogyaszthatják. Ráadásul úgy, hogy nem kell nélkülözniük a hagyományos tejtermékek megszokott ízvilágát és állagát sem.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Egy 13 éves baromfitenyésztő, aki igen jól keres a vállalkozásával

2023. november 30.

Nem biztos, hogy mindenkinek egyetemi diplomára van szüksége ahhoz, hogy felismerjen egy olyan piaci rést, amelyen a saját elképzelései alapján virágzó vállalkozást indíthat. Ám ha mindezt valaki általános iskolásként éri el, az még inkább becsülendő.

Agrárhírek / Életmód

Tojássárgája és tojásfehérje: miben különböznek? 

2023. november 17.

Nemcsak a tojás két jellemző részének, a sárgájának és a fehérjének az eredeti funkciójára szeretnénk rávilágítani, hanem egyéb érdekességet is elárulunk róluk.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Miért árulják tízesével a tojást?

2023. október 24.

Magyarországon, de egész Európában bevett gyakorlat, hogy a tojástartóban leggyakrabban 10 tojás fér el. Aki viszont angol nyelvterületre utazik, talán meglepődik, amikor 12 darabot talál egy dobozban. De vajon van-e ennek valamilyen speciális oka?

Agrárhírek / Agrárgazdaság

2022-ben négyszer annyi étkezési tojás érkezett Ukrajnából, mint 2021-ben

2023. október 18.

A hazai tojáságazat jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedben, az elért eredményeket azonban veszélyeztetik az Európai Bizottság átgondolatlan lépései – véli a NAK. Miközben az EU beengedi a piacára az uniós szabályoknak nem megfelelő ukrán tojást, tovább szigorítaná a saját termelőire vonatkozó előírásokat.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Hány tojást ajánlott naponta megenni?

2023. október 13.

A magyar Baromfi Termék Tanács (BTT) spanyol és francia testvérszervezeteivel (INPROVO és SNIPO) Európai Uniós támogatást nyert el a tojásfogyasztás promótálására 2023 és 2025 között. Ez a projekt lehetőséget nyújt arra, hogy megfelelően kommunikálják a fogyasztók felé a tojásfogyasztás fontosságát a fenntartható és kiegyensúlyozott étrendben, valamint tovább javítsanak a tojás fogyasztói megítélésén.

Agrárhírek / Életmód

A tojást vissza kellene hozni a reggeli étkezésekbe – vagy még mindig ez a felelős a rossz koleszterinszintért?

2023. szeptember 11.

A benne lévő cink, B-vitamin és jód hozzájárul ahhoz, hogy legyőzzük a fáradtságunkat. A magzat agyfejlődése szempontjából igen fontos a fogyasztása, az egészséges testsúly fenntartásában is szerepet játszik. Kitalálták melyik élelmiszer „felelős” mindezért? Ez bizony nem más, mint a tojás.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Csökken az élelmiszer-infláció, a lisztnél, tojásnál látványos az áresés

2023. szeptember 10.

Újabb lélektani határ alá csökkent az élelmiszer-infláció Magyarországon azzal, hogy augusztusban kevesebb mint 20 százalékra mérséklődött az élelmiszerek drágulása – mutattak rá az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken ismertetett inflációs adatokra reagálva.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Korlátlanul áramlik Európába az ukrán baromfihús és tojás

2023. augusztus 18.

Meg kell állítani az ukrán baromfihús- és tojásimportot, az Európai Unióba korlátlan mennyiségben érkező termékek ugyanis nemcsak az uniós termelés jövőjét, így hosszútávon Európa önellátóképességét veszélyeztetik, hanem élelmiszerbiztonsági szempontból is aggályosak – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács.