Az erdők nem képesek ,,elfutni” a klímaváltozás elől

Az erdők nem képesek ,,elfutni” a klímaváltozás elől

Agrofórum Online

A mezőgazdasági kultúrák zöme egynyári, így a klímaváltozás viszontagságai csak rövid ideig érintik. Azonban egy erdőnek, kocsányos tölgynek akár száz éven keresztül szükséges lekövetnie a klimatikus változásokat: az erdők nem képesek ,,elfutni” a klímaváltozás elől..

Bizonyos esetekben az enyhe, fagymentes telek délről érkező rovarok vagy kórokozók elszaporodásának, és azok jelentős károkozásának is megágyaznak, de megemlíthető az erdő biológiai inváziói kapcsán a világkereskedelem jelentősége is, amely hozzájárul számos idegenhonos, az őshonos fajösszetételre káros faj terjedéséhez. Hogy mit lehetne tenni az őshonos, erdőalkotó fafajok megőrzése kapcsán, Csóka György, a SOE-ERTI tudományos osztályvezetője az erdőgazdálkodás mikéntjében látja a megoldást…

Részletek a videóban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A régi Rába újjászületése - HT-300 traktor a földeken

2021. január 27. 13:39

Bármennyire is szerették a dolgozók, a Besenyőtelki Agrár Zrt. 31 éves Rábájával az idők során egyre több lett a gond, folyamatosan meghibásodott, így végül leselejtezték. A magyar traktor előnyeiről azonban nem feledkeztek meg a cégnél, így amikor lehetőség adódott rá, a Huntractor Kft.-t megbízva újjáélesztették a fehér-sárga erőgépet.

Káposztafélék palántanevelése a téli hónapokban

2021. március 11. 08:55

Klímakomputer vezérli és termálvíz fűti az Árpád-Agrár Zrt. közelmúltban átadott, 7000 négyzetméteres fóliablokkját Szegváron, ahol január végén már nagyjából 12 Celsius-fokos hőmérsékleten felsorakoztak és növekedtek a káposztafélék palántái. A zöld minden árnyalatát megelevenítő létesítményben fejeskáposzta, kelkáposzta, karalábé, vöröskáposzta, karfiol és brokkoli kapott helyet.

ARBOS MMX Elektro trágyaszóró Adonyban - Pontos, precíz, mérleges tápanyag-utánpótlás

01:31

ARBOS MMX Elektro trágyaszóró Adonyban - Pontos, precíz, mérleges tápanyag-utánpótlás

2019. május 15. 14:55

A DM-Ker Kft. által forgalmazott ARBOS MMX Elektro műtrágyaszóró 3600 kilogramm kapacitással rendelkezik,18 és 36 méter közötti szórástávolságot érhetünk el vele. Mérleggel szerelt, így előre meghatározhatjuk a műtrágya mennyiségét a megadott szórásszélességhez. Az automata funkcióval a gép sebességarányosan annyi tápanyagot juttat ki, amennyit a monitorban előre betápláltunk.

Hova tűnt a búza? - Agrofórum határszemle Sipos gazdával

2022. május 25. 11:52

Sipos gazda az Agrofórum határszemle videórovatában annak járt utána, hogy hova tűnt a búza egy nagy kiterjedésű táblán.

10 tonnás kukorica talajművelés nélkül - No-till és min-till növénytermesztés Somogyban (I. rész)

2019. december 23. 21:29

Magyarországon csak nagyon kevesen hisznek a minimum till, illetve a no till, vagyis a talajművelést részben vagy egészben elhagyó növénytermesztési technológiában. Pusztakovácsiban azonban egy 400 hektáros gazdaságban már évek óta folyamatban van az átállás, a talajművelő eszközöknek egyre kevesebb szerepe van a somogyi táblákon, a munkájukat ugyanis a takarónövények és a talajlakó élőlények veszik át. Azon a területen is, ahol október végén zúgott fel a kombájn, és hektáronként nettó 10,3 tonna kukoricát takarított be.