Kukorica direktvetés bírborherébe – Újabb no-till terület Somogyban

Kukorica direktvetés bírborherébe – Újabb no-till terület Somogyban

Agrofórum Online

Május elején szépen zöldellő bíbor here takarónövénybe vetették a kukoricát a Somogy megyei Pusztakovácsi határában. A helyi homokos, illetve homokos vályog talajjal borított területeken már évek óta folynak kísérletek nagyüzemi körülmények között a no-till, vagyis a talajművelést teljesen elhagyó rendszerrel kapcsolatban. Berend Ferenc régóta alkalmazza a fenntartható, talajvédő módszert, ám ez a tábla nem most az övé. Gelencsér Balázs és unokatestvére, Sudár László évek óta figyeli a környéken zajló tesztelek, 2021-re pedig elhatározták: saját tapasztalatokat szereznek a no-tillről.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Levéltetvek elleni védekezés

2020. június 26. 07:22

A cseresznyelégy és a monília után a következő legdühítőbb ellenségeink a levéltetvek, amelyből idén különösen sok van jelen a kertekben és ültetvényekben. Ezek az apró rovarok kolóniákat alkotva telepszenek meg a növényeink fiatal hajtásain már kora tavasszal, miután pete alakban sikeresen átteleltek a fák kéregrepedéseiben, rügyein, egyéb növényi részeken. Évente több, akár 10-12 nemzedékük is fejlődik hazánkban.

Mi lehet a talaj mélyén?

2020. október 8. 11:15

Nem könnyű, de érdemes belenézni földterületeink mélyebb rétegeibe. Erre hívták fel a figyelmet szakemberek a Bábolnai Gazdanapok alkalmával, ahol egy interaktív talajszelvényben mutatták be a termelőknek, milyen típusú talajművelő eszköz milyen hatást gyakorol a talajokra.

Drónos permetezés a gyakorlatban

2021. október 25. 10:49

A drónok szerepe a mezőgazdaságban ma már teljesen elismert, azonban a permetezésre való alkalmazásuk nem eléggé kiforrott és jogszabály sincs még mögötte. Ennek ellenére kísérleti célra több cég is használja a drónos permetezést. Az egyik ilyen nagy cég, a PlantaDrone ügyvezetőjét kérdeztük az eddigi tapasztalatairól.

Lisztharmat fertőzés őszi árpában, védekezési javaslatokkal - Agrofórum növenyvédelmi kisokos

03:40

Lisztharmat fertőzés őszi árpában, védekezési javaslatokkal - Agrofórum növenyvédelmi kisokos

2019. július 18. 10:45

Mit kell tudni a lisztharmat gombabetegségről őszi árpában? Hogyan lehet megelőzni a lisztharmat fertőzést? Védekezés és a lisztharmat jellemzői. Agrofórum növényvédelmi kisokos Békési Pállal.

Újdonságok a HARDItól a NAK napokon

4:53

Újdonságok a HARDItól a NAK napokon

2023. július 7. 17:10

A HARDI idén is közszemlére tárta újdonságait a NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-n. A kifejezetten precíziós gazdálkodás számára fejlesztett, új típusú AEON permetezőgép premierjére a kiállításon került sor, az Agroázis-MON Kft. kínálatában.

Új technológia - Halmajon már bevált a Natur Jet!

4:40

Új technológia - Halmajon már bevált a Natur Jet!

2024. április 13. 11:10

A Natur Agro Hungária, Natur Jet kijuttató berendezésének használatával a talajoltó készítmények a talajműveléssel egymenetben kijuttathatók. A talajoltó készítmények egy fronthidraulikával felszerelt tartály segítségével kerülnek a talajra, majd tárcsával, vagy sekély kultivátorral dolgozhatók be. A Natur Jet technológia előnye, hogy egy műveletben elvégezhető a kijuttatás és bedolgozás is. A szárbontás a mikrobiológiai készítmények feladata, míg vetés előtt talajoltással támogatják a vetőmagok kelését, kétszeri lombtrágyázással pedig a mikro- és mezoelemek pótlása zajlik...