Szántóföldtől a ketchupig

Szántóföldtől a ketchupig

Agrofórum Online

A hideg és száraz időjárás kifejezetten kedvezőtlen az ipari paradicsom termesztéséhez, az idei év tehát nem kezdődött jól. A palánták lassan fejlődnek, de ez 2019-ben is hasonlóan alakult, és végül jók lettek a terméseredmények. Nyárlőrincen ez a harmadik esztendő, hogy ifjabb Forgó István családi gazdaságában ketchup alapanyag készül a kezdeti 9, majd 17 hektárt kibővítve ezúttal 22 hektáron.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Repce betakarítás Acsádon - Majdnem 4 tonnás termésátlagot hozott az új technológia

04:09

Repce betakarítás Acsádon - Majdnem 4 tonnás termésátlagot hozott az új technológia

2019. augusztus 23. 20:45

A Szombathely melletti Acsádon egy teljesen új technológiát kipróbálva vetette el a repcéjét 2018-ban Gerencsér József gazdálkodó, aki nejével mintegy 400 hektáron folytat szántóföldi növénytermesztés, a terület jelentős részén pedig vetőmag-előállítást.

Támad a dióburok fúrólégy és csipkézőbogár - Növényvédelem és piaci helyzet a csányi dióültetvényben

05:20

Támad a dióburok fúrólégy és csipkézőbogár - Növényvédelem és piaci helyzet a csányi dióültetvényben

2019. május 10. 04:36

A már jól ismert növényvédelmi problémákon túl az elmúlt években új kihívásokkal is szembesültek a csányi dióültetvényben, ez pedig az invazív nyugati dióburok-fúrólégy kártétele, ami mind a 4500-4600 diófára nagy veszélyt jelent.

Mi lesz veled növényvédelem?

6:25

Mi lesz veled növényvédelem?

2023. december 12. 14:40

Mezőgazdasági növényeink egészségvédelme, vagyis a növényorvoslás helyzete meglehetősen változékony. A Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara hagyományos, és idén 18. alkalommal megrendezett Növényorvos napot a ,,Mi lesz veled növényvédelem” kérdéskör határozta meg. Meghatározó körülményeket teremtenek az európai uniós szabályozások, amelyek értelmében 2030-ig meg kell feleznünk a felhasznált növényvédő szerek mennyiségét.

Fenntartható napraforgó és kukorica talajművelés nélkül

2021. május 28. 12:05

A 2020-as no-till kukorica kísérletek táblaátlaga hektáronként nettó 11 tonna lett, a 33 hibridből 23 hozott efölötti eredményt, a legjobbak pedig valamivel a 13 tonna/hektár hozam fölött álltak meg.

Kukorica direktvetés bírborherébe - Újabb no-till terület Somogyban

2021. június 9. 07:31

Május elején szépen zöldellő bíbor here takarónövénybe vetették a kukoricát a Somogy megyei Pusztakovácsi határában. A helyi homokos, illetve homokos vályog talajjal borított területeken már évek óta folynak kísérletek nagyüzemi körülmények között a no-till, vagyis a talajművelést teljesen elhagyó rendszerrel kapcsolatban. Berend Ferenc régóta alkalmazza a fenntartható, talajvédő módszert, ám ez a tábla nem most az övé. Gelencsér Balázs és unokatestvére, Sudár László évek óta figyeli a környéken zajló tesztelek, 2021-re pedig elhatározták: saját tapasztalatokat szereznek a no-tillről.

Mi kell egy jó no-till vetőgéphez?

2021. május 12. 08:34

Guminyomás-szabályozás, megfelelő súly, sortisztítás - csak néhány szempont, amire oda kell vigyelni egy dierktvetésre alkalmazható vetőgép esetében. Reto Stocker Svájcból költözött Magyarországra, néhány éve a feleségével művelt területein folytat kísérleteket, hogy tökéletesítse a not-ill, vagyis a talajmávelést elhagyó technológiáját. Több mint 10 éves tapasztalatinak köszönhetően mára számos gazdálkodó bízza meg azzal, hogy végezze el nála a direktvetést, és a technológiához kapcsolódó egyéb munkaműveleteket. Ehhez pedig megfelelő géppark szükséges, ami a svájci származású szakembernek rendelkezésére is áll - például egy 24 éves, ám felújított, átalakított vetőgép.

Németh Lajos meteorológus: kihívás a klímaváltozás, de van megoldás

2021. szeptember 2. 09:40

A meteorológusok szerint is tagadhatatlan tény, hogy a mezőgazdasági termelőknek egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokkal kell megküzdeniük a Pannon régióban, a Kárpát-medence területén. Erre hívja fel a figyelmet a Karintia Kft., és a céggel a magyar gazdálkodókért szorosan együttműködő szakember, Németh Lajos meteorológus.

A rézmentes technológia sikerei: fejlesztések a Biocontnál

2024. május 7. 11:10

A réztartalmú növényvédő szerek mind a biológiai, mind a konvencionális növényvédelem alapvető készítményei. A nehézfém környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásai miatt azonban felmerül alternatív megoldások bevezetésének szükségessége is, mely összhangban áll az európai uniós, rézfelhasználást érintő szabályozásokkal.