Levéltetvek elleni védekezés

Levéltetvek elleni védekezés

Agrofórum Online

A cseresznyelégy és a monília után a következő legdühítőbb ellenségeink a levéltetvek, amelyből idén különösen sok van jelen a kertekben és ültetvényekben. Ezek az apró rovarok kolóniákat alkotva telepszenek meg a növényeink fiatal hajtásain már kora tavasszal, miután pete alakban sikeresen átteleltek a fák kéregrepedéseiben, rügyein, egyéb növényi részeken. Évente több, akár 10-12 nemzedékük is fejlődik hazánkban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit árul el a talajunk?

2021. április 21. 08:19

Talajaink ismerete a sok helyen kötelező talajlaborokon túl is fontos, hiszen a növénytermesztés sikere múlhat a helyesen megválasztott művelési módon. Morva Tamást éppen egy olyan talajszelvény feltárásához kísértük el, ahol a túl mély forgatás nagy gondot okozhat. A szakember szerint egy ilyen betekintés azonnal megmutatja a múltban elkövetett hibákat és irányt mutat a jövőre nézve.

Nem a célokkal, hanem a módszerekkel van probléma

2020. október 12. 07:22

A növényvédelem helyzetét folyamatos kétségek közt tartja az EU, gyors és sokszor indokolatlan hatóanyag-kivonási döntéseivel. E mellé idén tavasszal berobbant a koronavírus-járvány, ami kaotikus szezonkezdést okozott mind a növényvédőszer-gyártók, mind a kereskedők és termelők oldalán. A Növényvédelmi Szövetség képviseli a Magyarországon bejegyzett növényvédőszer-gyártó cégek, illetve képviseleteik szakmai érdekeit, ezért kértük a kialakult helyzet elemzésére az NSZ ügyvezető igazgatóját, Szalkai Gábort.

Édesburgonya: egy igen takarékos és hasznos növény - még a homoktalajokon is

3:56

Édesburgonya: egy igen takarékos és hasznos növény - még a homoktalajokon is

2023. október 31. 10:10

Az édesburgonya, vagy batáta, Magyarországon egyelőre új kultúrának számít. A trópusi származású növény sok napfényt és meleget igényel. Miután a talaj tömörödöttségére igen érzékeny, az Ásotthalom-környéki, laza szerkezetű homoktalajokon kiválóan termeszthetőnek bizonyul... A terület adottságait kihasználva vágott bele a kultúrnövény termesztésébe a Bivalyos Tanya családi gazdaság is, ahol immár több mint 30 éve folyik sikeres batátatermesztés, és amely mára Magyarország vezető édesburgonyaszaporítóanyag-előállítójává nőtte ki magát.

Mi lesz a hazai zöldségtermesztéssel?

2020. június 9. 17:11

A csökkenő növényvédő szer paletta, az egyre nagyobb munkaerőhiány, a növekvő előállítási árak miatt eddig is többen feladták már a termesztés ezen formáját. Idén a fagyos, szeles tavasz, valamint a berobbanó COVID-járvány még több termelőt bizonytalanított el. Vajon van még jövő ebben az ágazatban? Merre kell a termelőknek és a termékfejlesztőknek, szaktanácsadóknak venni az irányt, hogy fent tudjanak maradni? Hegedűs Richárddal beszélgettem erről, aki a Seedplus Kft. termékfejlesztő szaktanácsadójaként sok zöldségtermesztő gazdaságot látogat rendszeresen, s mivel maga is gazdálkodik, minden oldalról rálát a szegmenset érintő aktualitásokra.

Elfeledett növényünk, az olajlen - Agrofórum határszemle Sipos Gazdával

2022. június 27. 17:39

Virágzik az olajlen, miközben szenved, küzd a csapadékhiánytól. Mit is kell tudnunk erről a csodálatos növényről? Sipos gazda összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat az Agrofórum határszemle videórovatában.

Ártér: veszély, vagy áldás?

7:10

Ártér: veszély, vagy áldás?

2023. szeptember 11. 17:30

Az ártéri gazdálkodás igen mostoha sorsra jutott az elmúlt időszak mezőgazdasági és tájhasználati gyakorlatának térhódítása miatt. Az ártéri gazdálkodásban rejlő gazdálkodási potenciál azonban koránt sincs kihasználva. A mentett oldalon gazdálkodók a mondhatni káros vízformák ellen küzdenek, máskor az aszály okoz fejfájást, ugyanakkor az ártéri gazdálkodásnak számos előnyéről is beszélhetünk.

Lisztharmat fertőzés őszi búzában, védekezési javaslatokkal - Agrofórum növenyvédelmi kisokos

04:10

Lisztharmat fertőzés őszi búzában, védekezési javaslatokkal - Agrofórum növenyvédelmi kisokos

2019. július 2. 10:23

Mit kell tudni a lisztharmat gombabetegségről? Hogyan lehet megelőzni a lisztharmat fertőzést? Védekezés és a lisztharmat jellemzői. Agrofórum növényvédelmi kisokos Békési Pállal.

A rovarmegporzás jelentősége - Agrofórum határszemle Sipos gazdával

2022. augusztus 1. 13:16

Sipos Gazda korábban egy facéliatábláról jelentezett be látogatott el, ahol a rovarmegporzás jelentőségéről mesélt.