No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

Agrofórum Online

A talaj regenerációját középpontba helyező mezőgazdasági gyakorlatok szerves elemei a talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, takarónövények alkalmazása, valamint a direktvetés is, melyek mind hozzájárulnak a talajegészség helyreállásához, valamint annak hosszú távú fennmaradásához. Május elejére már számos kultúrát elvetettek a gazdálkodók, de a cirok direktvetését még volt lehetőségünk elkapni Uraiújfalu határában...

Tavaly a cirokkal vetett föld területe kilenc ha-ral nőtt, mely idén már a 70 ha-t is meghaladja. Tamási Péter gazdálkodó a tavalyi évben búzát vetett, melyet egy takarónövény-elegy követett, és tavasszal terminált. A takarónövények faji összetétele évről évre változik. A forgatás nélküli művelési rendszerek alapvetése, hogy a talajt mindig átszője a lehetőleg nagy faji diverzitású növényzet gyökérzete, hiszen ennek folytán alakulhat megfelelően a talaj szerkezetessége, mikrobiológiai összetétele: mindezek pedig a sikeres növénytermesztés alapjai.

A vetséhez természetesen direktvető gépet használnak, de a komoly direktvetőgépek sortisztítóval is szereltek: jelen esetben vágótárcsával oldották meg a vetőmagok könnyebb talajba juttatását. A vetőkocsik nyomóereje 80-100 kg körül alakul, amely a talaj megfelelő nedvességi állapota mellett jól alkalmazható…

További részletek a videóban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Talajműveléssel vagy talajműveléssel nélkül?

2021. június 16. 10:01

A napraforgó épphogy kibújt, a kukorica már megmutatta magát, az árpa állománya nagyon szép, a borsó pedig virágzik. Mindez a Püski határában fekvő no-till tartamkísérleti területen, ahol a négy kultúra négy ismétlésben, parcellánként no-till és min-till körülmények között bizonyíthatja a technológiák hatékonyságát, esetleg gyengeségét. Május 19-i szigetközi terepszemlénk során Lajos Mihállyal, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével tekintettük meg a parcellákat.

Egymillió uborkapalánta a hightech üvegházban

2021. március 7. 08:18

Az elmúlt években telített lett a magyar hajtatott paradicsom piaca hiszen a közelmúltban számos magas légterű, hightech üvegházat adtak át hazánkban. Emiatt aztán a zöldségtermelők új utakat kerestek, és a hajtatott uborka az a növény, amit viszonylag kis átalakítási költség mellett, gazdaságosan lehet nevelni az ilyen fejlett üvegházakban. Ez azt is eredményezte, hogy minden eddiginél nagyobb igény mutatkozik az uborkapalántákra, amit az Árpád-Agrár Zrt. több mint egy éve átadott szegvári palnátanevelő üvegházában is érzékelnek.

Rendképzés nagy hatékonysággal és kiemelkedő takarmánytisztasággal: ELHO

2024. április 26. 17:10

A közel hat évtizede, 1967-ben alapított finn ELHO a szálastakarmány-betakarító gépek specialistája. Magyarországon is egyre népszerűbbek a termékei, a közelmúltban az egyik rendképzőjüket lestük meg munka közben Kelet-Magyarországon.

Kukoricák a ködben - Elhúzódó betakarítás Görbeházán

2020. december 29. 10:23

A rendkívül csapadékos ősz miatt azonban a 263 hektáron vetett KWS Smaragd nagyjából felének betakarítását csak november közepén tudták elkezdeni. A Nádudvar környéki területeken azonban 120 és 150 mázsa közötti termésátlagok születtek a 2020-as szezonban, ami szintén meggyőző eredményt jelentett.

Hajtatott paprikatermesztés az Árpád-Agrár Zrt. üvegházában

05:47

Hajtatott paprikatermesztés az Árpád-Agrár Zrt. üvegházában

2019. március 11. 08:36

Néhány nap, és megkezdődik a paprika szedése az Árpád-Agrár Zrt. szegvári kertészetének 2,5 hektáros üvegházában. A január 10-én ültetett növények a 8., 9. héttől adnak érett zöldséget, amelyek az áruházláncok polcain várják majd a fogyasztókat.

Káposztafélék palántanevelése a téli hónapokban

2021. március 11. 08:55

Klímakomputer vezérli és termálvíz fűti az Árpád-Agrár Zrt. közelmúltban átadott, 7000 négyzetméteres fóliablokkját Szegváron, ahol január végén már nagyjából 12 Celsius-fokos hőmérsékleten felsorakoztak és növekedtek a káposztafélék palántái. A zöld minden árnyalatát megelevenítő létesítményben fejeskáposzta, kelkáposzta, karalábé, vöröskáposzta, karfiol és brokkoli kapott helyet.

Väderstad innovációk VII. - Síktárcsás porhanyító

2022. augusztus 29. 15:07

A 90-es évek végén vezették be a Carrier modellcsaládot, amelyen a videóban is bemutatott síktárcsás porhanyító kapott helyet.

KWS új generációs kukoricahibridek 2019-ben! (Kapeller Zoltán, Mezőszilas)

2018. október 8. 06:00

A KWS Magyarország Kft. a 2019-es szezonra három új kukorica-, és egy napraforgóhibridet mutat be a magyar gazdálkodóknak.